Abone Ol

İsrail İran'daki hava üssünü İran içinden mi vurdu?

ABD'li yetkililer, 13 Nisan saldırılarına misilleme olarak İsrail'in İran topraklarına yönelik karşı saldırı düzenlediğini bildirdi. Birçok şehirde uçuşlar askıya alındı. İsfahan, Şiraz ve Tahran dahil olmak üzere İran'ın büyük şehirleri üzerinde ticari uçuşlar durduruldu. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian'ın İran’a yapılan saldırıda kullanılan İHA’ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA’ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktarması kafaları karıştırdı.

İsrail İran'daki hava üssünü İran içinden mi vurdu?

İsrail ordu sözcülüğü, AA muhabirinin İran'daki patlamalara ilişkin sorusu üzerine, "henüz bu konuda yorum yapmadıkları" yanıtını verdi. Sözcülük, halka yapılan güvenlik talimatlarında henüz değişiklik yapılmadığını aktardı.

"SALDIRI HASARA YOL AÇMADI"

İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Söz konusu patlama sesi İsfahan’daki hava savunma sisteminin tanımlanamayan şüpheli bir cisme yönelik açtığı ateş sonucu gerçekleşti ve saldırı hiçbir hasara yol açmadı” dedi.

İran’ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda yerel saatle 04.00’da patlama sesi duyuldu. İsfahan Havalimanı ve İran ordusuna ait Şikari 8’inci Ana Jet Hava Üssü’ne yönelik bir dizi insansız hava araçları ile saldırı düzenlendi. İran devlet televizyonu, hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve saldırının engellendiğini duyurdu. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust ise saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Söz konusu patlama sesi İsfahan’daki hava savunma sisteminin tanımlanamayan şüpheli bir cisme yönelik açtığı ateş sonucu gerçekleşti ve saldırı hiçbir hasara yol açmadı” dedi.

ABD'li yetkililer, 13 Nisan saldırılarına misilleme olarak İsrail'in İran topraklarına yönelik karşı saldırı düzenlediğini bildirdi. Birçok şehirde uçuşlar askıya alındı. İran uzay ajansı yetkilisi ise ülkesine yönelik bir füze saldırısını doğrudan yalanladı ve İsrail'in insansız hava aracı uçurma girişimi olduğunu yazdı. 

İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian ise İran’a yapılan saldırıda kullanılan İHA’ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA’ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı.

İran medyası, sabah saatlerinde İsfahan'da patlamalar hissedildiği bildirdi. Fars haber ajansı patlamanın askeri üssün yakınlarında duyulduğunu ifade etti. 

Reuters'a konuşan üç kaynak, İsrail'in İran'a saldırı düzenlediğini söyledi. Kaynaklardan biri, ABD'nin saldırıda rol almadığını ancak İsrail tarafından önceden bilgilendirdiklerini ifade etti. 

CNN'e konuşan ABD'li yetkililer de İsrail'in İran'a karşı askeri operasyon gerçekleştirdiğini doğrularken, zaten Tel Aviv'in Biden yönetimine perşembe günü 24 ila 48 saat içinde bir saldırı olabileceğinin söylendiğini aktardı. 

CNN'e göre İsrail, ABD'ye İran'ın nükleer tesislerinin hedef alınmayacağına dair güvence verdi. 

İsfahan, İran ordusunun en büyük hava üstlerinden birine ev sahipliği yapıyor ve ülkenin nükleer programıyla bağlantılı olduğu biliniyor. İran'ın uranyum zenginleştirme programının merkezi olan Natanz şehri de dahil olmak üzere İran'ın birçok nükleer tesisi bu eyalette bulunuyor.

İran medyası, Tebriz'de de hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, perşembe günü CNN'e verdiği söyleşide İsrail'in saldırması durumunda "İran'ın anında misilleme yapacağını" söylemişti. Bakan, "Eğer İsrail rejimi tekrar bize saldırma şeklinde büyük bir hata yaparsa bizim vereceğimiz karşılık kararlı, nihai ve onlar için üzücü olur" ifadelerini kullandı. 

Abdullahiyan'ınkine benzer açıklamalar daha önce başka üst düzey İranlı yetkililer tarafından da yapılmıştı. 

İran uzay ajansı yetkilisi: Sınır dışından herhangi bir hava saldırı olmadı
İran uzay ajansı yetkilisi Hüseyin Dalirian ülkesine yönelik bir füze saldırısını doğrudan yalanladı.

Sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Dalirian, "İsfahan'a ya da ülkenin diğer bölgelerine sınır dışından herhangi bir hava saldırısı olmadı” dedi.

Dalirian, İsrail'in "sadece başarısız ve küçük düşürücü bir quadcopter [insansız hava aracı] uçurma girişiminde bulunduğunu ve quadcopterlerin de düşürüldüğünü" söyledi.