Abone Ol

CHP Meclis’te AKP ile ipleri koparıyor mu?

Medyafaresi.com özel haber- CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis Genel Kurulu’nda üç milletvekili hakkında alınan apor topar kararın parlamentoya yapılmış bir darbe olduğunu belirterek, “Demokrasi, el kaldıran 2 ördeğin 1 file üstünlük sağladığı rejimin adı da değildir” dedi.

CHP Meclis’te AKP ile ipleri koparıyor mu?

Medyafaresi.com /Ankara

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis Genel Kurulu’nda üç milletvekili hakkında alınan apor topar kararın parlamentoya yapılmış bir darbe olduğunu belirterek  iktidarla olan ilişkilerde değişiklik yapılacağı mesajını verdi.  CHP’nin  Meclis iç tüzüğü, Anayasa'dan kaynaklı bütün hakları ile bütün obstrüksiyonları kullanacağını belirten Altay, “Bugüne kadar Ak Parti’yle aramızda kanunların yapılması noktasındaki kapıyı da kapatacaktır” dedi. Altay, “Demokrasi, el kaldıran 2 ördeğin 1 file üstünlük sağladığı rejimin adı da değildir” dedi.

Altay’ın Genel Kurul konuşması şöyle:

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Bugüne kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yürütülen istişareyle, -herkesin bildiği "mutfak" dediğimiz arka oda- diplomasiyle görüşülen ve birçok konuda çok olumlu, aziz milletimizin menfaatine çok olumlu yasalar çıkaran bu Meclisin; bundan sonra da hiç şüphesiz, her şeye rağmen önceliği millettir, milletin menfaati, huzuru, refahıdır.

Lakin, Türkiye Büyük Millet Meclisinin ahenkli ve uyumlu çalışabilmesinin bir yolu da istişarenin kalıcı olmasıdır, temasın kalıcı olmasıdır, kapının açık kalmasıdır. AK PARTİ Grubumuza, AK PARTİ'nin Sayın Genel Başkanına, Sayın Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Sayın Başkanına tavsiyem şudur: Kapıyı kapatmayın, istişareyi öldürmeyin, teması kesmeyin.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Başkanlığın Genel Kurula sunuşları içerisinde Divandan aldığımız 3 Başkanlık tezkeresinin okutulmasının geçmiş Meclis uygulamalarına ve Anayasa'nın 83'üncü maddesine aykırı olduğu kanaatindeyiz.

Bu sebeple bu 3 Cumhurbaşkanlığı yazısının ekiyle bize bildirilen, size bildirilen Başkanlık tezkerelerini Anayasa'ya ve İç Tüzük'e aykırılık nedeniyle okutmamanızı talep etmekteyim. Hayır, okutmak konusunda bir ısrar içerisindeyseniz öncelikle ve ivedilikle tutumunuzla ilgili bir usul tartışması talep etmekteyim. Eğer tutumunuz okutmak yönünde olacaksa tutumunuzun aleyhinde de peşinen söz talep etmekteyim.

Ama bir şey var: Burada bu 3 fezlekenin okunması kararının apar topar dün ya da evvelsi gün alınmış olması ve bugün tatbik ediliyor olması -üzülerek söyleyeceğim, alınmayın, darılmayın- Parlamentoya bir darbedir, (CHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; HDP sıralarından alkışlar) Parlamentoya bir dayatmadır, Parlamentoya bir talimattır.

Şimdi, siyasi parti aidiyeti içinde elbette Parti Genel Başkanınızın siyasi tasarruflarını desteklemenizi ben doğal karşılıyorum.

ENGİN ALTAY (Devamla) - Başkanım, özel bir şey, rica ediyorum.

Lakin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının, her ne kadar AK PARTİ Grubu içinden seçilmiş bile olsa bu Anayasa'ya göre tarafsız olması, buna bağlı kalması, Meclisin geçmiş içtihatlarına göre Meclis Başkanlığının uygulamalarında bir uygulama bütünlüğü yapmak, yaşatmak gibi bir görevi var. Sizin AK PARTİ Genel Başkanının tavsiye, talimat, emir ne derseniz deyin, bizde de aynısı geçerli.

NGİN ALTAY (Devamla) - Bizim tavrımızı da söyleyeyim: Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzük'üne ve Anayasa'ya bağlı olarak, Anayasa'dan kaynaklı, İç Tüzük'ten kaynaklı bütün hakları, bütün obstrüksiyonları kullanacaktır. Bu, ayrıca, bugüne kadar AK PARTİ'yle aramızda kanunların yapılması noktasındaki kapıyı da kapatacaktır. (CHP sıralarından alkışlar)

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Evet, son söz, merak etmeyin. Demokrasi, el kaldıran 2 ördeğin 1 file üstünlük sağladığı rejimin adı da değildir.