Abone Ol

Gezici anketinde AK Parti Yüzde 43

Gezici Araştırma’nın son anketinde AKP’nin oy oranı yüzde 43, CHP’nin yüzde 26.1, MHP’nin yüzde 14.9, HDP’nin ise 12.2 çıktı.

Gezici anketinde AK Parti Yüzde 43

Gezici’nin 24-25 Ekim tarihlerinde 36 il ve 126 ilçede 4 bin 864 kişiyle yüz yüze yaptığı araştımanın sonuçları açıklandı.

Ankara katliamı sonrası AKP’nin oy oranı arttı
7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra artan şiddet olayları, istikrarsızlık korkusu ve ekonominin çöküşe geçeceği tedirginliğini yaşayan bir kısım seçmenin tekrar AKP’ye yöneldiği belirtilen araştırmada, “Ankara Garı’nda yaşanan olaylardan sonra yapılan kamuoyu yoklaması arasında AKP’nin oy oranı açısından fark olduğu görülmüştür ve artışa neden olduğu fark edilmiştir. Bunun nedeni olarak halka, Ankara Garı’nda yaşanan olaylarda kimi/hangi grubu sorumlu tuttuğu sorulduğunda PKK’nın, HDP’nin, PYD’nin ve IŞİD’in yaptığı yönünde nedenler sıralanmıştır” denildi.


Araştırmada ayrıca, 7 Haziran’da aldığı oyu koruyan AKP’nin HDP’ye yönelik söylemleri ve milliyetçi kitleye verdiği ‘ülke bütünlüğünün tehlikede olduğu’ mesajıyla MHP seçmeninden yaklaşık yüzde bir, buçuk oranında oy geçişi sağladığı kaydedildi.

AKP ile işbirliği algısı MHP’ye oy kaybettirdi
Gezici’nin son anketinden çıkan dikkat çekici sonuçlar özetle şöyle:

“Bir başka değişim noktası ise MHP oylarında olmuştur. 7 Haziran seçimlerinde MHP’ye oy verip de bu seçimlerde MHP’ye oy vermeyeceğini ifade edenlere bunun nedeni sorulduğunda, MHP’nin koalisyona yanaşmaması, Sayın Bahçeli’nin tavırları ve AKP ile işbirliği yaptığını düşünmesinin etkili olduğu ifade edilmiştir.

CHP seçmeni sandığa giderse AKP tek başına iktidar olamayacak
Oy kullanmayan seçmende en büyük dilme sahip olan CHP seçmeninin oy kullanma oranı, 1 Kasım akşamı çıkacak tabloyu, partilerin oy dağılımını, meclis sandalye sayısını, AKP’nin tek başına iktidar olup olmaması gibi kritik konuların en belirleyici faktörü olacaktır. Yapılan araştırmalarda, CHP seçmeni sandığa gittiği takdirde oyunun yüzde 2-3 civarında artabileceği ve bu durumda AKP’nin oyunun düşeceği ve tek başına iktidar olma şansının kalmayacağı görülmektedir.

HDP’nin baraj sorunu yok
Son olarak en istikrarlı grubun HDP oylarında olduğu görülmekle beraber artık HDP’nin barajı kesinlikle geçeceğini düşünen bir kısım seçmen 7 Haziran 2015 seçimlerinde verdiği oyları bu seçimde vermemeyi planlamaktadır. HDP’ye oy veren seçmen kitkesinin siyasi tercihlerini dini inançlarına göre değil, etnik kimlikleri nedeniyle yaşadıkları sorunların temsiliyetine göre belirlemektedir. Bu durum HDP’nin baraj sorununu ortadan kaldırmıştır.

En belirleyici faktör oy kullanma oranı
1 Kasım seçimlerinin en belirleyici faktörü oy kullanma oranı olacaktır. Oy kullanmayan seçmenin büyük oranda aynı siyasi görüşe yönelik eğilimi, oy kullanmaları durumunda seçim sonuçlarının %2-3 oranına kadar farklılık göstermesine sebep olacaktır. Halkın gerçek iradesinin sandığa yansıması anlamında seçimde katılım önem arz etmektedir.”