Abone Ol

Kadın akademisyenin taciz isyanı: Sessiz kalırsak çamur bulaşmaz diyorsunuz

İsveç'te doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Pınar D.'nin 2,5 yıldır tacize uğradığını belirterek sosyal medyadan yaptığı açıklamalar olay yarattı. Sistematik Tacizci olduğu iddia edilen isim bugüne kadar Akademisyen ve aktivist kimliğiyle bilinen Umut Ö. çıktı.

Kadın akademisyenin taciz isyanı: Sessiz kalırsak çamur bulaşmaz diyorsunuz

İsveç'te Ortadoğu Araştırmalar Merkezi'nde "Doktora Sonrası Araştırmacı" olarak görev yapan Pınar D., yine aynı üniversitede akademisyen olarak çalışan Umut Ö. tarafından uğradığı tacizi sosyal medyada paylaştı. Ancak Türkiye'deki akademi çevrelerinin suskunluğu genç kadını hayal kırıklığına uğrattı.

Pınar D, Umut Ö. hakkındaki taciz iddialarını üniversite yönetimine de aktardı ve konu hakkında hukuki girişim başlattı.

Pınar D. kendisine yönelik taciz iddialarını sosyal medyada paylaşırken isim vermekten özellikle kaçındı ancak sosyal medyada birçok kişi söz konusu mesajların altına bu ismin ünlü akademisyen ve aktivist Umut Ö. olduğu yönünde bilgiler paylaştı.

Kadın akademisyenin taciz isyanı: Sessiz kalırsak çamur bulaşmaz diyorsunuz - Resim: 1

Superhaber'in aktardığına göre, Pınar D., akademisyen Umut Ö. tarafından maruz kaldığı tacizin detaylarını  twitter'daki hesabından paylaştı;

"1/9 İki buçuk senedir yaşadığım ısrarlı takip ve tacizden hareketle bir şeyler söyleyeceğim. Bunu yaparken dileğim kurumların cinsel taciz ve saldırıya karşı düzgün soruşturma süreçleri belirleyip yürütmeleri ve mağdurların bu düzen ve insanlarla mücadeleden vazgeçmemesidir.

2/9 İki buçuk senedir ısrarlı takip ve taciz ediliyorum. Biliyorum ki bu kişinin bunlara maruz bıraktığı ne ilk ne de son kadınım. Tam da bu yüzden sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim: Susmuyorum. Korkmuyorum.

3/9 Yaşadıklarım Aralık 2017’de başladı. Mart 2018’de daha fazla dayanamayarak fakülteye resmi şikayette bulundum. Soruşturma yürütüldü ve 1 Haziran 2018’de bu kişi tacizden yazılı uyarı aldı. Kararın bir kısmı şöyle:

4/9 Karar sonrası bu konu kapanır sandım. Yanılmışım. Aldığım rahatsız edici bir e-posta sonrası fakülteye yeniden haber vermem gerekti ve 14 Eylül 2018’de Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı bu kişiye benimle doğrudan ya da dolaylı iletişim kurmaması için bir e-posta gönderdi.
pinar dinc

5/9 Biter sandım. Bitmedi. Ekim 2018'de onu karaladığım gerekçesiyle üniversiteye şikayet etti beni. Yaşadığım tüm travmalar yeniden tetiklendi. Zaten tacizleri sürüyordu. Karşı şikayette bulundum. 2019'da karar çıktı. Ben aklandım. Ona tacizden aldığı uyarı hatırlatıldı.

6/9 Bu arada üniversite ile ilişiği kalmadı. İsveç’te olabilecek en üst kurum Diskriminerings Ombudsmannen (Ayrımcılık Ombudsmanı) da inceledi üniversitede yürütülen soruşturmaları. Orada tüm sürecin detaylı özeti var. Bunun resmi belgesi de elimde. Biter sandım.

7/9 30 Ocak 2019'da içi boş, korkutma amaçlı bir mektup gönderildi bana bu şahsın avukatı tarafından. Cevap vermedim. Mücadelemden vazgeçmedim. On altı ay sonra, 15 Mayıs 2020 tarihli yeni bir mektup gönderildi adresime. İbretlik bir bölümünü paylaşıyorum:

8/9 Susturma ve korkutma amaçlı bu mektup sonrası 29 Mayıs'ta polise giderek ısrarlı takibe maruz kaldığımı bildirdim, şikayette bulundum. Adını hiçbir paylaşımımda geçirmediğim bu kişiye ve avukatına gönüllü avukatlığımı üstlenen Feyza Altun bugün cevap gönderdi.

9/9 Başta söylemiştim, tekrar edeyim: Yaşadıklarım beni ne kadar yıpratırsa yıpratsın mücadeleden vazgeçmeyeceğim. Dilerim bu mücadele tüm meslektaşlarıma güç versin, nefes versin. Yalnız değiliz. Yalnız değilsiniz."

SESSİZ KALIRSAK ÇAMUR BULAŞMAZ DİYORSUNUZ..

Pınar D. sosyal medyada destek mesajlarına teşekkür ederken, Türkiye'deki akademisyenlerin tacizci ünlü isim hakkında sessiz kalmasını da eleştirdi.

Kadın akademisyenin taciz isyanı: Sessiz kalırsak çamur bulaşmaz diyorsunuz - Resim: 2

"Destek ağırlıklı olarak kadınlardan ve Türkiye akademisi dışındakilerden geliyor. Her konuda atan tutanların, 'sağlam kurumsal pozisyon'daki hocaların, erkeklerin çoğu suskun (olmayanları tenzih ederim). Şaşırmıyorum. Sessiz kalırsak çamur bulaşmaz diyorsunuz, bu utançla yaşayın."

Ekşi Sözlük'te Umut Ö. hakkında açılan başlıktaki "Sistematik tacizci" tanımı dikkat çekici.

Vişne Çürüğü adlı Ekşi Sözlük yazarı Umut Ö. için şunları yazıyor: "Sistematik tacizcidir. Birden fazla dosyası, birden fazla mağdur ettiği öğrenci ve akademisyen kadın vardır. Yıllardır bilmeyen yok ama sosyal bilimci "çok feminist" erkek çevresi onu her zaman koruyup kolladı. Artık kapalı kapılar ardında ah edilen konular olacak kalmayacak bunlar. Bundan sonra tek birinize bile alan yok. İfşa olmadığınız, rezil olmadığınız tek bir çevre, tutunabileceğiniz tek alan dahi kalmayıncaya kadar mücadeleye devam" (superhaber.tv)