Abone Ol

Meryem Uzerli'nin dizisinin çekildiği Grasse nerede, nasıl gidilir? Grasse parfümleri neden ünlü?

Güney Fransa'da bulunan ve Gecenin Kraliçesi dizisinin ilk bölümünde gördüğümüz Grasse'e nasıl gidilir, ne yeni, ne içilir? İşte gezmetozmanotları blog sayfasında yer alan faydalı bilgiler.

Meryem Uzerli'nin dizisinin çekildiği Grasse nerede?

Dünya’nın parfüm başkenti. Parfüm endüstrisinin başladığı yer. Hala parfüm endüstrisinin kullandığı esanslar çoğunlukla Grasse’da üretiliyor. Cannes’a 20-25 km uzaklıkta, oldukça yükseklere kurulmuş şirin bir kasaba. Buranın alametifarikası, çiçek kokuları ve mis gibi havası. Fransızlar Grasse’ı aşırı sıcaklarda kaçılan tatil yeri olarak da kullanıyor. Yayla gibi.

Meryem Uzerli'nin dizisinin çekildiği Grasse nerede, nasıl gidilir? Grasse parfümleri neden ünlü? - Resim: 1Meryem Uzerli mini eteğiyle zor anlar yaşadı

Aslında parfümün bu bölgedeki hikayesi de ilginç. Grasse’da parfüm endüstrisi oluşana kadar kasaba halkı hayvancılık ve dericilikle geçiniyormuş. Dericilik kasaba halkının hem geçim kaynağı hem de kokudan dolayı en büyük sorunuymuş. Dericilikten vazgeçemeyeceklerine göre kokuya bir çare bulma yoluna gitmişler. Tabakhanelerden gelen kokuyu bastırmak için evlerinde bitkilerden, çiçeklerden ve meyvelerden esans yapmaya başlamışlar.

Kullanılan ilk koku gül. Bu yüzden Grasse’ın gül suyu parfümü çok ünlü. Daha çok çiçeklerden koku yaparlarken zamanla değişik baharatlardan, ağaçlardan, köklerden yapılan parfümler de artmış.

Meryem Uzerli'nin dizisinin çekildiği Grasse nerede, nasıl gidilir? Grasse parfümleri neden ünlü? - Resim: 2Meryem Uzerli'nin yeni dizisi Gecenin Kraliçesi olay oldu

Grasse’da üretilen parfümlerin en önemli özelliği, katkı maddesinin yok denecek kadar az olması. Parfümle ilgili ilginç bir bilgi daha. Dünyada her yıl 250’ye yakın yeni parfüm markası çıkıyormuş ancak bunlardan en fazla 2-3 tanesi tutuluyormuş. Yani sevilen ve beğenilen parfüm yapmak çok zor bir işmiş anlayacağınız.

Parfümlerin nasıl yapıldığını görmek için Fragonard müzesi de gezilmesi gereken yerler arasında bence. Müzeyi gezmeseniz bile içinde yer alan ve envai çeşit parfüm, sabun, şampuan, esans, yağ bulabileceğiniz mağazasına girin mutlaka.

Meryem Uzerli'nin dizisinin çekildiği Grasse nerede, nasıl gidilir? Grasse parfümleri neden ünlü? - Resim: 3Meryem Uzerli'nin dizisi reytinglerde kaçıncı oldu?

Ambiyans ve kokudan önce çarpılıp sonra hipnotize olmuş gibi şuursuz bir alışveriş yaptım ben. Hediye almak için bundan daha güzel bir yer düşünemiyorum. Gerçi Fragonard’ın hem Cannes, hem Nice’te küçükte olsa bir çok mağazası var ama burası çeşidin ve seçeneğin en bol olduğu yer. Ezcümle mutlaka uğrayın buraya.

 Patrick Suskind'in kitabından yola çıkılarak çekilen Koku (Parfüm) filmi de Grasse’da geçiyor. Filmi izlemediyseniz, izleyerek Grasse’a gidin derim.

Meryem Uzerli'nin dizisinin çekildiği Grasse nerede, nasıl gidilir? Grasse parfümleri neden ünlü? - Resim: 4Gecenin Kraliçesi 2. bölüm fragmanı yayınlandı mı?

Grasse parfümleri, lavanta tarlaları dışında da gayet ilgi çekici bir yer. 17. yy’dan kalma, daracık sokakları, irili ufaklı meydanlara çıkıyor. Meydanlardaki çeşmeler ve heykeller bakımsız da olsalar hala güzelliğini koruyor. Dinginliği, telaşsızlığı, tipik kasaba hayatının samimiyeti ile iz bıraktı bizde.


Yükseklere kurulmuş bir kasaba olduğu için çok güzel bir manzaraya sahip. Ayaklarınızın altına serilen, parfüm esanslarının üretildiği çiçek tarlaları ve bu tarlaların arasına kurulmuş muazzam taş evler insana gerçek olamaz burası duygusu yaşatıyor. Hatta bende bastırılamaz bir ‘orada yaşayanların yerinde olma arzusu’ uyandırdı burası.

Grasse’da Notre Dame de Puy katedrali ve bu katedralin olduğu Placa Petit Puy meydanı görülebilecek güzel yerler. Özellikle katedralin bahçesine girin. Hiç beklemediğiniz başka bir Grasse manzarası ile karşılaşacaksınız.

Grasse’da şehri küçük sarı turistik tramvay ile de gezebilirsiniz. Biz yürümeyi tercih ettik ancak tramvay yürümek istemeyenler için çok güzel hem de eğlenceli bir seçenek.

Öğle yemeğini meydanda yer alan kafelerden birinde krep yiyerek geçiştirdik. Akşam yemeği için Grasse’ın en güzel hatta Cote d’Azur’un en güzel otel ve restoranlarından biri olan La Bastide Saint Antoine için rezervasyonumuz vardı.

Buranın bizim için hikayesi şöyle; evde bir gün Alice kanalını seyrederken müthiş bir yemek programına denk geldim. Ünlü bir şef Provence yöresi yemeklerini yaparken bir yandan oteli, restoranı ve Grasse’ı anlatıyor. Otel ve çevresi o kadar güzeldi ki hemen otelin adını o bölgeye gittiğimizde uğramak üzere not aldım.

Buranın yemeklerini, şaraplarını, tatlılarını, sunumunu, servisini anlatabileceğimi sanmıyorum. Tek söyleyebileceğim, bu seyahat içinde kendimizi fazlasıyla şımarttığımız bir zaman dilimi oldu burası bizim için.

Görülecek yerler:
Villa Fragonard Müzesi
Museum of Art and History of Provence
Amiral de Grasse Müzesi
International Museum of Perfume
Notre Dame de Puy Katedrali

Kaynak: Gezmetozmanotları