Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı'ndan Erbaş'ın hutbesine ve hilafet çağrısına yanıt

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Albayrak Medya Grubu bünyesindeki Gerçek Hayat dergisinin hilafet çağrısına tepki gösterdi. Kalın ayrıca Ayasofya'nın açılışında Ali Erbaş'ın çok tartışılan hutbesi hakkında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Erbaş'ın hutbesine ve hilafet çağrısına yanıt

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İbrahim Kalın, "Rejim tartışması çıkarmak suni bir gündemdir. Ayasofya gibi güzel bir anı yaşadıktan sonra bir taraftan 'Atatürk'e dil uzatıldı' demek diğer tarafta 'hilafete giderim' demek bu başarıyı gölgelemek olur" dedi.

Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’nın açılışında verdiği hutbeye de değindi.

Erbaş'ın, "Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'yı cami olması için vakfetti. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar" sözleri Ayasofya’yı müze yapma kararı alan Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin kurucularını hedef aldığı şeklinde yorumlanmıştı.

“ATATÜRK’E DİL UZATMA SÖZ KONUSU DEĞİL”

Cumhurbaşkanlığı'ndan Erbaş'ın hutbesine ve hilafet çağrısına yanıt - Resim: 1Ali Erbaş hutbede Atatürk'ü hedef aldı: Lanete uğrar!

Sözcü Kalın, Erbaş’ın sözleriyle ilgili şunları söyledi:

“Ayasofya’nın ibadete açılması yakın tarihimizde çok önemli bir milattır. Diyanet İşleri Başkanı vakfiyeden bahsetti orada. Bu bizim vakıf geleneğimizin kültürümüzün bir parçası. Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış birisi değil. Kişisel çıkarları için kullanmış birisi değil. Dönemin şartları içinde oranın müze olarak kullanılması için bir karar verilmiş.

Ali Erbaş hocanın hutbesinde Atatürk'e dil uzatma söz konusu değil. Dönemin şartları içinde müze olarak kullanılması için bir karar verilmiş. Tekrar camiye dönüştürülmesine ilişkin araya bir süre girmiş. Ama buradan 'Atatürk'e lanet okundu', 'Atatürk'e dil uzatıldı' sonucunu çıkarmak çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz.”

“'HİLAFETE GİDERİM' DEMEK BU BAŞARIYI GÖLGELEMEK OLUR”

Cumhurbaşkanlığı'ndan Erbaş'ın hutbesine ve hilafet çağrısına yanıt - Resim: 2AKP'ye yakın dergiden hilafet çağrısı!

Kalın, Albayrakların sahibi olduğu Gerçek Hayat dergisinin hilafet çağrısına da değindi.

Kalın, derginin piyasaya çıkmasının ardından başlayan tartışmaya ilişkin şunları kaydetti:

“Rejim tartışması çıkarmak suni bir gündemdir. Ayasofya gibi güzel bir anı yaşadıktan sonra bir taraftan 'Atatürk'e dil uzatıldı' demek diğer tarafta 'hilafete giderim' demek bu başarıyı gölgelemek olur.

Bu tartışmalar bizi hedeften saptırmaktır. Güzel bir iş yapıldı, bu gölgelenmemeli. Suni tartışmaları bir kenara koyarken dünyaya güzel mesajı hep birlikte verelim.”