Abone Ol

Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler kimdir? (YAŞ Kararları 2017)

Kritik YAŞ toplantısı sonuçlandı. Kara Hava ve Deniz kuvvet komutanları değişti. Peki Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Yaşar Güler kimdir?

Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler kimdir?

Orgeneral Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanlığı hayali suya mı düşecek? Bugün yapılan YAŞ toplantısında çıkan karar Yaşar Güler'in kariyeri için kritik önemde olacak. Geçen yıllarda alınan Yüksek Askeri Şura kararları Yaşar Güler'in 2019'da emekli olacak olan Hulusi Akar yerine Genelkurmay Başkanı olacağını işaret ediyordu. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi tüm hesapları bozdu. 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da güvenliğini sağlayan ve darbecilere karşı yaptığı sert açıklamayla TSK'da darbe karşıtı unsurları bir araya getiren dönemin 1.Ordu Komutanı Ümit Dündar geçen yılki YAŞ'ta sürpriz bir şekilde Genelkurmay 2. Başkanı olmuştu. 2017 YAŞ kararlarında da Ümit Dündar'la ilgili sürpriz bir karar çıkabileceği konuşuluyor. İşte Yaşar Güler'i Genelkurmay Başkanlığı hayalini sekteye uğratan o ihtimal...

SALİH ZEKİ ÇOLAK EMEKLİ EDİLMEZSE...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar, görevde 2. yılını doldurdu ve normal şartlarda iki yıl daha süresi var. 2017 YAŞ'ta Akar’la ilgili olumsuz bir karar çıkması beklenmiyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak 2013’ten beri Orgeneral ve 2015’teki YAŞ toplantısından beri Kuvvet Komutanı olarak görev yapıyor. Çolak’ın görev süresinin uzatılabileceği konuşulsa da emekli olma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Ancak Çolak için bir emeklilik kararı çıkmazsa bu Yaşar Güler'in de Genelkurmay Başkanı olamayacağını gösterecek.

Çünkü bu seviyedeki atamalar domino taşları gibi birbirinden etkileniyor. Eğer Çolak bu görevde bir yıl daha kalırsa, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in de aynı süre içinde görevine devam etmek zorunda kalacak. Ancak Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanı olabilmesi için bugünkü YAŞ'ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine getirilmesi gerekiyor. Aksi halde 2019’da Hulusi Akar’ın emekli olmasının ardından TSK'nın başına geçmesi mümkün olamayacak.

YAŞAR GÜLER KİMDİR NERELİ?

1954 yılında dünyaya gelen Yaşar Güler doğma büyüme Bayburtludur. 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Muhabere Teğmen rütbesiyle mezun olduktan sonra. 1984 yılında kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı muhabere birliklerinde takım ve bölük komutanlığı yapmıştır.

Yaşar Güler 1986 yılında Kara Harp Akademisinden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olarak çeşitli karargahlarda plan subaylığı ve şube müdürlüğü görevlerini üstlenmiştir.

Güler, 2009 yılında korgeneral rütbesine terfi etti ve bu rütbede sırasıyla MSB Harita Genel Komutanlığı, 4'ncü Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerini yaptı. 2013'te orgeneralliğe terfi ederek Genelkurmay 2. Başkanlığına atandı.

FETÖ'nün darbe girişiminden sonra Jandarma Genel Komutanı Orgenerali olarak atanan Yaşar Güler halen bu görevdedir.