Abone Ol

Alkol ve Tütüne Bir Zam Daha Geliyor!

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan düzenlemeye göre, sarmalık kıyılmış ve fermente edilmiş diğer içeceklerde asgari maktu vergi tutarında artış yapıldı.

Alkol ve Tütüne Bir Zam Daha Geliyor!

Gerçek Gündem'in haberine göre, enflasyon ve kur kriziyle birlikte zamlar peş peşe gelirken Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenlemeye göre, sarmalık kıyılmış ve fermente edilmiş diğer içeceklerde asgari maktu vergi tutarındaki artış yapıldı.

ÖTV ORANI ARTIRILDI

Buna göre, sarmalık kıyılmış tütünde geçerli ÖTV oranı yüzde 40'tan yüzde 55'e çıkarılırken bu ürünlerin maktu vergi ve asgari maktu vergi tutarlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Böylece, hem yüzde 63 ÖTV'ye oranına tabi sigaradan yüzde 40 ÖTV uygulanan sarmalık kıyılmış tütüne kayışın azaltılması hem de bu kayma nedeniyle oluşacak vergi kaybının azaltılması amaçlanıyor.

ŞARABA DA ZAM

"Fermente edilmiş diğer içeceklere" uygulanan asgari maktu ÖTV tutarlarında da değişikliğe gidildi. Karara göre, fermente edilmiş diğer içeceklerde 17.3457 TL olan maktu ÖTV tutarı 29.5849 TL'ye yükseldi.

Söz konusu mamullerin gençleri alkole alıştırmada etkili olduğu, içiminin kolaylaştırılması için içine şeker, aroma ve gaz basıldığı, fiyatının alkol derecesi düşük diğer içkilere nazaran düşük olması nedeniyle erişiminin kolay olduğu gözlemlendiğinden, litre başına uygulanan asgari maktu vergisinde değişiklik yapıldı. Kararla yapılan asgari maktu vergi tutarındaki artış sonrası 250 cl bandında bir ürün için 4,2 liralık bir fiyat artışı bekleniyor.

ÖTV MATRAHI NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi matrahı ürünlerden alınacak vergi miktarını belirlemede kulllanıyor. Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutar anlamına geliyor.