Abone Ol

İlk Ermeni Kaymakam Berk Acar Göreve Başlamak İçin Gün Sayıyor

Berk Acar 26 yaşında. Kaymakamlık sınavını ve mülakatı dereceyle geçti. Şimdi asırlık bir döngüyü kırıp Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk Ermeni kökenli kaymakamı olmak için gün sayıyor

İlk Ermeni Kaymakam Berk Acar Göreve Başlamak İçin Gün Sayıyor

Türkiye Ermenileri arasında ilk kez bir isim mülki idarede görev almak için gün sayıyor. Kaymakamlık sınavını kazanan 26 yaşındaki Berk Acar, girdiği mülakatta da başarılı oldu. Acar, Cumhuriyet tarihinde kaymakamlık görevine atanan Ermeni kökenli ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacak ve asırlık bir döngüyü de kıracak.

DERECEYLE KAZANDI

1995'te İstanbul'da dünyaya gelen Berk Acar, Özel Sahakyan Nunyan Ermeni Ortaokulu ve Işık Lisesi'ne gitti. 2020 yılında Bilgi Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden mezun oldu. Avukatlık stajını Şişli'deki hukuk bürosunda yaptı. Daha sonra 110. Dönem Kaymakamlık sınavlarına girdi. Geçen 10 Temmuz'da Ankara'da yapılan yazılı sınavı, 13 bin 374 kişi arasından 72'nci sırada tamamladı. Mülakata 475 kişi çağırıldı. Berk Acar, mülakat sonucu açıklandığında da yine başarı listesine girerek, “Cumhuriyet tarihinde Ermeni toplumuna mensup ilk kaymakam adayı” oldu.

Acar, kaymakam olarak atanabilmek için önce üç yıl süreyle farklı il ve ilçelerde staj yapacak. İlk stajına ise bir valilikte başlayacak. Bu stajın ardından ‘Kaymakam refiki' statüsü kazanacak ve kıdemli bir kaymakamın yanında staj yapmaya başlayacak. Bu sürecin tamamlanmasının ardından vekaleten ilçelerde kaymakam olarak görevlendirilecek.

VALİ DE OLABİLİR

Berk Acar'ın üç yıllık adaylık sürecinin son bir yılı da dil ve kültür eğitimi amaçlı olarak yurt dışında geçecek. Ardından asaleten ataması yapılacak. Kıdemine uygun bir ilçede asil kaymakam olacak. Valiliğe kadar yükselebilecek.

Ermeni toplumunun ruhani lideri Patrik Sahak Maşalyan, Berk Acar'ı arayarak tebrik etti ve gelecekte yapacağı çalışmalar için başarılar diledi. Patrik Vekili Krikor Damatyan da kaymakam adayı Acar'a başarı diledi.

OSMANLI'DA YÜKSELDİLER

Azınlıklar ve Ermeniler cemaati temsilcileri, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde bürokraside daha hızlı yükseldiler. Ermeni olarak en yüksek noktaya çıkan isim Gabriel Noradunkyan oldu. Gabriel Noradunkyan II. Meşrutiyet'in ilanından sonra 22 Temmuz 1912'de kurulan hükümette Hariciye Nazırlığı'na getirildi.

Ayrıca Hariciye ve Maliye Müsteşarı Artin Dadyan, Hariciye Müsteşarları Manuk Azaryan ve Ohannes Kuyumcuyan Ermeni idi. Osmanlı'da dış temsilciliklerde birçok Ermeni diplomat da görev aldı. Ancak Ermeni diplomatlar arasından büyükelçilik görevi verilen olmadı.

İŞTE ÜNLÜ ERMENİLER

Türkiye'de yaşayan Ermenilerin sayısı konusunda farklı rakamlar veriliyor ancak 60 bin civarında olduğu belirtiliyor. Yaşayan sanatçılar arasında Garo Mafyan, Rober Hatemo, Hayko Cepkin gibi isimler yer alıyor. TBMM'de ise HDP Milletvekili Garo Paylan görev yapıyor.

BU ÜLKEMİZİN ZENGİNLİĞİ

Tarihçi Prof. İlber Ortaylı, “Osmanlı zamanında Hariciye'de de Mülkiye'de de Ermeni vatandaşlardan çok üst düzey görevliler vardı. Ama Osmanlı sonrası dönem içinde ilk defa duyuyorum. Geçmişte başarıyla hizmet etmiş çok Ermeni devlet adamlarımız vardı” dedi.

Cemaat Vakıfları Temsilcisi Prof. Toros Alcan ise Berk Acar'la yüz yüze görüştü. Alcan, SÖZCÜ HaftaSonu'na yaptığı açıklamada, “Ben kendisiyle birkaç kez görüştüm. Ziyaretimize de geldi. Kendisi çok mutlu, bu cemaatimiz için çok gurur verici bir haber” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis'te bakanlığının bütçesi görüşülürken kaymakam adayı Berk Acar'ı azınlıkların bürokraside yükselmesine örnek gösterdi ve “Ermeni vatandaşım, benim birinci sınıf vatandaşımdır. Bir Ermeni vatandaşımız kaymakam olmuş, ne kadar sevindim anlatamam. Bu ülkemizin zenginliği” ifadesini kullandı.