Abone Ol

Erdoğan, Mısır'ı 12 yıl sonra ilk kez Sevgililer Günü'nde ziyaret edecek

Erdoğan'ın ve geçmişte ağır suçlamalar yönelttiği Sisi, normalleşme süreci ilerlerken son olarak eylül ayında G20 zirvesinde görüşmüştü; ülkede 2013'te yapılan darbeden bu yana Erdoğan, hiç Mısır'a gitmedi

Erdoğan, Mısır'ı 12 yıl sonra ilk kez Sevgililer Günü'nde ziyaret edecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Mısır'la yürütülen normalleşme süreci kapsamında 12 yıl sonra ilk kez Mısır'a gideceği iddia edildi. 

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'ta konuşan iki Türk kaynak, Kahire'ye ziyaretin sembolik olarak Sevgililer Günü olarak kutlanan 14 Şubat'ta yapılmasının planlandığını ifade etti. 

Görüşmelerde iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasının yollarının ve Doğu Akdeniz'deki enerji hatlarıyla ilgili bir deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının masaya yatırılması bekleniyor. 

Ankara'daki bazı kaynaklar, Erdoğan'ın Filistinlilere insani destek göstermek için Mısır'ın Gazze'ye sınır kapısının bulunduğu Refah bölgesini de ziyaret etmeyi planlamasını beklediklerini ifade etti. 

Ankara, 2020'den bu yana Mısır'la kopan bağları onarmak için adımlar atsa da, süreç 2020'de hız kazandı. Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, 2022'de Katar'da düzenenlenen Dünya Kupası'nın açılış karşılaşmasında ilk kez el sıkışarak fotoğraf verdi. Bu iki liderin, Sisi liderliğindeki cuntanın 2013'te Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler yönetimini askeri darbeyle devirmesinin ardından el sıkışarak verdiği ilk kareydi. Erdoğan ve Sisi, 10 Eylül 2023'te Hindistan'daki G20 Liderler Zirvesi marjında heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirdi.