Abone Ol

Karaman'daki çocuk tecavüzcüsü Muharrem B'nin yargılanmasına başlandı

Karaman'da 10 erkek öğrenciye 'çocuk istismarında' bulunduğu iddiasıyla tutuklanan sınıf öğretmeni Muharrem B.'nin 600 yıla yakın hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. Ensar Vakfı binasına ise Türk Bayrağı asıldı.

Tarihi dava! Çocuk tecavüzcüsü gizlice getirildi

Karaman'da Ensar Vakfı'na ait olduğu ileri sürülen yurtlarda 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunmaktan tutuklanan sınıf öğretmeni Muharrem B. ilk kez hakim karşısında. Daha önce telekonferansla duruşmaya katılacağı açıklanan öğretmenin adliyeye gece getirildiği ortaya çıktı. Ensar Vakfı ve KAİMDER'in davaya müdahillik talepleri kabul edildi. Şüpheliyi hiçbir avukat savunmak istemedi, baro zorunlu avukat atadı. Karaman Baro Başkanı, kararın yüzde 90 ihtimalle bugün açıklanacağını ve en az 300 yıl ceza beklediklerini söyledi.
Ensar Vakfı'nı tartışmaların odağına taşıyan dava için Karaman'da sadece adliye çevresinde 700 polis görev yapıyor, her türlü basın açıklaması, eylem ve gösteri yasak. Gazeteciler duruşma salonuna alınmıyor. Ensar Vakfı Karaman Şubesi'ne Türk bayrağı asılarak tabelası kapatıldı. İşte Karaman'daki Ensar Vakfı davası ile ilgili son dakika gelişmeleri..

Karaman'da kentin en önemli okullarından Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'ndan görevli sınıf öğretmeni Muharrem B., Ensar Vakfı ile Karaman İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği'ne (KAİMDER) ait olduğu ileri sürülen yurtlarda barınan 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla 5 Mart'ta tutuklandı.

TELEKONFERANS YERİNE GİZLİCE SALONA ALINDI

Muharrem B.’nin güvenlik gerekçesiyle tutuklu olduğu Ereğli Cezaevi’nden SEGBİS ile katılacağı belirtilmişti ancak Ankara Barosu’ndan avukat İmdat Balkoca, jandarmayla birlikte sanık Muharrem B.’nin salona getirildiğini gazetecilere açıkladı. Avukatın verdiği bilgiye göre, öğretmen adliyeye gece getirilmiş.

Muharrem B.’nin sakallı ve üzerinde gömlek bulunduğu, gayet rahat bir şekilde yürüyerek salona girip, sanık yerine oturduğunu belirten avukat İmdat Balkoca, kendisine tepki gösterilmediğini, iddianamenin okunmasına başlandığını ifade etti.

SALON HINCA HINÇ DOLU

Ağır Ceza Mahkemesi'nin önüne başta CHP'li milletvekilleri, çok sayıda avukat ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri salonun önünde bekledi. Salonun kapısı ise saat 09.15'da açıldı ve katılımcılar ve avukatlar içeri alındı.

Davanın görüldüğü 40- 50 kişi kapasiteli salonda, yoğun katılım nedeniyle yaklaşık 100 kişi bulunuyor. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün sadece cinsel istismar davasının görülmesine karar verildi, başka dava alınmadı.

MÜDAHİLLİK TALEPLERİNE KABUL VE RED

Duruşmada ilk olarak davaya müdahil olmak isteyen baroların çocuk hakları komisyonları ile bireysel olarak katılmak isteyen avukatların talepleri alındı. Heyet ardından olayların yaşandığı yurtların bağlı olduğu Ensar Vakfı, KAİMDER, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile baroların çocuk hakları komisyonları, Çocuk Hakları Koruma Derneği, İnsan Hakları Derneği’nin davaya müdahil olma taleplerini kabul etti. Duruşmaya Ensar Vakfı Başkanı avukat İsmail Cenk Dilberoğlu da mağdur avukatı olarak katıldığı öğrenildi.

Baroların taleplerini de kabul eden mahkeme, milletvekillerinin müdahillik talebini reddetti.

MİLLETVEKİLLERİ İTİRAZ ETTİ

Heyet, duruşma kapalı olacağı içinde gözlemci ve izleyici olarak bulunan siyasetçiler ve sivil toplum kuruşların salonu boşaltmasını istedi. Milletvekillerinin itirazı üzerine mahkeme heyeti, salondan 09.45’de ayrılıp duruşmaya ara verdi.

Duruşmayı izlemeye gelenler arasında CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, milletvekilleri Hüsnü Bozkurt, Gaye Usluer, Nur Hayat Altaca, Candan Yüceer, Ali Şeker, Burcu Köksal yeraldı. Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka da duruşmayı izlemeye geldi.

AVUKATLARDAN ALKIŞLI PROTESTO

Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdikten sonra, davaya gözlemci ve izleyici olarak katılmak isteyen milletvekilerin taleplerini incelediği öğrenildi. Bu sırada duruşma salonunun önünde bekleyen avukatlar ise, içeri alınmayıp bekledikleri gerekçesiyle durumu alkışlarla protesto etti. Salonun kapısı kapalı olduğu için avukatlar ile mübaşir ve polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Saat 10.55’de duruşma salonunun kapısı yeniden açıldı ve müdahil avukatlar salona alınmaya başlandı.

GAZETECİLER İZLEYEMİYOR

Karaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı oturum olarak yapılan duruşmaya basın mensupları alınmıyor. Duruşmaya başta mağdur çocukların avukatları olmak üzere  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Ensar Vakfı ile KAİMDER avukatları katılıyor.

30 BARO DAVAYA MÜDAHİL OLACAK

Mağdur çocuklardan 5’inin avukatlığını üstlenen Karaman Bora Başkanı Oktay Yılmaz, ”5 mağdur çocuğun avukatlığını ben üstlendim. Diğer 5 çocuğun da Ensar Vakfı’nın avukatlarının savunacağını biliyorum. Başta Karaman Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ve Barolar Birliği olmak üzere yaklaşık 30 baronun çocukları komisyonunda görevli avukatlar, davaya müdahil olacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdahil olacak” dedi.

SANIĞA AKIL SAĞLIĞI YERİNDE RAPORU VERİLDİ

Mağdur çocukların ifadesinin daha önceden alındığını belirten Baro Başkanı Yılmaz, ”Çocukların ifadeleri alındı. Adli Tıp Raporları hazır. Sanık da SEGBİS ile duruşmaya katılacak. Onun da Adli Tıp Raporu hazır. Akıl ve ruh sağlı yerinde raporu verilmiş. Duruşmanın bugün karara bağlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

1 AVUKAT GÜÇLÜKLE İKNA EDİLDİ

Oktay Yılmaz, sanığı savunmak için de Karaman Barosu’na kayıtlı hiçbir avukatın kabul etmediğini, ancak CMK gereği bir avukat arkadaşlarını güçlükle ikna edip, sanığın avukatlığını üstenmek zorunda kaldığını belirtti. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önüde başta CHP’li milletvekilleri, çok sayıda avukat ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri salonun önünde bekledi. Salonun kapısı ise saat 09.15’da açıldı ve katılımcılar ve avukatlar içeri alındı. Saat 09.30’da duruşma başladı.

Bu arada Ensar Vakfı Karaman Şubesi binasındaki tabelalar ise binaya Türk Bayrağı asılarak kamufle edilmeye çalışıldı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Duruşma nedeniyle kentin girişlerinde polis ekipleri tarafından kente giren araçları durduruldu , tek tek kimlik ve üst kontrolü yapıldı. Adliye çevresinde yaklaşık 3 kilometrelik alanda ise polis bariyerleriyle çevrildi. Adliyeye girmek isteyenler kimlik ve üst aramasından geçirilerek içeri alınıyor. Adliye önünde bir adette TOMA hazır bekletiliyor.

ENSAR VAKFI'NA TÜRK BAYRAKLI KAMUFLAJ

Ensar Vakfı Karaman Şubesi binasındaki tabelalar ise binaya Türk Bayrağı asılarak kamufle edilmeye çalışıldı.

VALİLİKTEN YASAKLAMA

Karaman Valiliği de duruşma nedeniyle, davanın devam ettiği süre boyunca Karaman il sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma vb. etkinliklerini resmi internet sitesinden yasakladığı duyurdu. (Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ- Muammer ŞEN/KARAMAN - DHA)