Abone Ol

İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havaalanı arasında ne gibi farklılık var? Önemli ayrıntılar...

Medyafaresi.com Özel Haber - Çeşitli fiziki koşulları, iniş ve uçuş zorluklarıyla açıldığından bu yana gündemden düşmeyen İstanbul Havalimanı son birkaç gündür şiddetli rüzgâr nedeniyle önemli bir sorunla karşı karşıya.

İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havaalanı arasında ne gibi farklılık var?

“Atatürk Havaalanı şu anda kullanıyor. Erdoğan kullanıyor, Putin oraya indi. Demek ki Atatürk Havaalanında sıkıntı yok, yağmur, fırtına da inilebiliyorsa Atatürk Havaalanı elverişli bir yer”

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber

Çeşitli fiziki koşulları, iniş ve uçuş zorluklarıyla açıldığından bu yana gündemden düşmeyen İstanbul Havalimanı son birkaç gündür şiddetli rüzgâr nedeniyle önemli bir sorunla karşı karşıya.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Atatürk Havaalanına inmesi bu havaalanına gözleri çevirirken CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, havaalanlarını kıyaslayarak tabloyu ortaya koydu.

İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havaalanı arasında ne gibi farklılık var? Önemli ayrıntılar... - Resim: 1

Meslek örgütlerinin İstanbul  Havalimanı için  bundan 5 yıl önce rüzgâra dikkat çekerek uçakların iniş yapamayacağı öngörülerini hatırlatan Tekin, “Uçaklar dünyanın en büyüğü yerine Çorlu'ya iniyorsa burada bir sorun var demeliyiz. Uçaklar inemeseydi ve yeterli yakıtları olmasaydı sonuç ne olurdu? Büyük bir felaket” dedi.

Aynı hava koşullarında bir sorun yaşanmayan Atatürk Havaalanı için, “Atatürk havaalanı şu anda kullanıyor. Erdoğan kullanıyor, Putin oraya indi. Demek ki Atatürk Havaalanında sıkıntı yok, yağmur, fırtına da inilebiliyorsa Atatürk Havaalanı elverişli bir yer” diye konuştu.

CHP’li Tekin’e göre, “Erdoğan’a, Putin’e, birçok özel şirketlere hak olan vatandaşa niye hak olmasın”.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Meteorolojik durum ortada iken İstanbul Havalimanının uygun olarak çalışabilir olup-olmadığının acilen araştırılmasını talep etti.  

TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde, konuyla ilgili olan tüm bilim insanlarının, meslek odalarının, uzmanların, kurum ve kuruluşların görüşlerinin yeniden alınarak, oluşabilecek risklerin önüne geçilmesi için Meclis araştırmasına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Gürsel Tekin, Medyafaresi.com'a önemli acıkmalarda bulundu ve Meclis araştırması önergesini Başkanlığa sundu.

Gürsel Tekin: İstanbul Havalimanı hala sorunlu, Sabiha Gökçen açıldı

Dünyanın en büyük havaalanını yaptık diyorsunuz dünyanın en büyük rezaletini yaşıyorsunuz. Halbuki Atatürk Havaalanı gerçekten çok bilinen çok ihtiyacı karşılayan bir havaalanıydı. Gereksiz bir maliyete bu kadar sorun yüklemek anlaşılabilir gibi değil. Atatürk havaalanı şu anda kullanıyor. Erdoğan kullanıyor, Putin oraya indi.

Yani Sayın Erdoğan’a, Putin’e, birçok özel şirketlere hak olan vatandaşa niye hak olmasın. Demek ki Atatürk Havaalanında sıkıntı yok, yağmur, fırtınada inilebiliyorsa Atatürk Havaalanı elverişli bir yer. 

Açıldığı andan itibaren sorunlar görülüyor. Bilim insanlarına, ÇED raporuna bakıldığında başladığı andan itibaren hepsinin burada havalimanı olmayacağı demeleri önemli. Kanal İstanbul, Havaalanları sadece siyasetçilerin, gazetecilerin konuşmalarıyla  kararların verileceği yerler değil.

İstanbul Havalimanı araştırma önergesi ve gerekçesi şöyle:

Faaliyete geçtiğinden bu yana çeşitli fiziki koşulları nedeniyle iniş ve uçuş zorluklarıyla gündemden düşmeyen İstanbul Yeni Havalimanı’nda günlerdir uçakların şiddetli rüzgâr nedeniyle havada tur attığı ve gecikmeli iniş yapmak zorunda kaldığı bildiriliyor.

Tüm dünyadaki havalimanlarının verilerinin toplandığı Flightradar24’e göre İstanbul Havalimanı dünyada en fazla rötarın yaşandığı ikinci havalimanı oldu.

İlgili meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının itirazlarının görmezden gelindiği İstanbul Havalimanı, proje aşamasından bugüne kadar her yönüyle tartışılmaya devam ediyor. Ve yıllar önce yapılan itirazlar birer birer haklı çıkıyor.

Kötü hava koşulları gerekçesiyle havalimanına inemeyen ya da tehlikeli ve gecikmeli olarak inen uçaklar bu tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor. Yeni havalimanında uçakların yerde geçirdiği zaman, yani taksi süreleri de yeni bir tartışma konusu haline geldi. Uçaklar ortalama 37 dakika gecikmeli iniş yaparken, kalkışlar da ortalama 47 dakika rötarlı gerçekleşiyor.

“3. Havalimanı Teknik Raporu” isimli belgede, “yılın 107 gününün fırtınalı, 65 gününün ise yoğun bulutlu olduğu ifade ediliyor. Uçakların rüzgâra karşı kalkıp, rüzgâra karşı inmeleri gerektiğini, oysa yeni havalimanındaki pistlerin hâkim rüzgarların yönleri dikkate alınmadan inşa edildiğini ifade ediyor. Üçüncü havalimanının kuzey-güney ve doğu-batı doğrultulu pistlerinin, kentin iki ana rüzgârı olan lodos ve poyrazı yandan aldığın; yandan rüzgâr alan uçakların da yağmurlu ve fırtınalı havalarda inerken türbülans ile savrulmalarının muhtemel olduğunu” ifade ediliyor.

Meslek örgütleri tarafından hazırlanan raporda, rüzgâr nedeniyle uçakların o havalimanına iniş yapamayacağını 5 yıl önce öngörülmüştü. Uçaklar dünyanın en büyüğü yerine Çorlu'ya iniyorsa burada bir sorun var demeliyiz. Uçaklar inemeseydi ve yeterli yakıtları olmasaydı sonuç ne olurdu? Büyük bir felaket!

Meteorolojik durum ortada iken, bu havaalanının uygun olarak çalışabilir olup-olmadığı acilen araştırılmalıdır. Bu nedenle konuyla ilgili olan tüm bilim insanlarının, meslek odalarının, uzmanların, kurum ve kuruluşların görüşlerinin yeniden alınarak, oluşabilecek risklerin önüne geçilmesi adına gerekli önlemlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırmasının açılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Oluşabilecek risklerin önüne geçilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla, Anayasa’nın 98, İç Tüzüğümüzün 104 ve 105’nci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber