Abone Ol

Celal Şengör'den gündem olan '100. yıl' sözleri! Cumhuriyet ilan edilmeseydi neler yaşanırdı?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıl dönümü Türkiye'nin dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor. Ünlü bilim insanı ve Yer Bilimci Celal Şengör, cumhuriyet ilan edilmeseydi neler yaşanabileceğine dikkat çekti. "Biz Afganistan olurduk. Çünkü cumhuriyetin ilan edilmesi bir kere çökmüş ve ayağa kaldırılması mümkün olmayan bir Orta Çağ imparatorluğunu attı.” diyen Şengör, "Atatürk artık bu halkın onun bunun direktifiyle hareket eden bir halk olmasını istemedi" ifadesini kullandı.

Celal Şengör'den gündem olan '100. yıl' sözleri! Cumhuriyet ilan edilmeseydi neler yaşanırdı?

Cumhuriyetin 100. yıl dönümü münasebetiyle soruları yanıtlayan Yer Bilimci Celal Şengör dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Türk milleti için muhteşem bir yüzyıl. Türkler, cumhuriyet ile ilk defa kaderinin kendisinde olduğunu idrak etti. Yani bir babaya bakalım, sultana bakalım kalktı; ben oyumla istediğimi getiririme geldi." diyen Celal Şengör, sürece ilişkin de konuştu.

 

"ATATÜRK OLMASAYDI MÜMKÜN OLMAYACAKTI!"
yüzyılın insanlığın yaşadığı en kötü yüzyıllardan biri olduğunu vurgulayan bilim insanı, "2 dünya savaşı gördü. Milyonlarca insan öldü. Avrupa hak ile yeksan oldu. Felakettir 20. yüzyıl. Fakat aynı zamanda 20. yüzyıla kadar yapılmış bilimin toplamının fazlası yine bu yüzyılda yapıldı. Bundan bizim yararlanmamız Atatürk olmasaydı mümkün olmayacaktı. Çünkü bunu anlamış olan tek adamdı. Batı hayranları tanzimattan beri çoktu. Ama bunlar ne yapacaklarını bilmiyordu." dedi.

Cumhuriyetin ilan edilmemesi halinde neler olabileceğine dikkat çeken Şengör şu ifadeleri kullandı:



"Biz Afganistan olurduk. Çünkü cumhuriyetin ilan edilmesi bir kere çökmüş ve ayağa kaldırılması mümkün olmayan bir Orta Çağ imparatorluğunu attı. 'Bundan sonra halkımızın kaderi, halkımızın elinde olsun' dedi. Atatürk demokrasinin temel taşlarını döşemek niyetinde olan bir adamdı. 'Benim dediğim olacak ama bunu ben öyle veya böyle oyla alacağım. Halkın temsilcileri tamam diyecekler' dedi. Demeseler ne olurdu? O zaman yine felaket olurdu. Çünkü Atatürk'ün asker arkadaşları 'Ya bu Meclis iki de bir taş koyuyor yaptıklarımıza, şunu feshetsek de gitsek' dedi, fakat Atatürk 'Asla! Meşrutiyetten ayrılamayız. Yaptığımız iş meşru olacak!' demiştir. Kendi fikirlerini empoze etti. İyi ki de etti. Etrafımıza bakın ya. Ateş çemberi içerisindeyiz. Sulh içinde yaşıyoruz. Bu Atatürk sayesindedir”


Cumhuriyet ilan edilmeseydi kargaşa olacağını vurgulayan Celal Şengör, "Ne olacak? Padişah esir! Halk kime dönecek. Otorite kimdir? Bu ortadan kalkacaktı ve biz Çin'in Mao ihtilalinden önceki haline dönerdik. Bu, 'warlords' denilen savaş ağalarının, birbirlerini yedikleri bir dönemdi ve felaket getirmiştir. Biz de böyle olurduk. Her bir komutan emrindeki orduyla 'Ben böyle istiyorum' diyecekti, öteki de karşı çıkacaktı. Al sana cıngar." dedi.

 “ATATÜRK KAYBETMEYECEĞİNİ BİLİYORDU!”
Atatürk'ün karşısındaki kişinin de toplumun da kafasını okuduğunu ifade eden ünlü isim, açıklamalarını şöyle sürdürdü: