Abone Ol

Liderler Buluşması: İttifak İçin Seçim Yasası Değişikliği Beklenecek

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine 6 muhalefet partisi liderinin 5 saati aşan toplantısında, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisinin 28 Şubat'ta bir deklarasyonla liderler tarafından açıklanması kararlaştırıldı.

Liderler Buluşması: İttifak İçin Seçim Yasası Değişikliği Beklenecek

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Çankaya Belediyesi'ne ait Ahlatlıbel Tesisleri'nde bir araya geldi. Liderlerin yaklaşık 5,5 saat süren görüşmesinin ardından ortak bir açıklama yapılarak, toplantının amaçları ve hedefleri, uzlaşma sağlanan konulara dikkat çekildi, "yarının Türkiye'sini inşa etmek için önemli bir adım atıldığı" vurgusu yapıldı.

Toplantının ana gündem maddesi beklendiği gibi "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" çalışmasının kamuoyuna açıklanma takvimi olurken, ittifaklar, geçiş sürecinden, muhalefetin seçim öncesi ve sonrasına dönük yol haritası da konuşuldu.

Fotoğraf düzenini CHP belirledi
Toplantı öncesinde 6 muhalefet liderinin ayakta ve yan yana görüntü vermesi CHP tarafından planlandı.

Edinilen bilgiye göre, sıralamayı CHP belirledi ve bir gün önce diğer partilere iletildi. Gelen değerlendirmeler üzerinden küçük değişikliklerle liderler kameraların karşısına geçerek poz verdi.

İttifak için Seçim Yasası değişikliği beklenecek
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Millet İttifakı'nın isminin ve şeklinin değiştirilmesi" önerisini liderler toplantısına da taşıdı.

Ancak seçim süreci ve geçiş sürecine ilişkin yol haritası netleşmeden şimdiden ittifakın konuşulmasının sıkıntı yaratabileceği ifade edildi. AKP ve MHP'nin hazırladığı "Seçim ve Siyasi Partiler Yasası" değişikliğinde ittifaklarla ilgili nasıl bir düzenleme yapılacağının netleşmesi gerektiği dile getirilerek, yeni düzenlemenin yasalaşmasından sonra seçim ittifakının konuşulması konusunda görüş birliğine varıldı.