Abone Ol

DEM Parti ve YRP'nin aday kararı seçimi nasıl etkileyecek?

Siyaset bilimciler DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi’nin İstanbul’da aday çıkarmasını değerlendirdi. Siyaset bilimci Prof. Dr. İbrahim Uslu, “Kartlar yeniden karılmış oldu” derken siyasal iletişim danışmanı Suat Özçelebi ise “Şu anda yarış tam anlamıyla başa baş bir sürecin parçası oldu” ifadelerini kullandı.

DEM Parti ve YRP'nin aday kararı seçimi nasıl etkileyecek?

DEM Parti’den sonra Yeniden Refah Partisi (YRP) de dün İstanbul Belediye Başkanı adayını açıkladı. Cumhuriyet'ten Rengin Temoçin'e konuşan  Prof. Dr. İbrahim Uslu ve siyasal iletişim danışmanı Suat Özçelebi, yaklaşan yerel seçimleri değerlendirdi.

Cumhur İttifakıyla muhalefet arasında çok oy geçişkenliği olmadığına değinen Uslu, YRP'nin aday çıkarmasının Cumhur İttifakı havuzunu  bir miktar dağıtmış olduğunu ifade ederek, " Araştırmalarda Yeniden Refah Partisi’nin 4-6 arasında oy aldığı tahmin ediliyor. Bu da hem İstanbul hem Ankara adaylarının 4-5 puanlık bir dezavantajla yarışa devam edecek olmaları anlamına geliyor” dedi.

"YRP'nin aday çıkarmasıyla koşullar eşitlendi"
DEM Parti’nin İstanbul adaylığına değinen Uslu, “Şu ana kadar CHP adayları aleyhine bir tablo söz konusuydu. Çünkü İYİ Parti ve DEM Parti aday çıkarınca bir sıkıntı oluşmuştu. Fakat Yeniden Refah’ın aday çıkarmasıyla bu koşullar eşitlendi. Kartlar yeniden karılmış oldu. Cumhur İttifakı havuzu önemli bir parçasını kaybetti. Rüzgârın bu sefer Cumhur İttifakı adayları aleyhine esmeye başladığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı, Erbakan'ı ikna edemezse, AKP zorlanacak"
Özçelebi ise “Erbakan eğer cumhurbaşkanı tarafından 20 Şubat’a kadar ikna edilmezse AK Parti tüm Türkiye’de daha çok zorlanacak. AK Parti’nin tabanından da Yeniden Refah’a bir akış olduğu görülüyor. Bunun doğrudan Murat Kurum’un oy oranında da olumsuz bir etki olasılığı yüksek” dedi. Özçelebi, “Eğer YRP bir adaylaşma sürecine girmeseydi, İmamoğlu biraz daha geriden yarışa başlıyormuş gibi bir yapı oluşacaktı. Şu anda yarış tam anlamıyla başa baş bir sürecin parçası oldu” diye konuştu.