Abone Ol

Ayasofya‘nın ibadete açılmasında deprem faktörü bir engel oluşturabilir mi?

Medyafaresi.com Özel haber- Boğaziçi Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Mustafa Erdik, Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılmasında deprem faktörüne ilişkin soruya, Ayasofya'nın yapısal deprem performansı İstanbul'da mevcut diğer tarihi anıtlarla karşılaştırılabilir düzeydedir” yanıtı verdi.

Ayasofya‘nın ibadete açılmasında deprem faktörü bir engel oluşturabilir mi?

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com özel haber

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski müdürü, Boğaziçi Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Mustafa Erdik, Danıştay kararına gözlerin çevrildiği Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılmasında deprem faktörüne ilişkin soruya, Ayasofya'nın yapısal deprem performansı İstanbul'da mevcut diğer tarihi anıtlarla karşılaştırılabilir düzeydedir.

Bu açıdan Ayasofya'yı yılda yaklaşık 3-4 milyon kişinin ziyaret etmesinde bir sakınca görülmemektedir” yanıtı verdi. Prof. Ses titreşimlerinin tarihi binaya zarar verdiğine ilişkin yapılan yorumların arkasında bilimsel bir dayanak olmadığına dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Mustafa Erdik, Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılması tartışmasında deprem faktörü nedeniyle tarihi yapının dayanıklılığı ile ses titreşimlerine karşı hassaslığına ilişkin yorumları da soran medyafaresi.com’a şu değerlendirmeleri yaptı.

TARİHİ CAMİLER NE KADAR DAYANIKLIYSA

Ayasofya'nın yapısal deprem performansı İstanbul'da mevcut diğer tarihi anıtlarla karşılaştırılabilir düzeydedir. Bu açıdan Ayasofya'yı yılda yaklaşık 3-4 milyon kişinin ziyaret etmesinde bir sakınca görülmemektedir. Ayasofya'nın deprem davranışı Boğaziçi Üniversitesi - Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından denetlenmekte ve mevcut deprem performansının iyileştirilmesine yönelik uygulamalar "Ayasofya Müzesi Danışma Heyeti" tarafından alınan kararlar göz önünde tutularak sürdürülmektedir. Ses titreşimlerinin Ayasofya'ya yapısına zarar verebileceği düşüncesinin arkasında bir bilimsel dayanak yoktur.

Ne olmuştu?

AK Parti MYK toplantısında Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılması konusu gündeme gelince, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması konusunda bir çalışma yapın, getirin” diye talimat verdiği basına yansımıştı. İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları ile yeniden ibadete açılması gündeme gelen Ayasofya yargı gündeminde. Danıştay, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 tarihli kararın iptali istemli davayı gündemine aldığı belirtilmişti.