Abone Ol

Erdoğan'dan flaş asgari ücret, memur, emekli zamları açıklaması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’a ilk resmi ziyaretlerinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'dan flaş asgari ücret, memur, emekli zamları açıklaması

Erdoğan, asgari ücret ve en düşük emekli memur maaşıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Asgari ücret noktasında biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz. Memur maaşlarına dair adım da temmuz ayındaki görüşmelerde atılacak."

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrette enflasyon rakamları ve refah payı dikkate alınarak belirlenecek yeni rakam için birkaç tahmin var. Bunlardan en çok öne çıkanı yüzde 30-35 formülü oldu.

5 aylık enflasyon rakamı TÜİK tarafından 15,26 olarak açıklanırken Merkez Bankası verilerine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 20 seviyelerinde gelmesi bekleniyor.

Sadece 6 aylık beklenen yüzde 20’lik enflasyon artışı ile net 8.506 lira olan asgari ücret 10 bin liranın üzerine yükselecek. Yüzde 10-15’lik bir refah payı artışı ile net asgari ücret 2023 rakamının 11.058 TL ila 11.483 TL arasında olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU İKİNCİ TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı 19 Haziran Pazartesi günü saat 14.00’te yapılacağı açıklandı. Normal şartlarda Asgari Ücret Komisyonu çalışmaları bir aya yakın sürüyor ara zam döneminde yeni rakamın 10-12 günlük kısa bir zaman diliminde açıklanması planlanıyor. Erdoğan’ın 23 Haziran Cuma ya da 26 Haziran tarihinde rakamı duyuracağı bekleniyor.

Yeni asgari ücretin belirlenmesinden sonra tüm gözler Kurban Bayramı sonrası emekli ve memur zammı düzenlemelerinde olacak.