Abone Ol

Emekli bayram ikramiyesi 10 Bin liraya mı çıkacak? Erdoğan'ın kararı bekleniyor

Emekli aylıklarına yapılan zam düşük bulunmasıyla birlikte hükumet seçim öncesi formülleri masaya yatırıyor. Emekli bayram ikramiyesi tutarının 5 bin liraya çıkartılması, toplamda 10 bin lira ödenmesi gündemde.

Emekli bayram ikramiyesi 10 Bin liraya mı çıkacak? Erdoğan'ın kararı bekleniyor

EMEKLİLER İÇİN KONUŞULAN YENİ SAYI: TBMM'YE GELİŞ TARİHİ DE BELLİ OLDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı açıklamada ikramiye artışıyla ilgili olarak, "2002 yılından bu yana emeklilerimiz bizim için çok değerli olmuştu. Enflasyona karşı tüm vatandaşları ezdirmeme ilkesi emeklilerimiz için de söz konusu" diye konuştu.

Emeklilerin bu yıl alacakları bayram ikramiyesi zammı ile ilgili çalışmalar hızlandı. Bakan Işıkhan, "Gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz, bu adımları atarız" dedi. akan Işıkhan, "2018 yılında bunu hayata geçirdik. 2 bayram için 2 bin TL ile başladık. 2021 yılında 2200 TL'ye, 2023 yılında 4 bin TL'ye yükselttik. Bu kapsamda bugüne kadar toplamda 166 milyar 200 milyon TL bayram ikramiyesi olarak ödeme gerçekleştirdik. Emeklilerimizin talep ve ihtiyaçlarını önceliklendiriyoruz. 1 seferlik 5 bin TL destek verdik. Emeklilerimiz müsterih olsun Cumhurbaşkanımız da bizler de emeklilerimizin yanında olduk. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımızla bir araya gelip görüşeceğiz, gerekli değerlendirmeleri yaparak Cumhurbaşkanımızın takdirine sunup talimatları doğrultusunda gerekli çalışmaları, adımları atarız" dedi.

Sabah'ın haberine göre, 2024 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR, KAÇ TL OLACAK? Geçtiğimiz yıl yapılan artışla ikramiye 2 bin liraya çıkartılmış ve 2023 yılında tüm emeklilere iki bayramda 4 bin lira ödenmişti. Ardından Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla tüm emeklilere bir kereliğine 5 bin liralık ek bir ikramiye ödemesi de yapılmıştı. 

Emekli aylıklarının düşük bulunmasının ardından hükümet ikramiyelere zam yapma planı yapıyor.Burada iki formülün öne çıktığı konuşuluyor. Bu formüllerden birisi kabul edilip TBMM'ye yasa teklifi verilecek ve emekliler 2024 yılında ikramiyelerini zamlı olarak alacaklar.   

Birinci formül emeklileri yapılan refah payı dahil yüzde 49,25 oranında artış yapmak şeklinde. Bu durumda 2 bin liralık ikramiye 3 bin liraya çıkacak ve emekliler her iki bayramda 6 bin lira ikramiye alabilecek.

İkinci formülde ise Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla verilen 5 bin lira rakamı var. Buna göre de ikramiyelerin 5 bin liraya çıkartılması ve iki bayramda emeklilere 10 bin lira ödenmesi söz konusu olabilecek. Bu formülün masada olduğu belirtiliyor. Böylece emeklilerin toplam ikramiye ödemeleri yeni taban maaş olan 10 bin liraya çıkartılması söz konusu olacak.

Söz konusu çalışmanın tamamlanarak TBMM'ye yasa teklifi olarak sunulması ve düzenlemenin Mart ayının son haftasına kadar yasalaşması bekleniyor. Bu arada ikramiye artışında yıllık enflasyon rakamlarının dikkate alınabileceği konuşuluyor. Ancak en çok yakın olunan formül taban maaş ile eşitlenmesi.

BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Emekli bayram ikramiyesi düzenlemesinin Mart ayında Meclis'e gelip yasalaşmasının ardından Nisan ayında Ramazan Bayramı öncesi ödenmesi öngörülüyor.

Buna göre emekliler için ödeme takvimi şu şekilde oluşacak:

10-12 NISAN: Ramazan Bayramı

1-9 NISAN: İkramiye ödeme haftası

16-19 HAZIRAN: Kurban Bayramı

10-15 HAZIRAN: İkramiye ödeme haftası (Kaynak:Sabah)