Abone Ol

Diyanettin Trolleri de Mesaiye Başladı; Bol Bol Diyaneti ve İktidarı Övdü

Diyanet, depremler sonrasında çeşitli tartışmaların merkezinde yer aldı. Çok sayıda hesap, Türkiye Diyanet Vakfı’nı aynı cümle ve fotoğraflarla övdü. Hesapların iktidara yakınlığıyla bilinen vakıf ve dernekler için de paylaşım yaptığı görüldü.

Diyanettin Trolleri de Mesaiye Başladı; Bol Bol Diyaneti ve İktidarı Övdü

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan çeşitli tartışmaların merkezinde Diyanet de yer aldı. “Evlatlıkla evliliğin önünde engel olmadığı” yönündeki fetvanın yanı sıra bölgede manevi rehberlerin görevlendirilmesi, cenazelere ilişkin defin fetvaları, vaizlere okullarda, medya kuruluşlarında ve gençlik kamplarında irşat görevi verilmesi gibi konular tartışmalı konuların başında geldi.

Bu sırada sosyal medyada kısa süre içinde yapılan ve aynı cümleleri ile fotoğrafların kullanıldığı paylaşımlar, bu paylaşımların AKP’ye yakın sosyal medya hesaplarından yapılması, “Diyanet’in trolleri mi var?” sorusunu gündeme getirdi.

Örneğin 17 Şubat’ta, onlarca hesap aynı anda “Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın ve Gençlik Kolları, asrın felaketinin ardından deprem bölgesinde 51 bini aşkın gönüllüsüyle yaraları sarıyor. Birlikte aşacağız” paylaşımı yaptı. 

 NOKTA, VİRGÜL AYNI
Paylaşımlarda kullanılan 4 görselin neredeyse sırasının bile değiştirilmediği görüldü. 28 Şubat’ta ise “Türkiye Diyanet Vakfı görevli ve gönüllüleri, Tarsus’ta misafir edilen depremzede ailelerin çocuklarıyla camilerde ilgileniyorlar. Beraberiz güçlüyüz” paylaşımı yapıldı. Paylaşımların tamamında aynı 4 görsel kullanıldı. Aynı gün yapılan ikinci çalışmadaki paylaşımlarda ise “Türkiye Diyanet Vakfı deprem bölgelerinde mahalle mahalle gezerek insani yardım malzemelerini depremzedelere ulaştırıyor. Beraberiz güçlüyüz” ifadeleri kullanıldı. 

KOPYALA YAPIŞTIR
2 Mart’ta ise TDV için “Türkiye Diyanet Vakfı deprem bölgelerinde bulunan vatandaşlara insani yardım malzemelerini ulaştırarak yaraları sarmaya devam ediyor. Asrın dayanışması” ifadeleriyle sosyal medya çalışması yapıldı. Bu paylaşımların tamamında da aynı 2 görsel kullanıldı. 4 Mart’ta da “Türkiye Diyanet Vakfı mobil mutfaklarında hazırladıkları sıcak yemekleri Hatay, İskenderun ve Kırıkhan’da depremzede vatandaşlara üç öğün olarak ikram etmeyi sürdürüyor. Türkiye tek yürek” ifadeleriyle çok sayıda paylaşım yapıldı. Bu paylaşımlarda ise aynı tek görsel kullanıldı. Paylaşımları yapan neredeyse tüm hesapların iktidarı öven paylaşımlar yapması ise dikkat çekti. 

BAKANLIKLAR DA PAYLAŞIMA DAHİL
Diyanet’e yönelik paylaşımlar ise tek değil. Paylaşım yapan hesaplar incelendiğinde, iktidara yakınlığıyla bilinen TÜGVA, Deniz Feneri Derneği, İnsan Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı gibi vakıf ve derneklerin yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi kamu kurumlarının da “viral paylaşımlara” dahil edildiği görülüyor.