Abone Ol

Yılın en iyi dizileri içinde Diriliş ve Kösem niye yok?

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, Fransa'da yapılan MIPTV fuarına damgasını vuran Victoria dizisini köşesine taşıdı. Peki yılın en iyi dizileri listesinde neden Türk dizisi yoktu?

Yılın en iyi dizileri içinde Diriliş ve Kösem niye yok?

İŞTE O YAZI

Fransa’nın Cannes şehrinde televizyon fuarı MIPTV geçtiğimiz hafta gerçekleşti. ‘Dünya çapında ses getirecek bu yılın dizileri hangisi’ diye bir seçim yapıldı. Senaristler ve yönetmenlerden oluşan uluslararası bir jüri, 12 dizi seçti. Aralarında tarihi diziler öne çıkıyor.

Peki bu listede bir ‘Diriliş Ertuğrul’ ya da ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’ neden yok?

Tarihi diziler dikkat çekiyor
‘Victoria’; ITV ve Amerikan PBS şirketlerinin ortak yapımı, çok büyük bir prodüksiyon. 18 yaşında İngiltere Kraliçe’si olan Victoria’nın ilk yıllarını anlatıyor. Buckingham Sarayı dizi için yeniden inşaa edilmiş. Kraliçenin anılarından hareket edilmiş,
romancı Daisy Goodwin toparlamış.
‘Düşes’ adlı kitabı bizde çevrildi ve büyük ilgi gördü. Kendisi aynı zamanda,     televizyon yapımcısı. Cambridge
Trinity College’de tarih okumuş.
Victoria’yı Doctor Who’dan hatırlayacağınız Jena Colleman oynuyor.

Medici Ailesi’nin hikayesi
İtalya rönesansını etkilemiş üç papa, çok sayıda Floransa hükümdarı ve daha sonra Fransa kraliyet mensupları yetiştirmiş bir aile Medici. Medici bankasıyla politik güce sahip olmuşlar. ‘Medici Masters of Florence’ bu tarihi anlatıyor. Dustin Hoffman papa Giovanni Medici rolünde. Oğlu Come rolünü ‘Games of Thrones’taki Robb Stark’tan tanıyacağımız Richard Madden oynuyor. Toscana’da çekilmiş. ‘X Files’ın efsanevi senaristi Frank Spotnitz yazmış.
Jürinin dikkatini çeken tarihi dizilerden
biri ‘Matilda’. Channel One Russia
yapımı. Çar 2. Nikola’nın, dönemin ünlü balerine olan tutkusunu anlatıyor.

Neden ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’ yok?
Timur Savcı’ya Cannes’da ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’in nasıl gittiğini sormuştum. “Gayet iyi, hatta çok iyi. Şu anda en çok
talep gören dizi diyebiliriz” diye not yollamıştı. Peki neden bu listede yok?
Tartışmasız Osmanlı tarihi her dönemiyle yüzlerce diziye ilham olacak malzemeyi barındırıyor. Yukarıdaki soru aslında ‘Filinta’ ve ‘Diriliş Ertuğrul’ için de geçerli. Bu kategori içinde neden yer almadılar?
Büyük prodüksiyonlar, bizdeki çapın çok üzerinde. Çok uluslu yapım şirketleriyle bu işlere girmek lazım. Yine gördüğüm oyuncu ve senaryo. ‘Victoria’nın senaristiyle ilgili özellikle bilgileri yazdım. ‘Tarihi kurgu’ romanları yazan aynı zamanda televizyon yapımcısı olan bir isim.
Yine ‘Medici Masters Of Florence’ dizisinin senaristi ‘x Files,’ kaleme almış. Bu boyutta ilişkileri ve kadroyu kurmak lazım. Satmak, ilgi görmek tamam, bir de hani bu işin böyle ‘kartvizitlerini’ de almak gerekir.

SİNA KOLOĞLU - MİLLİYET