Abone Ol

CHP’li vekilden çarpıcı iddia: Sanatçılar fişlenip işten mi çıkarıldı?

Devlet Tiyatroları’nda ve Devlet Opera ve Balesi’nde aktif görev alan ve kadro bekleyen en az 150 kişinin sözleşmesi gerçekçe gösterilmeden yenilenmedi. Sanatçıların fişlenerek işten çıkarıldığı iddia edildi. CHP Konuyu Meclise taşıdı.

Çarpıcı iddia: Sanatçılar fişlenip işten mi çıkarıldı?

Medyafaresi.com (Ankara)

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un sanatçı ve teknik çalışanların mağdur edilemeyeceği yönündeki açıklamasını hatırlatarak “Kısa süre önceki bu açıklamaya rağmen 150 sanatçının işine aynı anda son verilmiştir. İşten çıkarma tebligatları sebebiyle Adana Devlet Tiyatrosu, ‘Miletos Güzeli’ oyunu için perde açamamış, birçok sahnede ise oyunlar bu işten çıkarmalar yüzünden sekteye uğramıştır” dedi.

Sanatçıların sosyal medya hesaplarının takip edilerek işten çıkarıldığı iddialarını da dile getiren CHP’li Vekil “Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Arşiv Daire Başkanı Muhammet Safi sanatçıları fişlemiş ve bu fişleme listesini sosyal medya hesabından da alenen paylaşmıştı. Bu defa da benzer şekilde Devlet Tiyatrolarındaki fişleme yine Cumhurbaşkanlığınca mı yapılmaktadır? Devleti yöneten kurum, başka bir devlet kurumu çalışanlarını fişlemiş midir?” diye sordu.

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– Devlet Tiyatroları’nda ve Devlet Opera ve Balesi’nde görev yapan 150 sanatçının işine son verilmesinin gerekçesi nedir?

– Tam da oyunların sahnelendiği bir dönemde aktif görev alan sanatçıların işten çıkarılması sanata ve sanatçıya vurulan bir darbe değil midir? Bahsi geçen işten çıkarmalar nedeniyle kaç oyun oynanamamış, gecikmiş ya da sekteye uğramıştır? Sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere bunlar hangi illerdeki hangi oyunlardır?

– Devlet Tiyatroları’nda ve Devlet Opera Balesinde sosyal medya hesapları ve paylaşımları nedeniyle işten çıkarmaların yapıldığı doğru mudur? Doğruysa bunun adı fişleme değil midir? Sanatçıları kim ya da kimler, hangi makamların talimatıyla fişlemiştir?

– Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Arşiv Daire Başkanı Muhammet Safi sanatçıları fişlemiş ve bu fişleme listesini sosyal medya hesabından da alenen paylaşmıştı. Bu defa da benzer şekilde Devlet Tiyatrolarındaki fişleme yine Cumhurbaşkanlığınca mı yapılmaktadır? Devleti yöneten kurum, başka bir devlet kurumu çalışanlarını fişlemiş midir?

– İktidar eliyle saraya ve kamu kurumlarına eş, dost, akraba doldurulurken, liyakatsiz binlerce atama yapılırken; sanat için çalışan 150 kişiye mi kadro bulunamamaktadır