Abone Ol

Ahmet Nur Çebi: 3 milyar borcu veririm diyen varsa hemen gelsin

Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Akatlar Mehmet Üstünkaya No: 1903 Tesisi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Ahmet Nur Çebi: 3 milyar borcu veririm diyen varsa hemen gelsin

Siyah-beyazlı kulübün mali durumuyla ilgili açıklama yapan Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, "3 milyar borcu veririm diyen varsa hemen gelsin. Hiçbir yöneticinin serveti bu borcu taşıyacak durumda değil" ifadesini kullandı. Çebi, 'Bırakmam Seni Kampanyası'na katılanların isimlerini stada yazacaklarını söyledi.

Hiçbir yöneticinin ekonomik durumunun kulübün borcunu karşılayacak durumda olmadığını belirten Çebi, "Mevcut durumda eğer 3 milyar borcu veririm, diyen varsa hemen gelsin. Hiçbir yöneticinin serveti bu borcu taşıyacak durumda değil. Geldiğimizde personel maaşını almamıştı. 'Paran yoktu niye geldin' diyorlar. Beşiktaş onun bunun parasıyla mı idare edilecek? Bunları okuyunca üzülüyorum. Biz ne yaptık, şubat sonu, mart başına kadar bütün personelin maaşını ödedik. Ancak ödenmediği zaman haber oluyor, ödendiği zaman kimse konuşmuyor. Eski yöneticiler, medyadaki bazı isimlerle farklı ilişkiler içinde. Ben de Beşiktaş'a hizmet ederken acaba ne iftira atılacak diye korkuyorum, ayaklarım titriyor" diye konuştu.

'Biz gidince gelen yönetim inceleme yapacak, bunun teamül haline gelmesini istiyorum'

Sürekli geçmişi konuştuğu için eleştirildiğini ancak konuşmaya devam edeceğini belirten Çebi, şunları söyledi:

"Geçmişi konuşuyorum diye 'Enkaz edebiyatı yapıyor' diyorlar. Ben aslında bugünü konuşuyorum ama bugünün sebebi geçmiş. Bunu camianın bilmesi gerekiyor. Bir yalan başka yalan doğuruyor ve koca camiaya yalan söyleyen insanlar oluyorsunuz. Ben kimseye yalan söylemeyeceğim, geçmişi de unutturmayacağım. Herkes pembe tablo istiyor. Pembe güzel ama hayallerle kalıyor. Enkaz edebiyatı yapma diyenlere kızıyorum. Kamuoyuna doğru bilgi vermeyenlere kızıyorum. Sen de ordaydın diyorlar. Evet ordaydım ama haberim yoktu. Bugün basketbol şubesinden sorumlu Umut Şenol, Emre Kocadağ'ın attığı imzayı bilir mi? Ama ben bilirim, çünkü ben başkanım. Ben yöneticiyken, stat inşaatında 3 tane ihale yaptık. 'Keşif yapılmadın ihale yapılamaz' dedim, ihale komisyonu başkanlığından alındım, Ümraniye'ye yollandım. Satın alma komisyonunda ben yoktum. İhalede hile hurda var mı bilmiyorum. Ben son 2-3 senede transferlerde de yoktum. Bunun hesabını da bana soruyorlar. Ama başkansanız her şeyin hesabını vereceksiniz. Tek başınıza imza atıyorsunuz. Ben bu durumu ortadan kaldırdım. Şimdi tek başına imza atmıyorum. Eski bir yöneticimizin bir gün önce beyanatı var, ben bunu sorunca bu kez 'haberim yoktu' diyor. Demek ki kendi işinin dışında bir şeyi bilemeyebiliyorsun. Geçmişle ilgili hesap kitap yapılıyor, geri adım atmayacağız. Sürekli olarak 'hesap sorsana, paralar nerede' deniliyor. Artık bitsin bu söylemler. Beşiktaş'ta yeni bir vizyon istiyorum. Biz gidince gelen yönetim inceleme yapacak. Bunun teamül haline gelmesini istiyorum. Yapılacak incelemede eğer bir şey varsa herkes hesap verecek. Geçmişi kapat diyorlar ama bu geçmişim içinde ben de varım. Siz nasıl bunu istersiniz. Kendimle ilgili bir şey varsa, bunun da ortaya çıkması için inceleme yapılmasını istiyorum."

'Faizler düştü ancak bu henüz bize yansıtılmadı'

Stat inşaatı ve transfere harcanan paraların mevcut borç için temel oluşturduğunu söyleyen Çebi, şöyle devam etti:

"2013'ün sonlarına doğru iyi gidiyorduk. Statla birlikte büyük bir heyecan geldi. Ancak 100 milyon dolarlık inşaat 168 milyon dolara bitti. Transferlerde hoyratça harcanan paralar nedeniyle stadın borcu bir türlü kapatılamadı. Son 3 yılda malum transferler oldu. Havalimanında uçağa binip giderken, başkanın haberi bile olmayan transferler var. Geçtiğimiz temmuz ayında 16,5 milyon avro bonservis verilen transferler var. Bunları alt alta koyunca borcun nereden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Stat pahalıya yapılmasaydı, borç üçte bir olurdu. Amatörlerde, gelir ve giderin denk bütçelerden uzak şekilde hareket edilmesi de yanlıştı. Düşünün bir aile babasısınız, eşinize ve çocuklarınıza her istediklerini alıp borç içinde olduğunuzu söylemiyorsunuz. Daha sonra da evi satmak gibi bir durumun içinde kalıyorsunuz. 3 milyar borcun 450 milyon faizi var. Cumhurbaşkanının katkısıyla faizler düştü ancak bu henüz bize yansıtılmadı."

'Borçları düzene sokmak için 2 yıla ihtiyacımız var'

Önümüzdeki 2 yılda giderlerin düşürüleceğini açıklayan Çebi, "Borcun artmasında suistimal aramamalıyız ama bunu da göz ardı etmemeliyiz. Hata olabilir. Suistimal yoksa popülizm vardır. Bu borçlar ödenir. 2+12 yıl içinde bu borçlar kapanıyor. Pandemi sonrasında dünya futbolunda yeni bir yapılanma olacak. 25-30 milyon avroluk futbol bütçesiyle bu borçlar ödenir. Giderlerin düşürüleceği 2 yıl yaşayacağız. Kontratlar var. Bu yükün düşmesi lazım. Bu süreci taraftarın desteğiyle atlatmak istiyoruz. Ancak öyle Beşiktaşlılar var ki, evinin kirasını getirmek istiyor. Ben o parayı istemiyorum. Kimsenin evindeki huzurunu bozmasını istemiyoruz. Borçları düzene sokmak için 2 yıla ihtiyacımız var. Bu 2 yıllık süreç sonunda borcu düzene sokacağız, giderlerimizi düşüreceğiz. Buraya kadar yükü camiayla paylaşacağız. Sonrasında denk bütçeli Beşiktaş kuracağız" ifadelerini kullandı.

'Çalmayacağız, çaldırmayacağız'

Beşiktaş'ta popülist politikaların artık olmayacağını sözlerine ekleyen Çebi, "Çalmayacağız, çaldırmayacağız, yastığa başınızı koyduğunuzda bunu bilmek bir güvencedir. Geldiğimizden bu yana yaptığımız çok iş var, çok hatayı düzelttik, şu anda bunların duyulmasını istemiyoruz. Bunları genel kurulda konuşacağım. Sergen gibi bir hoca getirdik, öze dönüş istiyoruz. Altyapının başına önemli bir hoca gelecek. Doğru mesajlar vereceğiz, 3-5 milyon avro ödenen futbolcuyla uçakta poz vermeyeceğiz. Popülist politikalar artık yok. Ben kimseye şampiyon olacağız demiyorum, en düşük bütçeyle her zaman şampiyonluğa oynayan bir takım oluşturacağımızın sözünü veriyorum. Bunun da bütçesi, şu andaki bütçenin yarısı kadar" diye konuştu.

'Kulüpte bir futbolcunun yüzde 20 menajerlik ücretiyle oynadığını öğrendik'

'Bırakmam Seni Kampanyası'na katılanların isimlerini stada yazacaklarını da kaydeden Çebi, "Beşiktaş zor durumda. Giderler düşürülüp, gelirler artırılacak. Camianın desteğine ihtiyacımız var. Denk bütçeli bir yapı olacak. Bu kampanyaya bağış veren herkesin ismini stattaki duvara yazacağız. Bundan sonra bankalara, UEFA'ya yalvaran, borçsuzluk kağıdı için futbolcunun kapısına giden bir sistem olmayacak. Gelen paralar tamamen ödemelere kullanılacak. Bu ödemeleri Beşiktaş'ın geleceğini kurmak için yapacağız. Bu kulüpte bir futbolcunun yüzde 20 menajerlik ücretiyle oynadığını öğrendik. Şu anda 60 milyon euro bütçesi olan takımı 30 milyon euro'ya çekeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

'Bağış kampanyasından gelecek olan para geleceğe ait'

Siyah-beyazlı kulübün gayrimenkullerini satma gibi bir düşünceleri olmadığını ve kampanyadan gelecek paranın kulübün geleceği için kullanılacağını belirten Çebi şunları aktardı:

"Bizim yönetim olarak mal mülk satma yetkimiz yok. Tercihimiz ve planımız da, iş o noktaya gelmeden yeni bir yapılandırmayla borcu 12 yılda ödemek. Zamana ve desteğe ihtiyacımız var. Mal mülk satmayı düşünmüyoruz, inşallah da satmayız. Ancak şartlar ne getirir bakmak lazım. Şimdi 200 milyon dolar eden bir yere sahipken, 300 milyon dolar faiz ödemek de mantıksız. Genel kurulda bize bunun hesabını sorup 'Neden böyle bir imkan varken satmadınız' derlerse, bunun da cevabını veremeyiz. 1 milyar 600 milyon liralık borç var. Yeniden yapılandırma yaptığımızda bunun yüzde 10’u kadar bile kredi almayacağız. Geçmişi bu parayla çözmek istiyoruz. Bağış kampanyasından gelecek olan para geleceğe ait."

'Adidas'la problemlerimiz var; onlar bizi, biz de onları üzüyoruz'

Altyapıya ağırlık vereceklerinden de bahseden Çebi, "Altyapıya önem veriyoruz, kalan 7 maçı da bu doğrultuda oynayacağız. Kafamızda bazı oyuncularımız var. Ersin ve Rıdvan maçta oynadı. Kalan haftalarda gençlere ağırlık vereceğiz, hoca da zaten bunu istiyoruz" dedi.

Formaları üreten Adidas'la sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Çebi, "Adidas'la problemlerimiz var. Onlar bizi, biz de onları üzüyoruz. Ticarette böyle şeyler olur. Önümüzdeki sezon onlarla devam edip etmeyeceğimiz ileride belli olacak. Bazı futbolcular da önümüzdeki sezon gidebilir, indirim yapabilir. Tabii ki 'Hayır indirim yapmıyorum' diyen de olacaktır, 'Beni gönderin, başka takımda devam etmek istiyorum' diyen de olacaktır. Bunların hepsini yaşayacağız" şeklinde konuştu.

Ümraniye'de altyapı için kullanılması düşünülen arazinin davasının kazanılmadığını da söyleyen Çebi, "Altyapı tesisiyle ilgili Ümraniye'de zor bir durum var. Davayı kazandık demişlerdi ancak göreve gelince Danıştay'da davayı kaybettiğimizi öğrendik. Bu konuyu çözmek için gerekli her şeyi yapacağız. Sorunu çözdükten sonra da altyapı tesisini kuracağız. Bu da planlarımız arasında" ifadelerini kullandı.

'Sergen isterse sportif direktör getiririz'

Sportif direktör konusuna da açıklık getiren siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Sportif direktör düşünülebilir ancak burada önemli olan Sergen hocanın isteyip istememesi. Eğer isterse, birini göreve getiririz. Ancak istememesi durumunda da kendisini huzursuz etmemek için sportif direktör almayız. Sorumluluk tamamen Sergen hocada" yorumunu yaptı.

Siyah-beyazlı takımın eski teknik direktörü Abdullah Avcı'dan yardımcı olmasını isteyeceğini söyleyen Çebi, "Abdullah Avcı'yla önümüzdeki günlerde bir görüşme yapabiliriz. Henüz kampanyanın başındayız. Ama ilerleyen günlerde kendisinden yardımcı olmasını isteyeceğim ve umarım yardımcı olur" ifadesini kullandı.