Abone Ol

Abdulkadir Selvi: İşte Zekai Aksakallı'yı bitiren o ifade

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Korgeneral Zekai Aksakallı'nın Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan 2'nci Kolordu Komutanlığı'na kaydırılmasının perde arkasını değerlendirdi.

Abdulkadir Selvi: İşte Zekai Aksakallı'yı bitiren o ifade

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Korgeneral Zekai Aksakallı'nın Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan 2'nci Kolordu Komutanlığı'na kaydırılmasının perde arkasını değerlendirdi. Aksakallı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimiyle ilgili olarak "TSK’da kriz ve olağanüstü durumlarda ilk  haber alınır alınmaz ‘Personel kışlayı terk etmesin’ emri verilir.

Birlik  komutanları kışlalarında mesaiye devam eder. Her zaman uygulanan bu temel ve  basit kural 15 Temmuz 2016’da ilk haber alındığı zaman uygulanmamıştır. Uygulansaydı darbe girişimi baştan açığa çıkardı" dediğini hatırlatan Selvi, "Bu sözlerin hedefinin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar olduğu söylendi. Aksakallı için sonun başlangıcı yorumları ise o tarihten itibaren yapılmaya başlandı" ifadesini kullandı.

Aksakallı, söz konusu "görev değişikliği" kararına tepki göstererek istifa etmişti.

Abdulkadir Selvi'nin "Zekai Paşa konusu" başlığıyla yayımlanan (24 Ağustos 2017) yazısı şöyle:

15 Temmuz’un kahramanlarından, Fırat Kalkanı operasyonunu yöneten Zekai Aksakallı Paşa nasıl oldu da Özel Kuvvetler’in başından alınıp, daha pasif bir görev olan 2. Kolordu Komutanlığı’na atandı?

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2. Kolordu’ya atanması ile alakalı ilgili birimler teklifi getirmiş vaziyetteler” cevabıyla şifreyi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tercihlerinin damgasını vurduğu Yüksek Askeri Şûra’dan güçlenerek çıkan ikinci isim ise Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akaroldu. Aksakallı Paşa gündemi oluşturdu ama Akar, Genelkurmay karargâhını yönettiği J başkanlarında da önemli inisiyatifler kullandı. Kuvvet komutanlarının süresinin uzatılması konusunda siyasi irade ile ters düşmeyerek, karargâhı dizayn etti.

Zekai Aksakallı ile ilgili bardağın hem dolu hem boş tarafına bakmaya çalışacağız.

yazının devamı için tıklayın