Abone Ol

Erdoğan'a istihbarat geç mi gitti?

Darbe girişimiyle ilgili karanlıkta kalan konular tek tek aydınlanırken bugün kulislerde gün boyunca iki sorunun yanıtı arandı.

Erdoğan'a istihbarat geç mi gitti?

MİT, askeri birliklerde bir hareketlenme olduğu ve darbeye kalkışılacağı bilgisini saat kaçta iletti?

Genelkurmay Başkanlığı darbe bilgisinin kendilerine saat 16:00'da iletildiğini açıklıyor. Oysa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCNN İnternational'a yaptığı açıklamalarda darbeden saat 20:00 gibi haberi olduğunu belirtti. Darbe girişimiyle ilgili bilgi Cumhurbaşkanlığına geç mi iletildi? Darbe istihbaratı olmasına karşın Hava Kuvvetleri Komutanı niye İstanbul'da bir düğüne gitti? İşte bu sorularla ilgili konuşulanlar...

Genelkurmay Başkanlığı bugün yaptığı açıklamada, darbenin girişiminin gerçekleştiği gün saat 16.00 sularında MİT tarafından kendilerine bilgi ulaştığını belirtti. Açıklamada bilginin, Genelkurmay Karargahında Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Salih Zeki ÇOLAK ve Gnkur. II’nci Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER’in katılımıyla değerlendirildiği kaydedildi.

EMİRLER VERİLDİ

Açıklamada "Bu değerlendirmeye bağlı olarak; Genelkurmay Başkanı tarafından; (1) Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi Amiri Tuğgeneral İlhan KIRTIL aranarak,Türk hava sahasında ikinci bir emre kadar hiçbir askeri hava aracının (uçak, helikopter vs.) havalanmaması, havada bulunanaların derhal üslerine dönmesi, (2) Kara Havacılık Komutanlığına gidilerek orada bulunan personel konuları ve hava araçlarının uçmaması dahil gereken her türlü tedbirin alınması, (3) Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına gidilerek tank ve zırhlı araçlar başta olmak üzere tüm araçların hareketlerinin durdurulması ve hiçbir şekilde dışarı çıkmamaları yönünde gereken tedbirlerin alınması emirlerini vermiştir. Gnkur.II’nci Başkanı tarafından da; Gnkur.Bşk.nın emriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi aranmış ve Türk Hava Kuvvetlerine ait tüm hava araçlarının uçuşlarının durdurulması talimatı verilmiştir. Böylece, alınan bilgi doğrultusunda bu alçak ve sefil girişime karşı ilgili/sorumlu makamlara gerekli ikaz ve emirler anında ve en geniş şekliyle iletilmiştir" denildi.

BU SORU MERAK KONUSU OLDU

Açıklamanın ardından bugün 'Saat 16.00'da gelen bilgi Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a neden geç verildi? Hava Kuvvetleri Komutanı neden düğüne gitti' soruları gündeme oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN'de yaptığı açıklamada "O gün akşam 20.00 gibi bir haber aldık, dediler ki 'böyle böyle Türkiye genelinde İstanbul, Ankara gibi bazı gelişmeler var, bir hareketlilik var' demişti.

'TEYİT BEKLENDİ'

Bu konu CNNTürk'te konuşan Abdülkadir Selvi'ye de soruldu.

Selvi kulislerde konuşulan son bilgileri şöyle paylaştı: "Son 6 ay içinde hem ihbarlar hem dinlemeler yoluyla ciddi darbe ihbarları MİT'e ulaşmış. Bu sefer de hem Genelkurmay hem MİT kendi kanallarından teyidini beklemiş".

'DARBECİLER FARK EDİP ERKEN HAREKETE GEÇTİ'

Selvi, darbecilerin gece 03.00'te darbe için harekete geçeceği yönünde istihbaratlar olduğunu kaydederek, "Darbeciler en yakın karargahta, bir nefes yakında oldukları için bu hareketliliği fark edip erken harekete geçmiş" dedi.

hürriyet