Abone Ol

Zeugma müzesinde neler oluyor? Muhalefet Merve’nin ölümünü araştırıyor

Medyafaresi.com özel haber- Zeugma Müzesi’nde görev yapan 33 yaşındaki arkeolog Merve Kaçmış, 13 Ocak’ta intihar etmişti. Kaçmış’ın, müzede kayıp tarihi eserleri zimmetine alması konusunda ‘mobbing’e maruz kaldığı öne sürülmüştü.

Zeugma müzesinde neler oluyor? Muhalefet Merve’nin ölümünü araştırıyor


Muhalefet Zeugma Müzesi’nde iz sürüyor: HDP’li Mahmut Toğrul, “Orijinal eserler sahteleriyle değiştirilmesi ihtimaldir”.

Hülya Karabağlı / medyafaresi.com özel haber

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde görev yapan 33 yaşındaki arkeolog Merve Kaçmış, 13 Ocak’ta ağabeyinin Diyarbakır’daki evinden atlayarak intihar etmişti. Kaçmış’ın, müzede kayıp tarihi eserleri zimmetine alması konusunda ‘mobbing’e maruz kaldığı öne sürülmüştü.

Muhalefetin yakından takip ettiği gelişmeler Zeugma da kayıp eserlerden orijinal eserlerin sahteleriyle değiştirilmesi iddialarıyla yeni bir boyutla devam ediyor. HDP Gaziantep Milletvekili, Meclis İdare Amiri Mahmut Toğrul, medyafaresi.com’a  Zeugma Müzesi’nde çok sıkıntılı bir durum  olduğunu söyledi.  Müzedeki eserlerin gerçek olup olmadığına dair bir envanter çalışması yapılması gerektiğini belirten Toğrul, “Eserlerin sahteleriyle değiştirilmesi ihtimaldir çünkü intihar eden Müze çalışanı üzerine eserlerin kaydedilmek istenmesinin başka bir amacının olması lazım”  dedi.

Bakanlık Merve Kaçmış’ın mobbing şikayetiyle ilgili işlem yapmadı mı?

CHP’li Gaziantep Milletvekillerinden Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde yaşanan usulsüzlükleri ve intihar vakasını Meclis’e taşırken,  Kültür ve Turizm Bakanı  Mehmet Nuri Ersoy’a, “Zeugma Mozaik Müzesinde Arkeolog olarak çalışan Merve Kaçmış’ın yaşadığı mobing ve baskılarla ilgili Bakanlığın bilgilendirildiği ama bu şikâyetlerle ilgili bir işlem yapılmadığı doğru mudur” diye sordu.

150-200 eser kayıp mı?

CHP’li Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, basına ve kamuoyuna yansıyan iddiaların endişe verici olduğunu belirterek, “150-200 kayıp eserden bahsediliyor, bu eserleri Arkeolog Merve Kaçmış’a zimmetlemek için baskı yapıldığı iddia ediliyor. 150-200 tane eser nerde? Nasıl eksik? Bununla ilgili bir denetim yapılmadı mı? Bu sorular cevaplanmalı” dedi.

HDP’li Toğrul: Eserlerin sahteleriyle değiştirilmesi ihtimaldir

Zeugma Müzesi’nde gelişmeleri yakından takip eden HDP’li Mahmut Toğrul’un medyafaresi.com’a değerlendirmeleri şöyle:

Zeugma Müzesi’nde çok sıkıntılı bir durum var. Müzedeki eserlerin gerçek olup olmadığına dair bir envanter çalışması yapılması gerektiğini istiyoruz biz. Eserlerin sahteleriyle değiştirilmesi ihtimaldir çünkü intihar eden çalışanın üzerine eserlerin kaydedilmek istenmesinin başka bir amacının olması lazım. Sadece eser kayıplarla ilgili değil eserlerin sahteleriyle değiştirilip değiştirilmediği konusunda da çalışma yapılması lazım.

Müzede kayıp eserlerin olduğu iddia ediliyor. Anlaşılıyor ki, birileri Müzedeki eserleri zimmetine geçirmiş ve intihar eden çalışanın üzerine zorla alınmasına zorlamışlar. Orada daha önce de bir müdürün istifası şeklinde anlaşılmayan durumlar var. Dolayısıyla bunların hepsini birleştirdiğimizde oradaki eserlerin durumu ve mobbing ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ciddi bir araştırmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bir çalışanın ölümüne kadar gidebilecek baskı ve mobbingin başka nedenini görmek çok zor.  Zeugma’nın gerçek anlamda bir uzmanlar kurul tarafından taranması lazım.

CHP’li Yılmazkaya: Zeugma Mozaik Müzesindeki Müdürü Kimler Koruyor?

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde yaşanan usulsüzlükleri ve intihar vakasını Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyarak önemli sorulara cevap aradı.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesiyle ilgili bugüne kadar birçok şikâyetin bulunmasına karşın tutanak tutulan idarecilerin usulsüzlükleriyle ilgili Kültür Bakanlığına yapılan başvurulara rağmen gerekli soruşturmaların yapılmaması bugün yaşanan intihar olayını tetiklemiştir diyen Yılmazkaya, “Arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharında Kültür Bakanlığının sorumluluğu da bulunmaktadır” dedi.

“Aynı müdür döneminde başka bir personelin yaşamını yitirdiği doğru mudur?”

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde Arkeolog olarak çalışan Merve Kaçmış’ın 13 Ocak’ta yaşamına son vermesi ile ilgili çalıştığı kurumda gördüğü mobing ve 150-200 adet tarihi eserin usulsüz bir şekilde üzerine geçirmesiyle ilgili iddialara ilişkin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a cevaplaması için yazılı soru önergesi veren CHP’li Vekil konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Daha önce Müze Müdürünün usulsüzlükleriyle ilgili tutanak tutan ve Kültür Bakanlığına şikâyet eden bir gişe görevlisinin işten çıkarıldığı ile ilgili iddiaları Bakan Ersoy’a soran Yılmazkaya, Yaz aylarında günlük 10-15 şikâyeti bulan müzedeki ziyaretçilerin dilekçelerini Müze Müdürü tarafından yırtıldığı ve gerekli yerlere bildirmediğiyle ilgili bu güne kadar neden bir işlem yapılmadığını da sordu.

“Zeugma Mozaik Müzesinde Arkeolog olarak çalışan Merve Kaçmış’ın yaşadığı mobing ve baskılarla ilgili Bakanlığın bilgilendirildiği ama bu şikâyetlerle ilgili bir işlem yapılmadığı doğru mudur?” diye soran Yılmazkaya, “Gaziantep Zeugma Mozaik Müze Müdürü ile ilgili bugüne kadar kaç şikâyet bulunmakta? Bu şikâyetlerin kaçı işleme alındı? Sonuçlanan var mı?

Müdüre yönelik birçok şikâyetin olmasına rağmen mobing davalarının açıldığı ancak yetkililerinin bu duruma sessiz kaldığı yönünde müze personelinin iddiaları bulunmakta. Bu şahıs hakkındaki şikâyetlerin dikkate alınmaması ya da herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatılmaması veya müfettişlerin olayları kapatmasıyla ile ilgili bir işlem yapacak mısınız?” dedi.

“Bu Müze Müdürünün Bakanlık tarafından korunduğu yolundaki iddialara ilişkin bir açıklamanız var mı? Yoksa bu şahıs Kültür Bakanlığı tarafından korunmakta mıdır?” iddialarını Bakan Ersoy’a soran Yılmazkaya önergesinde şu sorulara cevap aradı;

“Müdürün kendine yönelik ekip kurma amacıyla başka çalışanlara uyguladığı mobing ve baskılar sonucu birçok şikâyetin olduğu hatta istifa eden personelin olduğu doğru mudur? Aynı müdür döneminde başka bir personelin yaşamını yitirdiği doğru mudur? Konuyla ilgili bir incelemeniz oldu mu? Müzenin taşınması sırasında bazı eserlerin ortadan kaybolduğu bununla ilgili müze içinde birçok olayın yaşandığı, Bakanlığa konuyla ilgili ihbarların yapılmasına karşı bir işlem yapılmadığı doğru mudur? Kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklamanız olacak mı?

150-200 adet tarihi eserin ortadan kaybolduğu iddiaları ile ilgili Bakanlığınızın mantıklı bir açıklaması var mı? Bu iddialar doğru ise bu güne kadar neden hiç haberiniz olmadı? Son yaşanan gelişmeler ışığında müzelerdeki güvenlik zafiyetleriyle ilgili bir çalışmanız olacak mı?

Daha önce Müze Müdürünün usulsüzlükleriyle ilgili tutanak tutan ve Kültür Bakanlığına şikâyet eden bir gişe görevlisinin işten çıkarıldığı ile ilgili iddialar doğru mudur? Yaz aylarında günlük 10-15 şikâyeti bulan müzedeki ziyaretçilerin dilekçelerini Müze Müdürü tarafından yırtıldığı ve gerekli yerlere bildirmediğiyle ilgili iddialar ve şikâyetler konusunda bugüne kadar Bakanlığınızın bir çalışması oldu mu

CHP’li Kaplan: İddialar doğruysa intihar değil cinayet

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep Zeugma Müzesi’nde Arkeolog olarak görev yaparken gördüğü baskı sonucu yaşamına son veren Merve Kaçmış’ın intiharını meclis gündemine taşıdı. Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kaplan, en kısa zamanda bu olayın aydınlatılmasını gerektiğini belirtti.

Kaplan, Gaziantep Zeugma Müzesi'nde görev yapan Arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharında, basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden yola çıkarak 150-200 eserin eksik olduğu anlaşılması üzerine, Müze Müdürü’nün bu eserleri Merve Kaçmış'ın üzerine zimmetlenmesi konusunda baskı yaptığı ve bu durumu kabul etmeyen Merve Kaçmış’a mobing uyguladığı iddiasının doğru olup olmadığını Bakan Ersoy’a sordu.

Kaplan, “Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialar çok endişe verici. 150-200 kayıp eserden bahsediliyor, bu eserleri Arkeolog Merve Kaçmış’a zimmetlemek için baskı yapıldığı iddia ediliyor. 150-200 tane eser nerde? Nasıl eksik? Bununla ilgili bir denetim yapılmadı mı? Bu sorular cevaplanmalı. En başında yapılması gereken tedbir ve önlemler neden bir insan canına kıydıktan sonra yapılıyor. Basında bugün ilgili Müdür’ün görevden alındığı iddiası var. Bugüne kadar neden görevinden alınmadı?

Bir müzede kayıp eserler varsa, ilgili Bakanlık bu eserlerin nerde olduğunu, kim ya da kimler tarafından kaçırıldığını ya da nasıl kayıp olduğunu araştırarak kamuoyuyla paylaşmak zorundadır. Ortada bir tarihi eser kaçakçılığı varsa bu çalışan bir kişi üzerinden örtbas mı edilmeye çalışıldı? En kısa zamanda bu olay tüm yönleriyle araştırılmalı ve aydınlatılmalıdır. Sorumlular yargı önünde hesap vermeli ve hak ettiği cezayı almalıdır. İddialar doğruysa bu bir intihar değil cinayettir.

Gaziantep’imiz birçok müze ve tarihi yer bulunmaktadır. Demek ki uygulama ve denetimlerde bir sıkıntı var. Yetkilileri göreve davet ediyorum. Bu ve buna benzer vahim olayların yaşanmaması adına yerinde ve zamanında gerekli denetimler yapılmalıdır. Merve Kaçmış’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum” dedi.

BAKAN ERSOY’A SORULAR

· Merve Kaçmış’a yapılan mobing iddiaları doğru mudur?

· İlgili müdür ve çalışanlar hakkında yasal bir işlem yapılmış mıdır?

· Kayıp olduğu iddia edilen 150-200 tarihi eser ile ilgili bugüne kadar neden bir çalışma yapılmamıştır?

· Zeugma Müzesi’nde en son sayım kaç yılında yapılmıştır? Bu sayımların sonucunda eksik tarihi eser saptanmış mıdır? Sayısı kaçtır?

· Gaziantep ilimizdeki diğer müzelerdeki kayıp eserler içinde bir çalışma başlatılacak mıdır

Ne olmuştu?

Zeugma Mozaik Müzesi’nde görev yapan 33 yaşındaki arkeolog Merve Kaçmış, 13 Ocak’ta ağabeyinin Diyarbakır’daki evinden atlayarak intihar etmişti. Kaçmış’ın, müzede kayıp tarihi eserleri zimmetine alması konusunda ‘mobbing’e (psikolojik şiddet) maruz kaldığı öne sürülmüştü.  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın intiharın ardından başlattığı idari soruşturma kapsamında müze müdürü E.Ö. ve iki uzman, görevden uzaklaştırıldı. Kaçmış’tan zimmetine alması istenen ancak arkeologun eksik olduğu gerekçesiyle almadığı Pişmiş Toprak Eserler’in de sayımına başlandığı belirtilmişti.

Kültür sanat Sen açıklama yapmıştı

Olayla ilgili  Kültür Sanat Sen’de ‘ Gaziantep Müze Müdürünün Uzun Zamandır Yapmış Olduğu Psikolojik Şiddet Bir Emekçinin Hayatına son Vermesine Neden Oldu’ başlıklı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu bilgilere yer vermişti:

“Gaziantep Müze Müdürlüğünde görev yapan sözleşmeli Arkeolog Merve KAÇMIŞ 13.01.2020 tarihinde intihar ederek hayatına son verdi. Genç arkeolog arkasında işyerinde yaşadığı sıkıntıları anlatır bir mektup bıraktı. Şuanda savcılıkta bulunan mektubun içeriği tam olarak bilinmese de müzedeki diğer uzmanlar ile yapılan görüşmede işyerindeki sıkıntıların yaklaşık 3 yıldır sürdüğü, bu baskı ve mobbingin Müdür Emine Öztürk tarafından uzun yıllardır personele uygulandığı, birçok personelin bu durumdan kaynaklı soruşturmaya maruz kalarak görev yerlerini değiştirmek zorunda kaldıkları söylenmektedir. Mevcutta Müze Müdürüne açılmış mobbing davalarının olduğu bilinmekle birlikte Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Teftiş Başkanlığının durumu bilmesine rağmen Müdür hakkında hiçbir işlem yapmadığı yönünde üyelerimizden şikâyetler gelmiştir. Yetkilerin duruma sessiz kalması ve ülkemizde yaratılan cezasızlık kültürü müze müdürü Emine Öztürk’ün gün geçtikçe personel üzerinde baskılarının artırmasını da beraberinde getirmiştir.

Bölgeden gelen bilgilerde, Genel Müdürlükten müzeye ziyarete gelen kimi kurum yöneticilerinin personelle yaptıkları toplantıda “müdürünüz genç, güzel ve iyi hiç birinizden şikâyet duymayacağız. Siz Arkeologlar dinsiz, ateist ve solcu oluyorsunuz hepiniz hizaya geleceksiniz” şeklinde tehditlerle karşılaştıklarını, müzede çalışan arkadaşlarımız Müdür hakkındaki tüm şikâyetlerine rağmen bir sonuca varamadıklarını ifade etmektedirler.

İntihar eden meslektaşlarının son zamanlarda müdürden eserlerin zimmetini kısa sürede alması için baskı ve tehditle mücadele etmek zorunda kaldığı, sözleşmeli olduğu için eğer şu tarihe kadar yapmazsan sözleşmeni fes ederim ve senin dilin çok uzadı şeklinde hakaretler ile karşılaştığı söylenmektedir. Uzmanların mevzuatın açık olması nedeniyle zimmet işinde sayım ve kontrol yapmadan eserleri alamayacağını belirtmelerine rağmen Müdür Emine Öztürk’ün psikolojik şiddet ve baskılarının devam ettiği söylenmektedir.

Genç Arkeolog ’un geçen hafta sonu memleketi Diyarbakır’a gittiği bir yakınının rahatsız olması nedeniyle Pazar günü Müdüründen 1 günlük izin istediği ancak bu izinin verilmemesi ile birlikte baskıya maruz kaldığı, bunun üzerine meslektaşlarının birkaç telefon görüşmesi sonrası bu eylemi gerçekleştirdiği anlatılmaktadır.

Bunlar ile birlikte daha önceki yıllarda bir gişe personelinin işinden olmasına da yine aynı müdürün neden olduğunu ve birçok personelin müdür hakkında şikâyetlerde bulunmasına rağmen korunduğunu hiçbir işlem yapılmaması sonucunda genç meslektaşının bu durumu kaldıramaması dolayısıyla hayatından olduğunu söylemektedir.

Bölgeden birçok uzmanın maruz kaldığı bu baskı ve mobbing Kültür Bakanlığında liyakatsiz ve özellikle Memur-Sen üyesi olan Müdürlerin kendilerini personelin efendisi gibi görmeleri ve devlet müzelerini ise kendi çiftlikleri şeklinde yönetmelerinden kaynaklıdır. Özellikle sorgulanması gereken konu bu şikâyetlerin neden değerlendirmeye alınmadığı ve bir insanın hayatına mal olmasının neden beklendiğidir. Ayrıca belirtmek isteriz ki ölümü tercih eden arkeolog arkadaşımız Memur-sen üyesidir. Yalnız memur-sen den her zamanki gibi konu ile ilgili ne bir açıklama gelmiştir ne de yaşanan süreçte olaya müdahale de bulunulmuştur.

Müzede görevli arkeolog arkadaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan bu olay intihar değil cinayettir ve sorumluları derhal yargı önüne çıkarılmalıdır.

Kültür Sanat Sen /KESK