Abone Ol

Gay arkadaşları olan hetero erkekler: Bromoseksüellik nedir?

Gazeteduvar'dan Seran Vreskala'nın haberine göre, The New York Times, geçen haftalarda ‘bromoseksüellik’le ilgili bir içerik yayımladı. Yakın arkadaşları Gey olan erkeklere bromoseksüel deniyor.

Gay arkadaşları olan hetero erkekler: Bromoseksüellik nedir?

İşte o haber..

Metroseksüel, überseksüel, sapyoseksüel derken sıra bromoseksüele geldi. 'Her şeye bir isim takalım, sonuna da seksüel'i ekleyelim' akımının son temsilcisi mi yoksa geylerle takılan heteroseksüel olmanın popülerliğinin ürünü mü karar sizin.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, geçen haftalarda ‘bromoseksüellik’le ilgili bir içerik yayımladı. Pek çok haber sitesinin ilgi gösterdiği bu makaleye göre, yakın çevresinde gey arkadaşları olan ve onlarla kardeşçe bir ilişkisi bulunan erkeklere bromoseksüel deniyor… Eşcinsel haklarını sonuna kadar destekleyen Bromoseksüeller, ‘LGBTİ Onur Yürüyüşleri’ne katılmaktan da çekinmiyor.

Günümüz dünyasında okulda ya da iş ortamında eşcinsellere zulmedenlerin, onlarla yan yana gözükmek bile istemeyenlerin hatta eşcinselliğin bir hastalık olduğunu düşünenlerin zamanı çoktan geçti artık. Eskiden LGBTİ bireylere kötü davrananlar, ayrımcılık yapanlar, şimdilerde onların en yakın arkadaşı olabiliyor. Avrupa ve ABD’de insanların cinsel tercih ya da yönelimleri rahatça konuşulabiliyorken, ülkemizde bu durum halen bir tabu… Ben de bromoseksüel kavramına nasıl bir tepki verildiğini gözlemlemek üzere, etrafımdakilere ne düşündüklerini sordum.

‘TANIMLAMA GEREKSİZ’
Engin Bağören, 24 yaşında, Özel Ders Öğretmeni

Amerika’da ‘Bromoseksüel’ diye yeni bir terim çıktı. Hiç duymuş muydun?
Amerika doğumluyum ama hayır, böyle bir terimi ilk kez duyuyorum. Yine de anlamını tahmin edebiliyorum. ‘Bro’ kardeş, ‘Mo’ da homo ile ilgili olsa gerek.

Aynen öyle… Ne düşünüyorsun bu kavram hakkında?
Sanki bu tanıma göre herkes ya bromoseksüel ya da değil. Bence üzücü bir tanım. Ya geyleri sevmiyorsun ya da seviyorsun gibi bir şey! Böyle bir tanımlamayı çok gereksiz buluyorum. Genelde insanlar arasındaki ilişkilere tanım yapılmazken, niye böyle arkadaşlıklara tanım yapılıyor, ilginç yani! Genel arkadaş çevren doktorlardan oluşsa, onlar için doktroseksüel mi denecek yani? Saçma…

Çok gey arkadaşın var mı?
Var tabii. Neden olmasın ki? Lisedeyken bir tane gey arkadaşım vardı, arkadaşlarımız da bunu biliyordu ama o da toplum baskısından dolayı garip davranıyordu. Bazılarıyla arkadaş olmaya çekiniyordu.

Gey arkadaşın olana kadar sen de onlarla arkadaş olmaya çekiniyor muydun?
Yani, başta böyle bir duvar olunca beni aralarına kabul etmeyeceklerini düşünüyordum ama bu da tabii çevreden kaynaklanıyordu. Şimdi öyle bir çekincemiz yok! Benim gey perspektifim biraz Amerikalı kalıyor olabilir, fakat şunu belirtmeliyim ki benim gözümde insanlar gey ya da değil olarak ayrılmıyor. İnsan olarak bakıyorum.

Peki bu tanıma göre ‘Bromoseksüelim’ diyebilir misin?
Eğer ille de tanımlama yapmak gerekiyorsa, evet, ben bir Bromoseksüelim.

‘PAYLAŞTIĞIMIZ ARKADAŞLIK ÖNEMLİ’
Timur Nihat Vreskala, 42, Serbest Danışman

Çok gey arkadaşın var mı?
Bilmem, olabilir. Gey olmak gerçeği ile yüzleşebilen arkadaşlarımın sayısı maalesef az. E, bunun nedenlerini de anlayabilmek için uzman olmak gerekmiyor yani. Gey olduğunu bildiğim arkadaşlarımla da çok keyifli vakit geçiriyorum. Onlarla arkadaş olmak için ille de gey olmak gerekmiyor ki!

Gey olup olmadığını bilmediğin arkadaşların olduğundan mı bahsediyorsun?
Gey olup olmadığını bilmediğim çok yakın arkadaşlarım var. Çünkü cinsel yönelimlerini asla merak etmedim. Benim için paylaştığımız arkadaşlık önemli, cinsel hayatları değil!

‘Bromoseksüel’ kavramını daha evvel duymuş muydun?
Bromoseksüel’i hayatımda ilk kez senden duyuyorum.

Geylerle kanka erkeklere deniyor. Sen bir Bromoseksüel misin?
Eğer her ilişkiye bir isim verilecekse yandık yani! Ben onlarla olan arkadaşlığıma bir isim vermek istemiyorum; bu yüzden, hayır, Bromoseksüel değilim.

‘İYİ HİSSETTİRMEDİ’
Emre Dölcel, 41, Yazar

Hiç ‘bromoseksüel’ kavramını duydun mu?
Hayır ilk kez duyuyorum.

Yakın arkadaşlarını geylerden seçen erkeklere verilen bir isim bu. Ne düşünüyorsun?
Ben bu tip kalıplara sıcak bakmıyorum. Dolayısıyla böyle bir tabir kendimi iyi hissettirmedi açıkçası.

Neden?
İnsan arkadaş seçerken, gey mi değil mi diye bakmaz ki! Cinsi ya da fikirlerine göre mi arkadaş seçeceğiz? Arkadaş arkadaştır.

Çok gey arkadaşın var mı peki?
Olmaz mı! Çok fazla var tabii. Eğer arkadaşımsa, ben bütün arkadaşlarımla zaman geçirmeyi çok seviyorum. Bu sadece geylere özel bir durum değil tabii… Bu beni Bromoseksüel değil, insan yapar. Eğer böyle bir soru soracaksan eğer, senin yakın arkadaşların arasında hetero var mı diye sorayım ben de…

Gazeteduvar