Abone Ol

Yüksek vergi öldürüyor: Sahte içkiden can kaybı 61'e çıktı

Son 10 günde İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Muğla, Kırıkkale, Trabzon, Tekirdağ, Zonguldak ve Kırklareli'nde metil alkol zehirlenmesi nedeniyle 61 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişinin hastanelerde tedavisi sürüyor.

Yüksek vergi öldürüyor: Sahte içkiden can kaybı 61'e çıktı

Ölümlerle ilgili geniş çaplı soruşturma yürüten polis ve jandarma, başta ölüm olaylarının yaşandığı iller olmak üzere 23 ilde denetim ve operasyonlar gerçekleştirdi.

Operasyonlarda sahte içki üreten ve satan 296 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 78'i tutuklandı. Bazı şüpheliler, hakkında adli işlem başlatıldıktan sonra serbest bırakılırken, bazılarının ise kolluk kuvvetleri ve adliyedeki işlemleri sürüyor.

Eczane, samanlık ve evlere operasyon

Polis ve jandarma, halk sağlığını tehlikeye atan sahte içkiyle mücadele kapsamında her bilgiyi değerlendirerek ölümlerin önüne geçmek için çabalıyor. Emniyet güçleri içki imalathanelerinin yanı sıra eczane, samanlık ya da imalathaneye dönüştürülmüş evlere de baskınlar yaptı. Bu operasyonlar sonucunda binlerce litre sahte içki ve alkol, yeni zehirlenmelere neden olmadan ele geçirildi.

Ele geçirilen sahte içkinin miktarı artıyor

Yakalanan sahte içki ve etil alkol miktarı son 10 günde büyük miktarlara ulaştı. Polis ve jandarmanın 9 Ekim'den bu yana 23 ildeki operasyonlarında yaklaşık 39 bin 850 litre ve 2 bin 165 şişe sahte içki, 27 bin 225 litre ve 2 bin 850 şişe etil alkol ile 15 ton sahte içki yapımında kullanılan malzemeye el konuldu.

SAHTE İÇKİ DEĞİL, YÜKSEK VERGİLER ÖLDÜRÜYOR

Uzmanlar alkollü içkilerden alınan yüksek vergiler yüzünden insanların çaresizce sahte içkilere yöneldiğini, ölümlerin daha da artabileceğini söylüyorlar.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Türkiye, alkollü içki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıralamasında dünya 6’ncısı. 70’lik rakının yüzde 72’si vergi. Türkiye, dünyada en pahalı içki satan 3’üncü ülke konumunda.

Son 10 yılda rakıdaki ÖTV yüzde 443, biradaki ÖTV ise yüzde 365 oranında arttı. 2002 yılında, 70’lik rakı, 8.25 TL fiyat ile satılıyordu. Bugünkü fiyatı 159.5 TL. Yani 18 yılda tam 1900 kat artmış durumda.