Abone Ol

ATV'de skandal Kürtçe sansürü: Esra Erol'da kızına kavuşan anne konuşurken sesi kısıldı

Göremediği kızı Gülay Toma'yu Esra Erol'un programında kavuşan Besime anne gözyaşlarını tutamadı. Ciğeri yanan anne duygularını Kürtçe ifade etmeye başlayınca ATV programın sesini kapattı.

ATV'de skandal Kürtçe sansürü: Esra Erol'da kızına kavuşan anne konuşurken sesi kısıldı

ATV ekranlarında yayınlanan 'Esra Erol'da programında bir süredir kayıp olarak aranan 21 yaşındaki Gülay Toma'nın bulunmasının ardından 14 yaşında ailesi tarafından zorla evlendirildiğini anlatması gündem oldu. Ailesinin "evlendirilirken 25 bin lira başlık parası aldığını" da söyleyen Gülay Toma'nın sözlerini babası reddetti. Ancak programa telefonla bağlanan bir kişi Gülay Toma'nın anlattıklarını doğrularken farklı detaylar verdi. Anne ve babanın o dönem bir plan yaptığını ve Gülay'ın anlaşmalı kaçırtıldığını söyledi.

Kürtçe konuştuğu için yayının sesi kesildi

Göremediği kızı Gülay Toma'ya Esra Erol'un programında kavuşan annesi Besime, gözyaşlarını tutamadı. Kızına ağlayarak sarılan anne duygularını Kürtçe ifade etmeye başlayınca ATV programın sesini kapattı. O anlar sosyal medyada gündem oldu.

 Uzun süre yayının sesi kapalı kaldı ve Gülay Toma, annesinin Kürtçe konuşmasıyla ilgili "Fazla Türkçesi yok" dedi. Esra Erol ise anne Besime'ye "Besime teyze bir anne olarak gittiğin günden beri çok acı çekiyor. Ama ben anlayamıyorum ve söylemek istediklerini ifade edemiyorum Besime teyzeciğim sen kızın için üzülüyorsun ben de anlıyorum. Ama söylediklerini ben de anlamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Esra Erol'da yaşanan olayın ayrıntıları şöyle;

"14 yaşında zorla evlendirildim"

Kızını aramak için programa katılan aile, ilk defa canlı yayında yüzleşti. Gülay Toma, evi terk etmesinin gerekli ve önemli sebepleri olduğunu söyledi. 14 yaşından beri babasının kendisini bu evliliğe zorladığını anlatan Gülay Toma, birçok kez baba evine sığındığını, babasından boşanma konusunda destek ve yardım beklediğini ancak tüm bu isteklerinin hep cevapsız kaldığını, ailesinin özellikle de babasının kocasıyla evli kalması konusunda baskı yaptığını dile getirdi.

Gülay, “Beni ilk verdiğinde babam, 25 bin lira parada bulundular, başlık parasında bulundular. Ben de o zaman sormuştum Serkan’a (eşi) işte 25 bin lira verecek misin diye, o da bana o zaman şiddet uyguladı” dedi. Gülay, “Ben hala anlamış değilim, babam neyini savunuyor bu adamın. Çıkacak bir şey” şeklinde konuştu.

"Ben 25 bin lira para aldıysam... şahitlerim var"

Babası Hüseyin ise “Ben 25 bin lira para aldıysam şahitlerim var, böyle bir şey varsa. Öyle bir şey olmadı.” ifadelerini kullandı. Diğer yandan baba, o dönem kızının yaşının 14 değil 16 olduğunu ve kızının kendisinin kaçtığını, bunların kendilerini rezil etmemek için yaşandığını söyledi. Gülay ise zorla evlendirildiğini belirtti.

Hüseyin “Kendisi mi kaçmış, ben mi söylemişim?” diye sorunca Esra Erol “Hüseyin Beyciğim, o kaçar. 15 yaşında kaçar, o kaçtığında sen yakalayacaksın, o kaçtığında arkasında duracaksın. O evlenmek istediğinde itiraz edeceksin. Anneler ve babalar, tam tersi alıp okula götürecekler.” yanıtını verdi. Bunun üzerine Hüseyin “Okumadı, buyrun.” deyince Gülay “Aa ben okumamışım” diyerek şaşkın gözlerle tepki gösterdi.

“Bunun başına bir şeyler girmiş, şebeke elinde”

Esra Erol, “Hüseyin Bey diyorsunuz ki o zaman kendi istedi evlenmeyi, 15 yaşındaydı kendi kaçtı, bırakın bugün 21 yaşında reşit bir kadın olarak istediği yere gitsin.” dedi. Konuşmasının devamında Erol, “Sizin bakış açınızla bakıyorum. 15 yaşında istedi, evden kaçtı, istediği kişiyle düğün yapmak istediğini varsayıyorum, siz öyle diyorsunuz. Bugün 22 yaşında, istediğini yapmakta özgür mü?” diye Hüseyin’e sordu. Hüseyin ise “Bunun başına bir şeyler girmiş. Şebeke elinde” diyerek Gülay’ın vücudunda darp izleri olduğunu iddia etti. Gülay ise şiddet görmediğini söyledi.

Eşi Gülay Toma'yı doğruladı

Ardından telefona bağlanan eski eniştesi Okan Toma, “Gülay doğru söylüyor. 14 yaşında evlendirildi. Bir plan yaptılar bunlar annesi babası tarafından Serkan’la anlaşmalı kaçırttırıldı. Hüseyin Bey şebeke falan diyor, hepsi yalan. Benim 13 senelik evliliğimi de bu adam yıktı. Tapu üzerine, mal, tapu, hep derdi davası bu. Aileyi bu kendi yönetiyor. Gülay da baş kaldırdı. Gülay da öbür kardeşleri gibi değil, ayakta güçlü kaldığı için böyle şeyler oluyor.” şeklinde konuştu.

"Bizzat kulağımla duydum telefonda"

Erol “Sizin yuvanızı niye yıktı?” diye sorunca Okan “Ben 2014’te bunu getirdim Avustralya’ya. Bütün masraflarını ben karşıladım. 3 aylığına vize verdiler buna. Bu 1,5 ay kaldı, adam şaşırdı. 5 katı para alıyordu. Şaşırdı. Kızına dedi ki 'sen Okan’dan boşan, git polise sığın, benim kimsem yok, ben vizemi uzatırım, ben sana da çocuğuna da bakarım' dedi. Bizzat kulağımla duydum telefonda. Kızı da polise şikayet etti bunu. Bunu Türkiye’ye sınır dışı yaptılar.” ifadelerini kullandı.

Hüseyin ise “Kızımın telefonla bağlanmasını istiyorum.” yanıtını vererek Okan’ın söylediklerini reddetti.