Abone Ol

Biden ve Trump kafa kafaya! En kritik 3 eyalette oy sayımında son durum ne?

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı, ABD Başkanlık seçimi ile ilgili son durumu ve değerlendirmelerini paylaşıyor. Kıyasıya yarışta Trump ve Biden arasındaki fark her an biraz daha kapanıyor.

Biden ve Trump kafa kafaya! En kritik 3 eyalette oy sayımında son durum ne?

Ayşın Savatlı / New York / Medyafaresi.com

ABD siyasi tarihi için, kelimenin gerçek anlamıyla, tarihi günlerden geçiyoruz. Adaylar, Donald Trump ve Joe Biden, 59. Dönem başkanlık seçiminin galibi olmak için birbirleriyle kıyasıya bir yarış halindeler. Sihirli 270 delege sayısına ulaşabilmek için görülmemiş bir mücadele devam ediyor.

Nihai seçim sonuçlarının açıklanmadığı eyaletlerde, adaylar arasındaki fark her açılan sandıkta biraz daha kapanıyor, birbirlerine biraz daha yaklaşıyorlar.

Yarışta en dikkati çeken eyalet 29 delegeye sahip Pennsylvania. Pennsylvania için trendlere baktığımızda, her ne kadar Trump bugün itibariyle yaklaşık 165 bin oy önde olsa da, Biden’ın oylarını arttırdığını görüyoruz.

Dün, 4 Kasım itibariyle, eyalette oyların %81’lik kısmı açıldığında Trump yaklaşık 435 bin oy farkıyla yarışta öndeydi. Açılan oy oranı %89’a geldiğinde Trump sadece 165 bin oy önde kaldı. Eyaletin en büyük şehirlerinden demokrat olaran bilinen Philadelphia’da oyların %30’u henüz açılmadı.

Bu bölgede posta yoluyla kullanılan 75 binden fazla oy bulunuyor. İlerleyen saatlerde Biden’ın Pennsylvania’da öne geçme olasılığı hala yüksek duruyor. Kendisi de bu eyalette kendine güvendiğini sıklıkla dile getiriyor.

11 delegeli Arizona’da Biden hala önde olsa da aranın Trump lehine kapandığını görüyoruz. Eyalette sayımı tamamlanması gereken 450 bin oy kaldı.  Sandıkların %86’sının sayımının tamamlandığı eyalette, bir süredir Biden’ın avantajının azalmaya başladığı anlaşılıyor.

Oy sayımının %75’lik kısım tamamlandıktan sonra Trump’ın oylarında artış başlamış durumda. Eyaleti incelediğimizde, büyük şehirlerinden Maricopa ve Pima’dan Biden’a hala oy gelebileceği; Trump’ın ise, oy sayımının daha yavaş ilerlediği Mohave, Yuma, Pinal gibi küçük şehirlerde şansının yüksek olduğunu anlıyoruz. Dolayısıyla Arizona, Biden için her geçen dakika daha kaybedilebilir hale geliyor.

Georgia’da ise Arizona’dakinin tam tersine, ibre Trump’tan Biden’a dönüyor gibi gözüküyor. 16 delegesi olan eyalette  oyların sayımının %95’i tamamlandı. Arada sadece 23 bin oy fark kaldı. Açılmamış oy sayısı ise yaklaşık 90 bin. Biden’ın kazanmak için oyların neredeyse üçte ikisini kazanması gerekiyor.

Her ne kadar zor gözükse de, bölgede hala açılmamış oyların daha büyük oranla posta yoluyla kullanılan oylar olduğu söyleniyor. Ayrıca Georgia için trendleri incelersek, açılan oy oranı %93 iken Trump 80 bin, %94 iken 57 bin, %95 olduğunda ise 23 bin oy ile önde görünüyor. Dolayısıyla trendlere göre Biden aradaki farkı kapatıyor diyebiliriz.

6 delegesi olan Nevada’da sayılması gereken 200 bin oy var. Biden sadece 8 bin oy ile önde. Türkiye saatiyle akşam 20:00’a kadar Nevada’daki oy sayımına ara verildi. Özellikle demokratların görece fazla olduğu Las Vegas gibi şehirlerde Trump’ın oyunu arttırdığını görüyoruz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer eyalet olan 15 delegeli Kuzey Carolina’da açıklanmamış yalnızca %5’lik bir oy kaldı. Trump eyalette 77 bin oy önde. Kalan 270 bin oy eyalettin sonucunu belirleyecek. Bu eyalet için, Trump açıklanmış oylar içinde sadece üçte birini de alsa, 15 delegeyi kendi kazanç hanesine yazdırabilir durumda, Biden’ın ise kalan oylarda Trump’ın iki katı bir performans göstermesi gerekiyor.

Trump, Arizona’yı kazanacak olursa, başkanlık şansı tekrar güçlenecektir. Buna karşın Biden, sadece Pennsylvania’yı dahi alsa 273 delege sayısına ulaşarak 270 sınırını geçmiş olacak. Tüm bu verilerle Pennsylvania’nın Joe Biden’ın başkanlığına giden yolun anahtar eyaleti olduğunu söyleyebiliriz.

medyafaresi.com