Abone Ol

Cumhur İttifakı'nın 4 Hamlelik Planı: Bir Taşla Üç Kuş Vurmak!

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mehmet Ali Güller ile T24 yazarı Fikret Bila, Saray İttifakı'nın HDP'yi saf dışı bırakarak seçimleri kazanmak istediğini yazdı.

Cumhur İttifakı'nın 4 Hamlelik Planı: Bir Taşla Üç Kuş Vurmak!

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mehmet Ali Güller, bugünkü köşe yazısından AKP'nin HDP ile kaldığı yerden bir "açılım"ın mümkün olmadığını o nedenle MHP'ye kabul ettirerek yeni bir "açılım"a yöneleceğini iddia ederken, T24 yazarı Fikret Bila ise, "İktidar, CHP-İYİ Parti-HDP-PKK-DEVA ve Gelecek partilerini aynı kefeye koyup "bölücülükle, hainlikle, teröristlikle, milli ve yerli olmamakla" ağır şekilde suçlayarak yeniden seçimi kazanmayı deneyecek" dedi.

Mehmet Ali Güller'in Cumhuriyet'teki "AKP- MHP'nin Kürt Açılımı" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

SARAY’IN DÖRT HEDEFİ

"AKP'nin HDP'yle kaldığı yerden yeniden bir "Kürt açılımı" yapması, pek olası değil. AKP o nedenle, MHP'ye de kabul ettirerek bir başka açılıma yönelmiş görünüyor:

1) Saray'ın birinci hedefi, "HDP kapatma davası" gibi nedenlerle AKP'nin Kürt oylarının erimesini engellemek.

2) Saray'ın ikinci hedefi, HDP yerine Kürtlerle açılım yaparak, Cumhur İttifakı'na yeni Kürt oyları kazandırmak. (Bu hedef için yeniden Öcalan'a başvurulacak.)

3) Saray'ın üçüncü hedefi, HDP'yi bölmek; içinden yeni bir parti çıkmasını sağlamak (Bazı HDP'lilerin HDP'ye karşı yeni parti hazırlıkları basına yansıdı.)

4) Saray'ın dördüncü hedefi, HDP'nin CHP'yle ittifak yapmasını engellemek.

"SARAYIN YENİ OPERASYONU HDP'NİN YÜZDE 10 OYU"

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, "Erdoğan'ın Diyarbakır söylemleri kime yarar" (Sabah, 17.7.2021) başlıklı yazısında, aslında bu hedefleri dolaylı doğruluyor. Duran, Erdoğan'ın yeni çıkışının "HDP'yi baskılama hedefi" taşıdığını, Bahçeli'nin de Erdoğan gibi "Kürt seçmeni, Millet İttifakı tarafına bırakmamak gerektiğini gördüğünü" belirtiyor. Duran'ın yazısında daha dikkat çeken kısım ise Erdoğan'ın CHP'yi sıkıştırma taktiğini anlattığı bölümdü: "CHP ve İP, özerklik ya da anadilde eğitim konularına giremedikçe Erdoğan'ın yeni söylemi ile HDP arasında sıkışacak. Onlar bir şey vaat edemezken Erdoğan kimlik hakları ile ilgili reformlara ve çözüm süreci iradesine sahip çıkıyor olacak. Kılıçdaroğlu ve Akşener, HDP'ye açık destek verirse bu defa Erdoğan'ın 'Hiçbir zaman meşru demokratik hukuk düzeni içinde siyaset yapmayı düşünmeyen' HDP ile neden birliktesiniz sorusuna muhatap olacak." Kısacası HDP'nin yüzde 10 oyu, Saray'ın yeni operasyon alanını oluşturmuş durumda. O oyun bir bölümüne ve kendi Kürt oylarının erimemesine çok ihtiyacı olan Erdoğan, her türlü aracı çekmecesinden çıkarmaya ve yeni araçlar oluşturmaya başladı.

HDP KARŞITLIĞI ÜZERİNDEN BİR SEÇİM DAHA KAZANMAYI PLANLIYOR

Fikret Bila'nın T24'teki "HDP hesapları" başlıklı yazısının ilgili kısmı ise şöyle:

"Cumhur İttifakı bugün de HDP karşıtlığı üzerinden bir seçim daha kazanmayı planlıyor. Hedefi sadece HDP'yi değil bütün muhalefeti boğmak. HDP hakkında kapatma davası açıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında fezleke düzenlendi, İYİ Parti lideri Meral Akşener cezaevine atmakla tehdit edildi.

İktidar, CHP-İYİ Parti-HDP-PKK-DEVA ve Gelecek partilerini aynı kefeye koyup "bölücülükle, hainlikle, teröristlikle, milli ve yerli olmamakla" ağır şekilde suçlayarak yeniden seçimi kazanmayı deneyecek. Bu şekilde muhalefete yüklenmekten beklediği, kapatılma tehdidi altında ve kapatılması halinde HDP'li seçmenin sandığa gitme hevesinin kırılması. Aynı zamanda CHP ve İYİ Parti'nin HDP'ye sahip çıkamayacakları hesabıyla, HDP seçmeninin Millet İttifakı'na küsmesi ve cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı'nın adayına oy vermemesi. İktidarın "PKK'yla işbirliği" söyleminden etkilenecek İYİ Parti tabanından Cumhur İttifakı'na oy kayması.

İktidarın hedefi bir taşla en az üç kuş vurmak."