Abone Ol

Yeni Şafak Yazarı Yusuf Kaplan: Rusya Türkiye'yi Durdurmak için Ukrayna'ya Saldırdı

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, Rusya'nın Ukrayna işgalinin orta vadede Türkiye'yi durdurmak, kuşatmak ve vurmak için olabileceğini belirtti.

Yeni Şafak Yazarı: Rusya Türkiye'yi Durdurmak için Ukrayna'ya Saldırdı

Yusuf Kaplan, Rusya'nın Ukrayna işgalinin orta vadede Türkiye'yi durdurmak, kuşatmak ve vurmak için olabileceğini belirterek, "Rusya’nın önünün açılması riskli elbette Batı ittifakı açısından. Ama bu riski göze alma zorunluluğu hissettiği söylenebilir Batılıların.

Batı ittifakının belki de asıl kâbusu, Türkiye’nin hem dış politikada hem stratejik bakımdan hem de teo-politik olarak bölgede en etkili, kalıcı, derinlemesine nüfûz edecek hâkim güç konumuna yükselmesi" diye yazdı.

Türkiye'nin bölgesel güç konumunun güçlendirilmesinin Rusya'yı düşündürdüğünü savunan Kaplan, "O yüzden orta ve uzun vadede Rusların da, Batı ittifakının da, Çin’in de hedefinde Türkiye’nin önce bölgesel güç, sonra da küresel güç olma ihtimalinin önüne geçilmesi çabası vardır. Bunu iyi bilelim" ifadelerini kullandı.

"Niçin kışkırtmış olabilir Batılılar Rusya’yı Ukrayna’yı işgal etmeye?

Kısa vadede değil de orta vadede Türkiye’yi durdurmak, kuşatmak ve vurmak için olabilir mi?

Bu soruya görünür göstergelere baktığımızda elbette ki evet diyemiyoruz. Ama görünmeyen, daha karmaşık işaretlere baktığımızda asıl hedefin Türkiye olduğu abartılı bir yorum olarak değerlendirilmemeli.

Öncelikle şunu bilelim: ABD ile Rusya’nın gizli ittifak hâlinde olduğunu düşünüyorum. Çin, çok hızlı geliyor, hızlı büyüyor. Çin’in önünü ancak Ruslarla keseceklerini düşüyor olabilir Batı ittifakının ana aktörleri.

Rusya’nın önünün açılması riskli elbette Batı ittifakı açısından. Ama bu riski göze alma zorunluluğu hissettiği söylenebilir Batılıların.

ASIL HEDEF, TÜRKİYE’NİN DURDURULMASI

Batı ittifakının belki de asıl kâbusu, Türkiye’nin hem dış politikada hem stratejik bakımdan hem de teo-politik olarak bölgede en etkili, kalıcı, derinlemesine nüfûz edecek hâkim güç konumuna yükselmesi.

Bütün çökertme çabalarına, darbe girişimlerine, PKK, PYD ve FETÖ gibi terör örgütlerini icat ederek üzerimize salmalarına rağmen Türkiye’ye diz çöktürülemediği gibi Türkiye beklendiğinden daha kıvrak bir stratejik zekâ ile bütün iç ve dış tezgâhların hepsini püskürttü.

Ve Türkiye’nin büyümesi, bölgesel güç konumunun güçlendirilmesi, İran’ın önüne geçmesi Batı ittifakının başını çeken ABD’yi de, Akdeniz’e açılmasının önündeki en büyük engel olarak Türkiye’yi gören Rusya’yı da kara kara düşündürüyor.

Eğer Ruslar, Akdeniz’e açılamaz ve Arap dünyasında ABD (yani Yahudi gücü) ile İngiltere’den sonra üçüncü büyük güç olamazlarsa yeniden süpergüç olamazlar.

O yüzden orta ve uzun vadede Rusların da, Batı ittifakının da, Çin’in de hedefinde Türkiye’nin önce bölgesel güç, sonra da küresel güç olma ihtimalinin önüne geçilmesi çabası vardır. Bunu iyi bilelim."

Yazının tamamı için tıklayın..

YUSUF KAPLAN KİMDİR?

1964 senesinde Sarkışla'da doğan Yusuf Kaplan, ilk, orta ve lise öğrenimini Kayseri'de tamamladı. Ardından 1986 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV Ana Sanat dalından mezun oldu.

1991 senesinde East Angila Üniversitesi'nde "Story-Telling and Myth-Making Medium: Television" adlı master tezi hazırlayan Kaplan, 1992 senesinin Nisan ayında da Londra Üniversitesi ve Middlesex Polytechnic'te Dr. Roy Armes'ın danışmanlığında doktara yaptı.

İlim ve Sanat, Yedi İklim, Kayıtlar, Kitap Dergisi, Girişim, İslam, Kadın ve Aile gibi dergiler ile, Zaman ve Milli Gazete gibi günlük gazetelerde çeşitli yazı, röportaj ve çevirileri yayımlanan Yusuf Kaplan bir süre de Yeni Şafak gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı.

5 Şubat 2006'ya kadar TV5 Genel yayın Koordinatörlüğü yaptı, daha sonra TVNET'in kurucuları arasında yer aldı.

Şu an Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.