Abone Ol

Independent yazarı Robert Fisk: Türkiye yarım saatte Afrin'e girer

The Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, PKK’nın Suriye kolu olan YPG/PYD’nin kontrolünde bulunan Afrin şehrinden izlenimlerini yazdı.

Fisk: Türkiye yarım saatte Afrin'e girer

BBC Türkçe’nin aktardığı Fisk’in haberinin başlığı, “Afrin’de Kürt savaşçıların neyi temsil ettiklerini bilmek zor”.

“ÖZERKLİK İSTİYORLAR”

Tecrübeli muhabire göre şehirdeki Kürtler görüştükleri kişileri Suriye’ye potansiyel sadakatleri yolunda ikna etmeye, ülkenin geriye kalanıyla ve Irak Kürtleriyle bağlantılarını da inkar etmeye çalışıyor.

Bunu gerçekçi bulmayan Fisk, “Kürtlerin düşüncesi özerklik. Bunu beyan etmeliler” diyor.

“RUSLAR GÜN BOYU ZİYARET EDİYOR”

Fisk, YPG’lilerle yaptığı konuşmalara da sıkça yer verdiği haberinde şu ifadeleri kullanıyor;

“Haber ajansları ve çok sayıda kişi bizlere Rusların Afrin’i terk ettiklerini bildirdi. Ancak Ruslar hala burdalar. En azından gündüz…Halep ve Afrin vilayetleri sınırında Rus bir zırhlı personel taşıyıcısı gördüm. Üzerinde Rusça ve Arapça “askeri polis” yazılmıştı. Ancak önünde çift başlı kartal vardı.

“Bir YPG yetkilisi “Büyük üslerinden çıktılar’ dedi bana, daha sonra şakacı bir dille ekledi: ‘Ancak gün boyunca bizleri ziyaret ediyorlar’.

“TÜRKİYE YARIM SAATTE AFRİN’E GİRER”

“Bir YPG yetkilisine ‘Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı tüm ordusunu, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Afrin vilayetine yığarsa yarım saatte Afrin kentine girerler dedim’. O da benimle hemfikirdi.

“Burada bir ‘kontrol’ havası seziliyor…Kürtler, elbette kamuoyu önünde olmasa da, Ruslar ile temaslarını, iyi ilişkilerini sürdürüyor. Giyimleri kuşamları yerinde Rus askeri polisleri, her gün Afrin’i ziyaret ediyor” ifadelerini kullanan Fisk ayrıca, Rusya’nın bölgedeki son durumu yakından izlemekte kararlı olduğunun da altını çiziyor.