Abone Ol

Çin’in TikTok dışında hangi uygulamaları popüler?

ABD ve İngiltere'de en çok indirilen 10 ücretsiz mobil uygulamadan dördü Çin'e ait.

Çin’in TikTok dışında hangi uygulamaları popüler?

TikTok, ABD’deki en popüler ücretsiz telefon uygulaması. Ancak uygulama sadece içeriğiyle değil, Çin Komünist Partisi ile bağlantılı olduğu iddiasıyla manşetlerde.

Telefon uygulamasını yöneten ByteDance şirketinin sahibi Shou Zi Chew, geçen günlerde ABD Kongresi’nin karşısına çıktı ve Çin devletinin uygulamanın erişebildiği verilerin ne kadarına sahip olduğuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Ancak sosyal medya platformu, Batı ülkelerindeki teknoloji pazarlarını fetheden tek Çinli mobil uygulama değil.

Apptopia isimli analitik firması, ABD'deki en çok tercih edilen 10 ücretsiz mobil uygulama arasında üç uygulamanın daha Çinli firmalara ait olduğunu tahmin ediyor.

Aynı uygulamalar İngiltere'de de en çok indirilenler arasında.

Peki bu uygulamalar neler ve onları bu kadar başarılı kılan ne tür sebepler var?

CAPCUT
Video düzenleme uygulaması CapCut, genellikle TikTok kullanıcıları için yardımcı bir düzenleyici olarak öne çıkıyor. Sensor Tower verilerine göre yalnızca Şubat ayında 13 milyon kez indirildi.

Video düzenleme aracı, popüler şarkılar, filtreler ve özel efektler eklemek bazı özellikler sunuyor.

CapCut, TikTok'un ana şirketi ByteDance’e ait.

SHEIN
Forbes'e göre Shein, 2012 yılında kurulan ve şu anda yaklaşık 15 milyar dolarlık bir değere sahip küresel bir moda markası.

Çinli milyarder Chris Xu tarafından kurulan şirketin merkezi Singapur'da bulunuyor.

Uygulamada uygun fiyatlı yüzlerce ürünü günlük olarak bulmak mümkün. Yine Instagram ve TikTok’ta #SheIn etiketiyle yapılan aramalarda çok sayıda video görebilirsiniz.

TEMU
Temu, bir alışveriş uygulaması. ABD’de piyasaya sürülmesinden bu yana bir yıldan az süre geçti. Ancak şimdiden Amerikan devleri Amazon ve Walmart’ı geride bıraktı.

Online süpermarket, giyimden elektroniğe kadar pek çok şey satıyor. Uygulamayı kullananlar üyelik gerektiren indirim mağazalarından ziyade, doğrudan Çinli üreticilerden ürün satın alabiliyor.


Uygulamadaki ürünlerin fiyatları o denli düşük ki, Super Bowl mücadelesi sırasında yayımlanan bir reklamdan sonra, çok sayıda Amerikalı internette “Temu yasal mı?” diye arama yaptı.

Şirketin genel merkezi Boston’da. Ancak şirketin ana kuruluşu, doğrudan tüketiciye yönelik ürünlerde uzmanlaşmış Çinli internet perakende devi PDD Holdings.