Abone Ol

Esad: Suriye'de Kürdistan istemiyoruz, SDG: anlaşmayı kabul ediyoruz

Suriye Demokratik Güçleri komutanlarından Mazlum Kobani, Türkiye ile ABD arasında yapılan anlaşmayı kabul ettiklerini ve başarılı olması için ellerinden geleni yapacaklarını duyurdu.

Esad: Suriye'de Kürdistan istemiyoruz, SDG: anlaşmayı kabul ediyoruz

Türkiye'nin amacına ulaşamayacağını öne süren Kobani ayrıca anlaşmanın Resulayn ve Telabyad arasındaki alanı kapsadığını kaydetti.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Halil ise “Ateşkesi kabul ediyoruz ancak eğer saldırıya uğrarsak kendimizi savunuruz” diye konuştu. El Arabiya televizyonuna konuşan Kürt siyasetçi, "Erdoğan Suriye'de 32 kilometrelik bir alanı ele geçirmek istiyor, daha önce de ifade ettiğimiz gibi buna karşı çıkıyoruz" dedi.

Salih Müslim: Anlaşmanın içeriğini gördükten sonra tutum belirleyeceğiz
PYD Sözcüsü Salih Müslim ise, "Anlaşmanın içeriğini gördükten sonra tutum belirleyeceğiz" dedi.

Müslim anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Varılan anlaşmanın maddelerini henüz görmedik. Yönetimimiz ve askeri güçlerimiz var. Tutumumuz anlaşma maddelerini gördükten sonra belli olacaktır” diye konuştu.

Müslim, SDG savaşçılarının bölgelerini meşru savunma temelinde sonuna kadar koruduğuna dikkat çekti.

Esad yönetimi: Suriye'de Kürdistan'ı kabul edemeyeceğiz; anlaşma belirsiz
Anlaşmanın ardından Suriye tarafı da açıklama yaparak, Şam'ın 'ülke içinde yeni bir Irak Kürdistan'ı kabul edemeyeceğini duyurdu.

Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanlarından Bouthaina Shaaban, ABD ile Türkiye'nin vardığı anlaşmanın da 'belirsiz' olduğunu iddia etti. SDG ile 'önemli adımlar' attıklarını söyleyen Shaaban, kalan sorunların da bir kere de çözülemeyeceğini duyurdu.

BM anlaşmayı memnuniyetle karşıladı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve ABD arasında Suriye'nin kuzeydoğusu için varılan anlaşmaya ilişkin, gerginliği azaltmak ve sivilleri korumaya yönelik her türlü çabayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden, Türkiye ve ABD arasında yapılan görüşmeler ve Suriye'nin kuzeydoğusu için varılan anlaşmaya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Genel Sekreter, gerginliği azaltmak ve sivilleri korumak için BM Şartı ve uluslararası insani hukuk çerçevesindeki her türlü çabayı memnuniyetle karşılıyor." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Suriye'deki krize etkili çözüm bulmak için hala uzun bir yol olduğu kaydedildi.

Uluslararası alanda gündem olan ABD ve Türkiye'nin duyurduğu Suriye anlaşmasına Moskova'dan herhangi bir yorum yapılmadı.

https://tr.euronews.com/