Abone Ol

Biden ile Putin’den Kritik Ukrayna Görüşmesi

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 1 saat 2 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Kritik görüşme sonrası ilk açıklama Beyaz Saray'dan geldi.

Biden ile Putin’den Kritik Ukrayna Görüşmesi

ABD'nin Ukrayna'daki vatandaşlarını ülkeden ayrılmaya çağırmasının ardından, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. İki lider arasındaki telefon görüşmesi 1 saat 2 dakika sürdü.

BEDELİ AĞIR OLUR

Görüşme sonrası Beyaz Saray’dan yapılan ilk açıklamada Biden’ın Putin’i bir kez daha uyardığı belirtildi. Görüşmede, Putin’i Ukrayna’ya saldırması durumunda bunun bedelinin ağır olacağı yönünde uyarıldığı ifade edildi.

Görüşmede Rusya’nın Ukrayna sınırlarında artan asker konuşlandırmasının ele alındığı kaydedilen açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi halinde ABD müttefikleri ile birlikte kararlı bir şekilde yanıt verecek ve işgal Rusya'ya ciddi maliyetler getirecektir” denildi.

Ayrıca açıklamada Biden'ın, Rusya’nın Ukrayna’yı daha fazla işgal etmesinin geniş çaplı insani acılara yol açacağını ve Rusya’nın itibarını zedeleyeceğini yinelediği ve ABD’nin Başkan Putin ile diplomasiyi tercih etmeye hazır olmasına rağmen, müttefikleriyle birlikte diğer senaryolara da eşit şekilde hazır olduğunu söylediği aktarıldı.

TALİMAT VERMİŞTİ

ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme ihtimalinin artması nedeniyle Ukrayna'nın başkenti Kiev Büyükelçiliğindeki bazı personellere ülkeden ayrılma talimatı vermişti.

Ayrıca ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün düzenlenen basın toplantısında Rusya'nın, 20 Şubat’ta sona erecek Pekin Kış Olimpiyatları bitmeden Ukrayna'yı işgal edebilme ihtimali olduğunu ifade etmişti.

ZELENSKY ÇAĞRI YAPMIŞTI

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de bugün bir açıklamada bulunmuştu. Ukrayna lideri, Rusya nedeniyle artan gerilim nedeniyle halka sükunet çağrısında bulunarak, “Planlı hareket ediyoruz. O yüzden kimseden korkmuyoruz, panik yapmayın, her şey kontrol altında” ifadelerini kullanmıştı.