Abone Ol

Ertuğrul Özkök: Bence Türk tarihinde ilk defa çok önemli bir şey oldu

Hürriyet’in Facebook sayfası üzerinden gerçekleştirdiği #SoruHürriyeti canlı yayınlarına bugün Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök konuk oldu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'de demokrasi manzarasına dair çok sayıda soruya yanıt verdi.

Türk tarihinde ilk defa çok önemli bir şey oldu

Birinci aşamada demokrasinin kazanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Özkök, "Bence Türk tarihinde ilk defa çok önemli bir şey oldu. İnsanlar sokağa çıktılar ve püskürtüldü darbe. Havaya hakimdiler, yerde sokağa çıkan insanlar tankların üzerine çıktılar ve gerçekten ilk defa Türk tarihinde bir darbe halk tarafından püskürtüldü" dedi.

Bunun hem sivil toplum hem de askeri kesim için çok önemli bir tecrübe olduğunu da söyleyen Özkök, "Artık herkes biliyor ki darbe yapmak mümkün değil bu ülkede. Darbe yapmaya kalkan karşısında ölmeyi göze alan bir halkın bulunduğunu da bilecek. Ama bu tecrübenin üzerine ne inşa ederiz bilmiyorum" diye konuştu.

Dünyadaki darbe sonrası toplumların hep eskiye oranla daha demokratik olduğunu da hatırlatan Özkök, "Umarım Avrupa'daki tecrübe bizde de olur. Benim umudum bu" ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gecesi Hürriyet binasının da cuntacılar tarafından basılmasıyla ilgili birsoru üzerine ise Özkök şunları söyledi:
"Hürriyet 1948'den beri bayramlar dışında sadece bir kez basışamadı, 12 Eylüldarbesinden sonra. Geçen gün bunun ikincisi olacaktı. Yalnış şu var: 12 Eylül'de askeri darbe hükümeti devirdi, Hürriyet çıkamadı. Bu defa askeri darbe başaramadı, Hürriyet'i çıkartmamaya teşebbüs ettiler onu da başaramadılar. Bence bu şunu gösteriyor. Bir ülkede eğer demokrasi varsa, askeri darbeler karşısında siyasilerin kaderiyle bağımsız medyanın kaderi birbirine çok bağlı. Biri başaramazsa öbürü de başaramıyor. Bizim bunu görmemiz lazım. Biz bağımsız medya olarak demokrasinin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmalıyız. Ama siyasilerin de bağımsız bir medyanın ne kadar önemli ve hayati olduğunun bilincine varması lazım. Aslında aynı gemide olduğumuzun bilincine varmamız gerekiyor."

hürriyet