Abone Ol

Gazetecileri işşiz bırakan teknoloji: Çember daralıyor

Ankara'da medya dünyasının önemli isimlerinden Cezmi Sayılgan, basın sektöründe yaşanan işten çıkarmaları masaya yatırdı.

Gazetecileri işşiz bırakan teknoloji: Çember daralıyor

İşte Cezmi Sayılgan'ın yazısı:

Geçtiğimiz hafta medyada bir tenkisat (işten çıkartma) haberiyle tadım kaçtı. Bünyesinde Akşam, Güneş ve Star gazeteleri ile 24 TV’yi de barındıran TürkMedya’da ciddi bir tenkisat yaşandı.

İşini kaybedenler arasında sevdiğimiz, saydığımız arkadaşlarımızın da olduğunu üzülerek öğrendim.

Medya sektörü her dönemde belirli amaca hizmet için kullanılmıştır. Gazeteler, televizyon kanalları ve dergiler bir misyonuna hizmet için kurulur, o misyon ortadan kalktığında da maalesef önce gözden düşer, sonra da kapısını kilit vurulur.

Olan ise o kuruluşlarda ekmek parası derdinde olan basın emekçilerine olur. Ev geçindiren, kredi ödeyen, gelecekle ilgili plan yapanlar için sıkıntılı bir dönem başlamış olur.

İşten çıkartılmanın medyası da yoktur. Hükümete yakın veya uzak hiç fark etmez. Bugün işten çıkartmalar 24 TV’de olur, yarın Halk TV’de. Maalesef sektörün cilvesidir bu.

***

Basın emekçisi ya kameramandır, ya muhabir, ya da foto muhabiri. Başka iş bilmez, kolay kolay da yapamaz. Bu nedenle bizim sektörde, sağ görüşlü sol medyada, sol görüşlü sağ medyada çalışmak zorunda kalır. Kimse kimseyi yadırgamaz, çünkü mevzubahis olan ekmek parasıdır.

Kanal A örneğinde olduğu gibi kimi zaman bırak kıdem tazminatını, içerde kalan bilmem kaç aylık maaşını bile alamaz.

Sonra kapı kapı dolanır hakkını aramak için ama ne mümkün. Daha önceden röportaj vermek için, kanalın bir programına konuk olabilmek için kırk takla atanları bul bulabilirsen.

***

İşten çıkartmalar sektörümüzde her dönem yaşanıyordu ama bu dönem insanı daha bir karamsarlık kaplıyor. Eskiden er ya da geç yeni bir gazete ya da televizyon kanalı açılır, işsizler meslektaşlarımız için bir umut oluyordu. Şimdi o da yok.

Yakın zamanda Haber Global’in dışında sektörde ciddi istihdam sağlayan bir kurum olmadı. Ulusal medya hep kan kaybetti. Habertürk, Vatan, Radikal gibi nice gazeteler basılmaz oldu, Ntv Spor gibi bazı televizyonlar uydudan çıktı.

Çok da kabullenmek istemesek de devir YENİ MEDYA devri. Cep telefonlarıyla, sosyal medyayla artık herkes muhabir, herkes kameraman ve herkes foto muhabiri.

Maalesef teknoloji, basın emekçilerinin işini bir yandan kolaylaştırıyor, diğer yandan işini elinden alıyor. Nihayetinde basın emekçisi için çember daralıyor…

(medyaradar)