Abone Ol

Borsa İstanbul BİST 100 tepe taklak çakıldı: Borsa neden çöktü?

Borsa İstanbul’dan Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, ilk devre kesici saat 16.31 itibarıyla devreye girdi. 17.01’de endeksin açılmasının hemen ardından 17.09’da ikinci kez devre kesici çalıştı. Peki Borsa İstanbul neden çakıldı? Küçük yatırımcı nasıl soyuldu?

Borsa İstanbul BİST 100 tepe taklak çakıldı: Borsa neden çöktü?

Borsa güne 32,50 puan artışla 5.555,99 puandan başladı. Daha sonra hızlanan satışlarla gün sonuna doğru kayıp yüzde 7'yi geçti. Kayıplar sonrası BIST 100 endeksi, günün sonuna doğru 5.135,00 puana kadar geriledi. Ve devre kesici uygulandı.

Borsa İstanbul BIST 100 endeksindeki günlük düşüş yüzde 7’ye ulaştı ve iki kez devre kesici çalıştı.

Borsa İstanbul’dan KAP’a çıklamada, “Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı'nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur” ifadelerine yer verildi.

KAP’a yapılan diğer açıklamada “Saat 16:31:12 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur” denildi.

Ayrıca açığa satış işlemlerinde seans sonuna kadar yukarı adım kuralı uygulanacağı belirtildi.

RÜZGÂR TERSİNE DÖNDÜ

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,59 artışla 5 bin 555,99 puandan başlamıştı. Öğlen saatlerine doğru rüzgâr tersine dönerken gün sonuna doğru düşüşün yüzde 5’i aşmasıyla endeks 5 bin 317 puana kadar geriledi ve devre kesici çalıştı.

16.31’de devre kesen Borsa İstanbul’da işlemler 17.01’den itibaren kaldığı yerden devam etti. İşlemlerin yeniden başlamasının ardından 8 dakika içerisinde ikinci devre kesici çalıştı. BIST 100 endeksindeki kayıpların yüzde 7’yi aşmasıyla birlikte Borsa İstanbul ikinci kez devre kesti.

BORSA NEDEN DÜŞTÜ?

Borsadaki düşüşün üç önemli nedeni;

1- Anayasa Mahkemesi’nin, kapatılma davası açılan HDP'nin Hazine yardımı hesabına geçici olarak bloke koyması,

2- Ekrem İmamoğlu’nun seçim öncesi görevden alınacağı iddiası,

3- Banka kredileriyle ilgili yeni düzenlemeler.

Ayrıca piyasaya yeni para girişinin olmaması ve fiyatların primli olması son günlerdeki sert düşüşün nedeni olarak gösteriliyor.