Abone Ol

Kimin parasını kime veriyorsun? Merkez Bankası 30 milyar TL'yi nasıl bağışladı?

T.C. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Türkiye Tek Yürek" ortak yayınına bağlanarak kampanyaya 30 milyar TL bağışladıklarını duyurdu. Ekonomist Refet Gürkaynak, Merkez Bankası bağışını "Bari depremi insanlar ile alay etmek için vesile haline getirmeyin" sözleriyle değerlendirdi.

Kimin parasını kime veriyorsun? Merkez Bankası 30 milyar TL'yi nasıl bağışladı?

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda başlatılan "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında toplam 115 milyar lira toplanırken, Merkez Bankası'nın yaptığı bağış tartışmaları beraberinde getirdi., 

Yayına bağlanan isimlerden Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın 30 milyar TL bağışta bulunduğunu açıkladı.

Veryansın Tv’nin haberine göre, Bilkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bilin Neyaptı, durumun Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu tarafından açıklanması gerektiğini belirterek, "Normalde Merkez Bankası sadece Hazine’ye ve kamu bankalarına krediler açar ya da bonosunu alır. Dolayısıyla açık piyasa işlemi yapar. Merkez Bankası’nın yasasında ‘bağış’ diye bir şey olduğunu bilmiyorum, olduğunu da zannetmiyorum. Biraz ilginç gerçekten.

Merkez Bankası başkanının yarın bunu açıklamasını dilerim. Bütün vatandaşlar adına bunu açıklamak zorunda çünkü, gerçekten şimdiye kadar duymadığımız bir şey. Şimdiye kadar ‘deprem vergisi’ diye toplanan paraların da bu kampanyaya eklenmiş olması lazım. ‘Şu kadarı burada zaten vardı, üstüne de bu ekleniyor’ denmesi de gerekli diye düşünüyorum." diye konuştu. 

Uğur Gürses: Merkez Bankası da 30 milyar TL'yi karşılıksız basacak
Ekonomist Uğur Gürses ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kamu kurum ve bankalarının Hazine kesesinden bağış yapmaları tuhaf değil mi? Aralık ayında Hazine’den 20’şer milyar, toplam 60 milyar TL sermaye konan kamu bankaları, 7, 12 ve 20 milyar TL, toplam 39 milyar TL bağış yapıyor. Bütçeden yapılmasının ne sakıncası var? Merkez Bankası da 30 milyar TL’yi karşılıksız basacak. TBMM’de ek bütçe çıkararak yapılacak işler yan yollarla yapılıyor, usulsüz yapılıyor… Meclis’i hemen toplayıp ek bütçeyle depremin hasarlarını karşılayacak harcamalar için tüm toplumun vergileriyle karşılayın. Yan yollarla değil. Saat 1.15 itibariyle 114.7 milyar bağış toplanmış. Bunun 89 milyar TL’si kamu kurumu, kamu çoğunluk hisseli şirket, kamu bankalarından." ifadelerini kullandı.

Refet Gürkaynak: Bari depremi insanlarla alay etmek için vesile haline getirmeyin
Ekonomist Refet Gürkaynak da, sosyal medya hesabından "Hazine bağışlamış olsaydı kimin parasını kime bağışladı diye sorardık, bunda yoktan para var ederek yapılan bağış… Bezdim. Bari depremi insanlar ile alay etmek için vesile haline getirmeyin" paylaşımında bulundu.