Abone Ol

İşte Türkiye'nin gerçek gündemi: 70'lik Rakı 3 aya kalmaz 1000 lira olur

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, içkilere gelen zamlara tepki gösterirken, böyle giderse 70'lik rakının 3 aya bin TL olacağını öne sürdü.

İşte Türkiye'nin gerçek gündemi: 70'lik Rakı 3 aya kalmaz 1000 lira olur

Independent Türkçe'de Lale Elmacıoğlu'nun haberine göre, mevcut durumda alkollü içeceklerde vergi oranı, yüzde 250'yi geçti. Örneğin 45 derece alkollü 70 cl bir şişe rakının vergisiz fiyatı 114 lira, ancak satış fiyatı 408 lirayı buluyor yani vergi miktarı yüzde 258'e çıkıyor. Yani vatandaş, çıplak fiyatın 2,5 katını vergi olarak ödüyor.

"Alkolde ÖTV'yi kaldıranın, yüzde 10 blok oyu garanti"

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Aybaş, "fahiş" olarak nitelendirdiği zamlara tepki gösterdi. Bu vergilendirmelerin toplum sağlığını düşünüldüğü için değil, rövanşist bir tutum sergilenerek yaşam tarzına müdahale amacıyla yapıldığını ileri süren Aybaş, martta eylem hazırlığında olduklarını söyledi. Aybaş, "Vergilendirilmiş alkol, ülkemizde caizdir. Aksini iddia ediyorlarsa içkiden vergiyi kaldırsınlar. Alkolde ÖTV'yi kaldıranın, yüzde 10 blok oyu garanti. Doğal gaz ve elektriğe de zam geliyor, orada da mı toplum sağlığı düşünülüyor? Vatandaşın sağlığını korumak istiyorsan, doğru fiyatlandırma yap. Bu ülkede üretiliyor bunlar. Dünyada üzüm üretiminde ilk beşteyiz ama bandrol kotası var, o nedenle Avrupa'ya satılıyor. Bir 70'lik rakıda bir kadehi sizin, gerisi devletin" dedi.

Tekel bayileri ve alkol satışı yapan yerlerle, tüketicilerin vermiş olduğu vergilerle ülkenin ayakta kaldığını savunan Aybaş, böyle giderse 70'lik rakının 3 aya  bin TL olacağını öne sürdü.