Abone Ol

Kayyım kaymakam, hutbe okumasını beğenmediği imamı mikrofonla 'Sen terörist misin?' diye darbetti

Kulp'un kayyım kaymakamı, camide hutbeyi sehven iki satır atlayarak okuyan imam M.K.'yi "Sen terörist misin!" diyerek ve küfrederek mikrofonla darbettiği iddia edildi. İmam rapor alarak şikayetçi oldu.

Kayyım kaymakam, hutbe okumasını beğenmediği imamı mikrofonla 'Sen terörist misin?' diye darbetti

Diyarbakır Barosu hukuki süreci takip edeceklerini duyurdu. Valilik soruşturma başlatırken, kaymakam kendini, "Şehitlerimiz ile ilgili olarak rahmet duası vardı. Cami imamı bu kısmı okumadı" diye savundu

Geçen yıl Gaziantep Vali Yardımcılığı’ndan Diyarbakır Kulp Kaymakamlığı’na kayyım olarak atanan Burak Akeller, cuma namazını kılmak için gittiği Bahçelievler Camisi'nde olay çıkardı.

İddiaya göre, cami imamı M.K. hutbeyi okurken sehven atlama yaptı. Bu duruma "Sen terörist misin?" sözleriyle tepki gösteren Akeller, namaz bittikten sonra imam M.K'yi hutbe okuduğu mikrofonla darbetti.

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre; darp raporu alan imam M.K, Kaymakam Akeller hakkında şikayetçi oldu. Şikayeti öğrenen Akeller'in korumalarını göndererek imamı darp ettiği mikrofonu aldırdığı, şikayete engel olmak için de çaba sarf ettiği öne sürüldü.

Olayın duyulması üzerine Valilikte bir toplantı yapıldığı ve darp edilen imam M.K'ye hiçbir telefona cevap vermemesi yönünde telkinde bulunulduğu iddia edildi.

"Benim babam geçici köy korucusu abim de polis, lütfen yapmayın"
Manevi İlkeli Liyakatli Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Mil Diyanet-Sen (yaşanan olaya tepki gösterdi. Sendika açıklamasında, olayın detaylarını aktararak şu ifadelere yer verdi:

"Diyarbakır Kulp Kaymakamı cuma namazı sonrası imam odasına girmiş ve din görevlimize ağır küfür ederek mikrofon sapıyla imamı darp etmiştir. Sendikamıza ulaşan bilgi ve iddialara göre, cuma namazında hocamız hutbeyi okurken sehven bir iki satırı atlıyor. Bunun üzerine camide bulunan Kaymakam bey imama ‘Hocaaa! hutbeyi tam ve doğru oku’ şeklinde bağırarak uyarıyor. İmam kardeşimiz o paragrafı atladığını fark ederek tekrar paragrafı okuyor. Namaz kılındıktan sonra Kaymakam beyin korumaları camiyi tamamen boşaltarak hocamızı imam odasına götürüyorlar. Odaya giren Kaymakam bey hocamıza ağır küfürler ederek hakarette bulunuyor ve üzerine yürüyor.

Hocamıza ‘Sen terörist misin? şeklinde ithamda bulunuyor. Hocamız Kaymakam beye ‘Kaymakam bey benim babam geçici köy korucusu abim de polis, lütfen yapmayın’ diyor. Bunun üzerine Kaymakam bey imamı mikrofon sapıyla darp ediyor. Aynı zamanda Diyanet-Sen ilçe temsilcisi olan hocamız bu olay sonrası hastaneye giderek darp raporu almıştır. Evet, sendikamıza ulaşan bilgi ve iddialar bunlar. Genç ve Çınar kaymakam hadisesinden sonra Kulp ilçemizde yaşanan bu müessif olay bizleri üzmüştür.”

Diyanet-Sen'den tepki
Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız da yaşanan skandala ilişkin bir açıklama yaptı ve kaymakama tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:


“Diyarbakır/Kulp Kaymakamı… Kaymakam mısın? Kabadayı mı? Kulp İlçesinde Diyanet-Sen İlçe Başkanımız, imam-hatip arkadaşımız Cuma namazında cemaatin huzurunda Diyanet İşleri Başkanlığımızın yazmış olduğu Hutbeyi okuyan arkadaşımıza-meslektaşımıza yakışıksız üslupla müdahale etmek provokatörlüktür. Namazdan sonra korumasının da yardımıyla hocamızı odaya alarak darp etmesi de magandalıktır. (Daha sonrada darp ettiği mikrofonu korumasını göndererek odadan aldırdığını da biliyoruz.) Diyarbakır Valiliği ile durumu bizzat görüşerek konunun yakın takipçisi olacağımızı ve gereğinin yapılmasını hem Valilikten hem de İçişleri Bakanlığımızdan bekliyoruz…”

Diyarbakır Barosu: Takipçisiyiz
Diyarbakır Barosu da yaşanan olaya tepki göstererek saldırıya uğrayan imam ile irtibat halinde olduklarını belirtti.

Barodan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kulp ilçemizde bugün cuma namazı hutbesinden sonra Kulp Kaymakamı’nın korumalarıyla beraber görevli imamı darp ettiği ve imama hakaretlerde bulundukları haberleri kamuoyuna yansımıştır.

Diyarbakır Barosu olarak, kamu gücünden kaynaklı nüfuzun kötüye kullanımı örneği olan bu hadiseyi kınadığımızı, darp edilen İmamızla iletişim halinde olduğumuzu ve hukuki süreci büyük bir titizle takip edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

Valilik soruşturma başlattı

Diyarbakır Valiliği tarafından olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Valilik tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında Kulp Kaymakamı ve ilçede görev yapan bir cami imamı arasında yaşandığı iddia edilen olaya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denildi.

"Kimseyi darbetmedim"

Kaymakam Akeller ise imam M.K.'yı darbetmediğini, kendisini uyardığını belirterek, şöyle dedi:

"Bugün Kuba Camii'ne cuma namazı için gittik. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her hafta okunması gereken hutbede, bu hafta şehitlerimiz ile ilgili olarak rahmet duası vardı. Cami imamı bu kısmı okumadı, ben de hutbeden sonra dışarıda kendisine yüksek sesle tepki gösterdim. İmam 'Bana baskı yapılıyor, o yüzden okumadım' deyince, ben de bu cevaba kızıp 'Sen devletin imamısın, kim baskı yapabilir?' dedim. Sonra kendisi gidip darp raporu almış ama raporda iddia edildiği gibi bir darp değil de bacağının ağrıdığı yazıyor. Ben olayı İl Valimize de aktardım. İddia edildiği gibi ben devleti temsil eden biri olarak kimseyi darbetmedim."