Abone Ol

Biden Erdoğan'ı Beyaz Saray'da hangi projeye ikna etmek istiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta Joe Biden Beyaz Sarayı'na yapması planlanan ilk ziyaret ABD'li yetkililer tarafından da doğrulanırken, masada olacak konular hakkında görüşmeler de başladı.

Biden Erdoğan'ı Beyaz Saray'da hangi projeye ikna etmek istiyor

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkiliye göre Washington, toplantının Erdoğan'ı Ukrayna'ya karşı savaşta kullanılabilecek çifte amaçlı ürünlerin Türkiye'den aktarmayla Rusya'ya ulaşmasını engellemesi için ikna etme fırsatı oluşturduğunu düşünüyor. 

Reuters'ın aktardığına göre Washington, Ankara'ya Rusya yaptırımlarının Türkiye üzerinden delinmediğine emin olunması için baskı yapıyor. Washington, Türkiye'den bazı kişi ve şirketlere yaptırımları deldikleri gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.

ABD'li yetkili, "ABD'nin kurumları Türkiye'nin yaptırımları uyguladığına ikna olmuş değil. Göz yumdukları bazı şeyler var. Şirketlere gidip onlara yasaklı insanlarla ticaret yaparlarsa yaptırıma maruz kalacaklarını söylemeleri gerekiyor" dedi. 

Türkiyeli bir yetkilisi ise Biden-Erdoğan görüşmesinin ikili ilişkiler için "bir fırsat penceresi oluştuğu sırada" gerçekleşeceğini ifade etti.

Ankara'nın Ocak ayında İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması ve ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına yeşil ışık yakmasının ardından ilişkilerde bir yumuşama dönemine girilse de, Ankara-Washington hattında hala kapanmamış birçok dosya bulunuyor.

Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in perşembe ve cuma günü Ankara'da ABD Temsilciler Meclisi'nin bazı üyeleriyle bir araya gelmesinin ardından, yine cuma günü Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın Temsilciler Meclisi üyeleri ile bir araya geleceği ifade edilmişti.