Abone Ol

Çeçenistan Başkanından Türkiye'ye Tehdit: Öcalan'ın İsmini Parka Veririz

Rusya'ya bağlı özerk Çeçenistan Cumhuriyeti'nin Başkanı Ramazan Kadirov, Kocaeli'de açılan Cevher Dudayev Parkı hakkında Türkiye'yi tehdit etti.

Çeçenistan Başkanından Türkiye'ye Tehdit: Öcalan'ın İsmini Parka Veririz

Kocaeli'nin Körfez Belediyesi tarafından 9 ay önce yapımına başlanan Cevher Dudayev Parkı, geçtiğimiz günlerde tamamlanarak açıldı.

Rusların Çeçenistan'ı işgal girişiminde cephede şehit olan Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Dudayev'i 'terörist' olarak gören Rusya'ya bağlı özerk Çeçenistan Cumhuriyeti'nin Başkanı Ramazan Kadirov, Türkiye'ye yönelik bir mesaj yayınladı.

Rus yanlısı Kadirov, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda Türkiye'yi 'teröristlere arka çıkmakla' suçladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Kadirov, açılan parka misilleme olarak PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın ismini bir parka vermekle tehdit etti.

Kadirov, "Erdoğan'a sesleniyorum: Kararını ver! Ya açıkça teröristleri destekleyen bir devlet olursun ya da Rusya ile dürüst ilişkileri desteklersin. Karşılık verme hakkımız var. Mesela Grozni'deki bir parka Öcalan'ın ismini vermemiz gayet uygun olurdu" diye konuştu

CEVHER DUDAYEV KİMDİR?

Cevher Dudayev, 1991'den 1996'daki ölümüne kadar Kuzey Kafkasya'da Rusya bağlı özek bir cumhuriyet olan Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığını yapmıştı.

Dudayev, Rusya'nın 11 Aralık 1994 tarihinde Çeçenistan'a karşı başlattığı askerî harekâta karşı cihat ilan etti, Dudayev'in liderliğindeki Çeçen halkı, iki yıla yakın bir süre devam edecek çatışmalara başladı.

Cevher Dudayev, 21 Nisan 1996'da Rus bir senatörle telefonda görüşürken telefon sinyalinden konumu tespit edildi ve lazer güdümlü savaş uçağı füzesiyle öldürüldü. Ölümünün ardından Rus asıllı eşi Alla Dudayeva, Cahar Dudayev'in mücadelesini anlatan "Milyon Birinci" isimli kitabını yazdı. Kitap, Türkçeye de çevrildi.Kitap, ismini Reuters ile yaptığı röportajda söylediği, "Çeçenlerin bir milyon generali var, ben milyon birinciyim" sözünden almıştı.