Abone Ol

AYM'den Can Atalay için "hak ihlali" kararı!

Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına karşın cezaevinde tutulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden 'hak ihlali' olduğuna karar verdi.

AYM'den Can Atalay için "hak ihlali" kararı!

Yüksek Mahkeme, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Atalay'ın bireysel başvurusunu görüştü. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Atalay'ın, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda, "ihlal kararı" verdi.

Atalay'ın avukatları, yeniden yargılamaya da hükmeden Yüksek Mahkemenin 9'a 5 oy çokluğuyla aldığı kararı, Anayasa Mahkemesi’nin kararının yerine getirilmesi için hüküm veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunacak.

Adalet Bakanı Tunç'tan açıklama
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM' nin tutuklu milletvekili Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Tunç, "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek. Anayasa Mahkemesi'nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbetteki işem yapılır" dedi.

Can Atalay'ın annesi Şükran Atalay: Kimse umudunu kaybetmesin
Kararı Halk TV'ye değerlendiren Atalay'ın annesi Şükran Atalay, "Türkiye'de adaletin terazisi tartmaya çalışıyor, hala hakimler var demek ki... Kimse umudunu kaybetmesin, iyi insanlar var" yorumunda bulundu.