Abone Ol

11. sınıf tarih kitabında müstehcen minyatür skandalı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11. Sınıf Tarih kitabında yer alan müstehcen minyatür görenleri hayrete düşürdü.

11. sınıf tarih kitabında skandal minyatür

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11. Sınıf Tarih kitabında yer alan müstehcen minyatür tepkilere neden oldu. Müstehcen minyatürleriyle ünlü Hamse-i Atai’ye ait olan minyatür, kitapta ‘Osmanlı’da aile davasının görüldüğü Şeri Mahkeme minyatürü’ olarak yer aldı. Tarih kitabına ise MEB’in sitesinde şu an ulaşılamıyor.

11. Sınıf Tarih kitabında yer alan minyatür tepkilere yol açtı. Osmanlı döneminde ‘Şeri Mahkemeler' bölümünde müstehcen minyatürleriyle ünlü Hamse-i Atai'ye ait bir minyatür yer alıyor. Minyatürde müftünün elinde yapay erkeklik organı (zıbık) sansürsüz bir şekilde görülüyor. Tarihçiler minyatürün hikayesini şöyle anlatıyor: “Kocasının erkeklik görevini yerine getirmediğinden şikayet eden bir kadına müftü çözüm olarak zıbık gösteriyor.”

11. sınıf tarih kitabında müstehcen minyatür skandalı - Resim: 1

Sözcü'dem Yurdagül Uygun'un haberine göre 17. Yüzyılın ilk yıllarına kadar minyatür sanatının insanlarla ve toplumun yaşamlarıyla ilgilenmediği, I. Ahmet döneminden sonra durumun değiştiği belirtiliyor. I. Ahmet dönemiyle birlikte, aile, günlük yaşam, evler, çarşılar, sokak satıcılarının yanı sıra, zina, sevicilik, çapkınlık, sarkıntılık konuları minyatür sanatının içine girmiş bulunuyor. Bu türe en çok örneği de Hamse-i Atai'nin verdiği biliniyor.

Diğer yandan, minyatürün sosyal medyada gündem olmasının ardından, kitaba MEB'in sitesinden ulaşılamıyor.