Abone Ol

ABD Seçiminin Olası Sonuçları: Hangi senaryoda Başkan kim olur?

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı New York'Tan Seçiminin kazananı kim olabilir, değişik senaryoları değerlendiriyor.

ABD Seçiminin Olası Sonuçları: Hangi senaryoda Başkan kim olur?

Medyafaresi.com / Ayşın SAVATLI / New York

Oy verme işlemleri yavaş yavaş sona doğru yaklaşırken, New York Manhattan’daki seçim bölgesinden sizlerle birlikteyiz. Donald Trump ve Joe Biden 270 delegeye ulaşmak için heyecanla dakikaları sayıyor. Seçimin sonuçlarını belirleyecek Florida, Pennsylvania, Kuzey Carolina, Minnesota, Michigan, Wisconsin, Arizona gibi salıncak eyaletlerden gelecek sonuçları beklerken adayları başkan yapan senaryoları seçim bölgesinde değerlendiriyoruz.

Hali hazırda başkanlık görevini yürüten Donald Trump’ın ikinci dönemine devam etmesi büyük olasılıkla mümkün görünüyor. Genel olarak Gerald Ford, Jimmy Carter ve George Bush gibi üç istisna dışında Amerika’da ikinci dönemine devam etmek isteyen başkanlar bugüne kadar hep kazandılar.

Trump anketlerde geride gözükse de, kendini gizli gizli destekleyen (shy voters) olduğu biliniyor. Trump’ın başkan olabilmesi Ohio, Iowa, Georgia, Teksas eyaletlerini rakibine kaptırmaması ayrıca Florida’yı alması şart.  Florida’nın yanına salıncak eyaletlerden Pennsylvania, Arizona ve Kuzey Carolina’yı eklerse Trump’ın başkanlığına kesin gözüyle bakılıyor.

Demokratların uzlaşı adayı olarak tanımlanan Joe Biden, kimsenin favorisi olmasa da herkesin ortak paydada buluşabildiği bir isim. Kazanması halinde, Amerika’yı Trump öncesi döneme, yıllardır süregelen klasik Amerikan sistemine dönüştüreceği düşünülüyor.

Joe Biden, başkan olabilmek için öncelikle Hillary Clinton’ın 2016 seçimlerinde kazandığı eyaletleri elinde tutmaya çalışacak. Bunlar içinde özellikle Nevada (6 delege), New Hampshire (4), Minnesota (10), Maine (3/1) eyaletlerinde daha dikkatli olması gerekiyor.

Joe Biden, Hillary’nin kazandığı eyaletlere, Michigan, Wysconsin ve Pennsylvania’yı eklediği takdirde, 278 delegeye ulaşarak seçimin kazananı olacak.

Biden için ikinci senaryo bu saydığım üç eyaleti alamayıp, bunların yerine Kuzey Carolina ile Arizona’yı alması. Yıllardır Cumhuriyetçi olan Arizona’nın son zamanlarda Demokratlara göz kırpmaya başladığı görülüyor.

Üçüncü ve olasılığı en düşük olan senaryoda Biden Florida’yı kazanacak olursa, sadece tek bir salıncak eyaleti bile kazansa başkan oluyor. Ancak Florida’da muhafazakar seçmenlerden başka, latin seçmenler de Venezüella başkanı Maduro’ya ve Küba’ya karşı yaklaşımı nedeniyle başkanlıkta Trump’ı destekliyorlar. Florida çok büyük ihtimalle Trump’ın olacak gibi duruyor.

Biden’ın salıncak eyaletlerden toplam kazanması gereken sihirli delege sayısı 38. Oysa Trump’ın başkan olabilmesi bu eyaletlerden toplam 66 delegeyi kendi hanesine yazdırması gerekiyor.

Hangi senaryoda hangi başkanın kazanacağını konuştuğumuz videomuz için lütfen tıklayınız: