Abone Ol

Milliyet'in 51 Yıl Önce Attığı Manşet Gündeme Oturdu

Döviz kurları rekor kırmaya devam ederken, Milliyet gazetesinin 1970'te attığı 1 dolar 15 lira oldu manşeti sosyal medyada gündem oldu.

Milliyet'in 51 Yıl Önce Attığı Manşet Gündeme Oturdu

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz inadı ve Türkiye'yi günden güne derinleşen bir ekonomik buhran ve yoksulluğa sürükleyen ekonomi politikaları nedeniyle dolar kuru her gün yeni rekorlar kırıyor.

2021 yılına 7,43 seviyesinden giren dolar kuru, 16 Aralık saat 10.10 itibariyle 15,15'den işlem görüyor.

15 lirayı hızlı bir şekilde geçen dolar kuruyla birlikte 1970 yılında dönemin Milliyet gazetesi tarafından atılan bir manşet de yeniden sosyal medyada dolaşıma girdi. Günün en çok paylaşılan görsellerinden biri olan 10 Ağustos 1970 tarihli manşette, o dönem sabit kur rejiminin bulunduğu Türkiye'de yaşanan devalüasyonun haberi veriliyor ve büyük puntolarla '1 dolar 15 lira oldu' başlığı kullanılıyor.

Takvimi biraz ileri sarıp, 51 yıl sonraya, yani bugüne geldiğimizde ise Türkiye'de yok olan tek şeyin Türk lirasının değeri olmadığı bu sabah satılan Milliyet gazetesinin manşetinden okunabiliyor.

Zira 16 Aralık 2021 tarihli Milliyet gazetesinin baş sayfasına bakılırsa, Türkiye'de ekonomiye dair hiçbir problem yaşanmıyor, ülkede öğrencisinden, çalışanına, esnafından, emeklisine herkes uyanır uyanmaz ilk iş olarak döviz kurlarını kontrol etmiyor. Doların yeniden 15 lira seviyesini geçtiği günde Milliyet'in baş sayfasında ekonomiye dair tek satır veri bulunmuyor.

Aynı gazetenin 51 yıl önceki baskısında Türk lirasının değer kaybı ve 1 liranın 25 yıllık öyküsü haberlerinin baş sayfadan okuyucuya duyurulduğu düşünülürse, AKP'li yıllarda Türkiye'de sadece Türk lirasının değerinin yok olmadığı, ülkenin köklü gazetelerinin de haber veremez hale getirildiği görülüyor.

Gerçekgündem

Milliyet'in 51 Yıl Önce Attığı Manşet Gündeme Oturdu - Resim: 1