Abone Ol

Arjantin'in yeni devlet başkanı aşırı sağcı Milei'den tuhaf vaatler: Merkez Bankasını kapatıyorum

Arjantin'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunu aşırı sağcı libertaryen Javier Milei kazandı

Arjantin'in yeni devlet başkanı aşırı sağcı Milei'den tuhaf vaatler: Merkez Bankasını kapatıyorum

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a hayranlığı ile dünya gündemine oturan ve çılgın vaatleriyle sıkça gündeme gelen eski televizyon ünlüsü, oyların yüzde 55.69'unu aldıktan sonra Güney Amerika'nın en büyük ikinci ekonomisine liderlik edecek. 

Milei, pazar günkü seçimleri kazandıktan sonra başkent Buenos Aires'teki kampanya merkezinde destekçilerine seslenerek, "Bugün Arjantin'in tekrar inşası başlıyor" dedi ve seçim zaferini "mucize" olarak niteledi. 

Çılgın vaatler

10 Aralık'ta göreve başlayacak olan Milei, kampanya sürecinde gündeme getirdiği iddialı vaatleriyle de tartışma konusu olmuştu. 

Milei, kampanyası sırasında göreve gelince Arjantin Merkez Bankası'nı kapayacağını ve ülkenin para birimini pesodan dolara çevireceğini söyledi. Ayrıca yeni Devlet Başkanı, zarar eden tüm devlet şirketlerini de özelleştireceğini vaat etmişti. 

Kampanyasında sıklıkla muhafazakar politikalar dile getiren Milei, ülkedeki birçok genç arasında da Arjantin'in daha sağa kayacağı konusunda endişe yarattı. Trump'ın uyguladığı çeşitli politikalar için sevgisini sık sık dile getiren Milei, kürtaja da karşı olduğunu söylemişti. Kürtaj, Arjantin'de 2020'de yasallaştı. 

Brezilya'nın eski aşırı sağcı lideri Jair Bolsonaro'yu da akla getiren politikalarıyla Milei, silah kontrollerinin gevşetilmesini de öneriyor.

Milei'in sağlık sistemini özelleştirmek, vergileri ve kamu harcamalarını büyük oranda azaltmak; sağlık, eğitim ve çevre bakanlıklarını kaldırmak ve organ nakli yasalarını gevşetmek gibi vaatleri de bulunuyor. 

İklim değişikliğini reddediyor, diktatörlük dönemi konusunda şüpheci, lakabı "deli"
Milei de birçok aşırı sağcı siyasetçi gibi iklim değişikliğini reddediyor. Arjantin'in yeni lideri, iklim değişikliğinin "sosyalist bir yalan" olduğunu söylemişti. 

Öte yandan Milei, Arjantin'deki 1976-1983 diktatörlüğü döneminde işlenen suçlar konusundaki fikir birliğini sorgulayınca milyonların tepkisini çekti. Kendi Devlet Başkanı Yardımcısı olacak Victoria Villarruel de siyasi kariyeri boyunca sıkça diktatörlük dönemi suçlarını "olduğundan hafif göstermeye çalışmakla" suçlandı. Diktatörlük döneminde askeri rejim tarafından 30 bin kadar insanın öldürüldüğüne inanılıyor. 

Milei'in birçok lakabı da var. Ona destekçileri olumlu, muhalifleri ise olumsuz anlamda 'El Loco', yani 'deli' diyor. Kendisi için sıkça kullanılan bir başka lakap da sıkça tartışılan saç stili nedeniyle "peruk". Bir diğer lakabına geçelim...

Neden ona "testere adam" diyorlar?

Milei, kampanya boyunca elektrikli testereyi bir sembol olarak kullandı. 53 yaşındaki lider, bunun bürokrasi ve harcamayı "kesmeyi" sembolize ettiğini belirtti. Milei, ayrıca "testerenin gereksiz harcamaları da paramparça edeceğini" ifade etti. 

Milei, çeşitli etkinliklere elektrikli testere ile katıldı.

Eskiden Rolling Stones cover grubundaydı, TV programlarıyla tanındı

Milei'yi Arjantin halkı bir ekonomi yorumcusu olarak tanıdı. Televizyon programında yıllar boyunca öfkeli biçimde ülkedeki yüksek enflasyonu bağıra çağıra ve küfürlerle eleştirdi.  Ayrıca seksle ilgili söylemleri de zaman zaman gündem oldu, bir kere yayında "Her adamın kendi dinamiği var, ben üç ayda bir boşalırım" demişti. 

Uzun favorileri, deri ceketi ve rock şarkıları söylemesi de Milei'yi tanınır kılan özelliklerinden. Milei, bir dönem bir  The Rolling Stones cover grubundaydı.