Abone Ol

Cavit Çağlar'dan olay Reza Zarrab yorumu

Cavit Çağlar, Reza Zarrab davası hakkındaki soruya dikkat çeken bir yanıt verdi.

Cavit Çağlar'dan olay Reza Zarrab yorumu

CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan ve ABD'nin bugüne kadar Türkiye'ye iade ettiği tek tutuklu olan Cavit Çağlar, Reza Zarrab davası hakkındaki soruyu da yanıtladı. Çağlar, "Ben o konuda yaralıyım. Amerika'ya hep kuşkuyla bakarım" dedi.

Son dönemde Türkiye -Rusya ilişkilerinin gelişmesinde katkısı olan Çağlar, Aralık 2000'de eşinin rahatsızlığını gerekçe göstererek yurt dışına çıkmıştı.

Egebank soruşturması kapsamında hakkında 2 Ocak 2001'de gıyabi yakalama kararı çıkartılan Cavit Çağlar, 18 Nisan 2001'de tıpkı Rıza Sarraf gibi New York Havalimanı'nda yakalandı.

Çağlar, Türkiye'ye iadesini istedi. Mahkeme de bunu kabul etti. Çağlar, 28 Nisan 2001'de Türkiye'ye getirildi ve 6 Şubat 2002'de de tahliye edildi.

CNN Türk'te Hakan Çelik'le Hafta Sonu programına konuk olan Cavit Çağlar, programda Türkiye ile Rusya arasında yaptığı arabuluculuk ve ABD'de görülen Reza Zarrab davası hakkında açıklamalarda bulundu.

"O KONUDA YARALIYIM"

Hakan Çelik'in "Bu iş nasıl gider, Türkiye'yi sıkıntıya sokacak bir davaya dönüşebilir mi?' sorusuna yanıt veren Cavit Çağlar şöyle konuştu:

"Ben bu konuda aklı selimin galip geleceğine inanıyorum" dedi.

Cumhuriyet'in haberine göre Cavit Çağlar, ABD'de daha önce tutuklandığı olaya gönderme yaparak "Siz Amerika'yı iyi tanıyorsunuz. FBI ve CIA ile sizin başka başka sıkıntılarınız olmuştu. Onları şimdi detay vermiyorum ama, değil mi..." diyen Hakan Çelik'e, "Ben o konuda yaralıyım. Onun için Amerika'ya hep kuşkuyla bakarım. Ama eski dönemler geçti. Amerika'nın 'Ben büyüğüm' bizi sıkıştırması yanlış olur. Dünyada bu yok artık. Türkiye bu konuda bir taraf değil. Ne yapmış Türkiye? Birşey yapmamış ki Türkiye. Sen gel Türkiye'de NATO'daki işbirliğini konuş. Ekonomik işlerini konuş. Burada esas yapılması gereken, Amerika Türkiye'yi müttefik olarak görüyorsa 'Al kardeşim Feto'yu verdim' de. Görelim bakalım, yap bir şey." diye konuştu.

Çağlar, Çelik'in "Verir mi?" sorusunu ise "Zor. Şu ana kadar hiç cevap bile vermiyor" diye yanıtladı. Çağlar, "Ben hep kuşkuluyum Amerika'ya karşı. Çünkü ben onlardan kazık yedim. 1 Mart kazığını habire bizden çıakrmaya çalışıyorlar. Her zaman kendilerine göre bir hesap yapıyorlar. Ama Türkiye her zaman Amerika'nın müttefikidir. Şahıslarla uğraşmayı bırakacaklar. Türkiyemizle yine eskisi gibi diyalog kurarlarsa çok güzel olur" dedi.

RUSYA İLE ARABULUCULUK

Uçak krizinin ardından Erdoğan ile Putin arasında aracılık yapan isimlerden biri olan Cavit Çağlar, "Şu anda dünyada iki büyük lider var biri Putin diğeri Erdoğan" dedi. Türkiye ile Rusya arasındaki sorunun artık geride kaldığını söyleyen Çağlar, ABD'nin ise hala 1 Mart'ın intikamını almaya çalıştığını söyledi.

"O DA BENİM MAHARETİM"

Cavit Çağlar, Hakan Çelik'in "Rusya'da iş yapan büyük gruplar var. Bildiğim kadarıyla Rusya'da sizin büyük bir yatırımınız yok. Siz nasıl oldu da aradan sıyrıldınız" sorusuna "O da benim maharetim" diye yanıt verdi.

ABD HALA İNTİKAM PEŞİNDE

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Rusya'nın ABD'ye göre daha iyi bir sınav verdiğini söyleyen Çağlar, "Türkiye ve Rusya hem yöneim olarak hem de halklar olarak Türkiye ile ABD'den daha yakın ilişki içinde" dedi. Putin'in düşürülen uçağın intikamını alacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını iddia eden Çağlar, "Bunda bir kasıt yok. Ben Rusya ile dostluğun çok daha ilerleyeceği kanaatindeyim. Rusya'ya eskisinden daha çok güvenmek zorundayız. Çünkü onlar bize çok güveniyor" dedi.

Cavit Çağlar, ABD'nin her fırsatta Türkiye'den 1 Mart tezkeresinin intikamını aldığını belirterek, "Parlamentodan bu yönde bir karar çıkmamış. Demokrasiye inanıyorsanız saygı duyacaksınız" dedi.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin çözümünde büyük rol oynayan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Rusya lideri Putin tarafından 'Devlet Nişanı' ile ödüllendirilmişti.