Abone Ol

ABD Bölgeye F-35 ve Askerlerle Destek Kuvvet Gönderecek

Rus askerlerinin Ukrayna'ya girmesi ardından, bölgede çatışmalar şiddetlendi. ABD, bölgeye destek kuvvet göndereceklerini açıkladı.

ABD Bölgeye F-35 ve Askerlerle Destek Kuvvet Gönderecek

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte ABD ve Avrupa’dan sesler yükselirken, ABD güçlerinin bölgede varlığıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi.

Litvanya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin F-35 savaş uçaklarının Estonya ve Litvanya’ya sevk edildiğini duyurdu. Litvanya’dan yapılan açıklamada ABD’nin bölgeye 500 asker daha gönderdiği de belirtildi.

‘SALDIRILAR KİEV’DE YOĞUNLAŞACAK’

Öte yandan Reuters’a konuşan ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin ‘Rusya’nın büyük ölçekli istila planının ilk aşaması’ olduğunu söyledi. Rusya’nın Belarus’tan başlayarak Kiev’e uzanan büyük bir işgal planı olduğunu belirtirken, saldırıların Kiev üzerinde yoğunlaşabileceği uyarısında bulundu.

Yetkili açıklamasında, ABD askerlerinin Ukrayna’ya yakın bir bölgede beklediği ve müttefiklerine ‘güvence’ vermeye devam ettiğini vurguladı.

ABD tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna’nın kendini savunması için neler yapmamız gerektiğini değerlendireceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden'ın G7 ülkeleriyle de Rusya'ya karşı uygulanacak yaptırımları ele almak üzere görüşeceği açıklandı. Biden, daha önce yaptığı yazılı açıklamada ABD ve müttefiki ülkelerin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri operasyona birlikte ve kararlı şekilde karşılık vereceklerini söylemişti.

HERSON KENTİ RUSYA'NIN KONTROLÜNE GEÇTİ

Zelenskiy'in danışmanı, Ukrayna'nın neredeyse tüm sınırı boyunca Rus güçleriyle çarpıştığını ve Sumy, Karkiv, Herson, Odessa bölgelerinde ve Kiev yakınlarındaki bir askeri havaalanında şiddetli çatışmalar yaşandığını açıkladı.

Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti resmi idaresinden yapılan açıklamada, bölgenin artık Ukrayna'nın kontrolü altında olmadığı belirtildi.

LİMAN KENTİ MARİUPOL, ATEŞ ALTINDA

Ukraynalı yetkililer, liman şehri Mariupol’un da ağır ateş altında olduğunu ve bölgede yüzlerce patlamanın meydana geldiğini duyurdu.

RUS ASKERLERİ ÇERNOBİL’İ ELE GEÇİRDİ

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danulmanı Mikhail Podolyak, Çernobil nükleer santralinin Rusya ordusu tarafından ele geçirildiğini açıkladı.

Podolyak, “Rusların tamamen anlamsız saldırısından sonra Çernobil nükleer santralinini güvende olduğunu söylemek artık mümkün değil. Bu durum, Avrupa’daki en ciddi tehditlerden birisidir” dedi.